Torkad mat, hur? :-)

Re: Bygga en tork

Jätte Micke; sa:
Sitter och funderar på om man inte kunde bygga en tork utav ett ramverk i trä med nät försedda lådor. Måla hela bygget svart och placera i ett fönster. Undertill har man monteratin en vanlig fläkt som blåser igenom luften så att det blir cirkulation under hela torkprocessen.

Det är luftcirkulationen som är det viktiga, värmens funktion är främst att göra så att luften kan binda mer fukt (den relativa luftfuktigheten i luften sjunker ju med stigande temperatur, eller tvärtom stiger med sjunkande (det senare är det som ger kondens)). Även fryst mat "torkar" ju om den inte förvaras lufttätt (det vet väl alla hur fryst bröd blir t.ex., massor med snö och is i påsen och torra kanter på brödet).
 
Gör INTE så här:

Provade häromsistens att torka kött (ungnöt) i ugnen. Först torrsaltade jag det i ca 1 cm skivor i nåt dygn, sen torkade jag på låg värme i ugnen med luckan på glänt. Resultatet blev en degig, brun massa av salt och kokt kött. Säkerligen hållbart utan motstycke, men det måste vattnas ur i evigheter innan det blir ätbart!

Utomhustorkning i rätt miljö måste vara det bästa!
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?
Torken?

Vart köpte du din tork? De lät som att det verkade vara en väldigt behändig konstruktion.

Mvh
Ulf Jennehag
 
Re: Gör INTE så här:

Atle; sa:
Först torrsaltade jag det i ca 1 cm skivor i nåt dygn, sen torkade jag på låg värme i ugnen med luckan på glänt. Resultatet blev en degig, brun massa av salt

Varför salta OCH torka? Saltning och torkning är två stycken konserveringsmetoder, ingen vits med att kombinera dem.

Torkad marinerad lövbiff som t.ex. finns i Forsells bok fungerar i alla fall utmärkt.

Man bör nog INTE torka på måfå när man torkar.

Jag läste om hur man t.ex. kan ta reda på vatteninnehållet i det man skall torka och sedan torka och med våg kontrollera att man kommit ner till 20% av den ursprungliga vattenmängden.

Sen beror det ju på om det kan finnas parasiter och grejer i som måste avdödas innan man torkar (när det gäller kyckling tror jag t.ex. inte det är lämpligt att torka rå kyckling).

Om det man skall torka behöver förkokas vet jag inte om man kan ta reda på annat än genom att att prova. Torkningen borde kunna jämföras med en viss tids kokning tror jag, så sånt som normalt behöver koka längre tid än så måste förkokas.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips