Torka sylt?
- Trådstartare magnusk750-2
- Start datum
Håller med, jordgubbar är bara bäst av allt man kan torka själv! På delad andraplats tycker jag är kommer nektariner och stora fasta plommon. Jag passar på när det är säsong och torkar kopiösa mängder av alla tre sorterna. De har tyvärr en tendens att dematerialisera sig i väntan på årets turer, för "några" i familjen tycker de är oemotståndliga i just gröt- och muslitallriken...
.
Men eftersom detta skall handla om sylt: både nektariner och plommon (och säkert andra frukter, men dessa är vad jag testat med) går att koka ihop till en tjock massa (utan att tillsätta vatten), som man därefter kan bre på flergångs-bakdukar och torka till otroligt smakintensiva "läder". Har man torkat dem halvmjuka så kan man förpacka dem i matfolie och rulla ihop, men man kan också torka den helt stenhårda (skikten spricker upp då) och bryta i valfritt små bitar eller smula/mixa till mer eller mindre fint pulver. I alla dessa former sväller "lädret" snabbt när man rör ut det med lite vatten.
Koka på mycket låg värme, det skal inte alls bubbla i fruktmassan utan bitarna skall bara "smälta" ner. Jag kärnar inte ur plommonen, kärnorna ger frisk smak (om man gillar den), de lossnar under proceduren, lägger sig på botten och är lätta att ta bort efteråt. Jag tillsätter några ringlor citronskal i kokningen men inget socker - men det är ju valfritt.
Vill man få en mer geléaktig konsistens, kan man hälla i lite extra pektin, men jag är inte säker på hur större mängder inverkar på torkningen (små mängder går bra).
Vill man inte pilla med allt detta själv, så går det att köpa ca 5 mm tjocka, halvmjuka "läder" av bl a tamarind och aprikos i en del affärer med mat från Asien eller Mellanöstern.
Men eftersom detta skall handla om sylt: både nektariner och plommon (och säkert andra frukter, men dessa är vad jag testat med) går att koka ihop till en tjock massa (utan att tillsätta vatten), som man därefter kan bre på flergångs-bakdukar och torka till otroligt smakintensiva "läder". Har man torkat dem halvmjuka så kan man förpacka dem i matfolie och rulla ihop, men man kan också torka den helt stenhårda (skikten spricker upp då) och bryta i valfritt små bitar eller smula/mixa till mer eller mindre fint pulver. I alla dessa former sväller "lädret" snabbt när man rör ut det med lite vatten.
Koka på mycket låg värme, det skal inte alls bubbla i fruktmassan utan bitarna skall bara "smälta" ner. Jag kärnar inte ur plommonen, kärnorna ger frisk smak (om man gillar den), de lossnar under proceduren, lägger sig på botten och är lätta att ta bort efteråt. Jag tillsätter några ringlor citronskal i kokningen men inget socker - men det är ju valfritt.
Vill man få en mer geléaktig konsistens, kan man hälla i lite extra pektin, men jag är inte säker på hur större mängder inverkar på torkningen (små mängder går bra).
Vill man inte pilla med allt detta själv, så går det att köpa ca 5 mm tjocka, halvmjuka "läder" av bl a tamarind och aprikos i en del affärer med mat från Asien eller Mellanöstern.
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Älskar havregrynsgröt till frukost utanför tältet på morgonen och sylt är ett måste nästan för smakens skull samt mjölk, pulvermjölk då såklart.
Sen jag kör på Varma Koppen Blåbär/Hallon eller liknande men blandar med lite vatten så den blir tjockflytande, blir nästan ungefär som sylt och väldigt lätt att packa med
Sen jag kör på Varma Koppen Blåbär/Hallon eller liknande men blandar med lite vatten så den blir tjockflytande, blir nästan ungefär som sylt och väldigt lätt att packa med
Blåbärssoppepulver
ligger nära torkad sylt. Liksom liknande med hallon och blåbär (varmakoppen). Torkad frukt som dadlar, aprikoser, äpplen osv kan man koka med i gröten liksom förstås olika russinsorter.
Havregryn lär förresten vara stapelföda för fjällstugemecenaten Olav Thon Norges rikaste män på hans längre fjällturer för att spara vikt.
Morgon lunch och middag havregrynsgröt. På kvällen lite festligare då blandar han i russin.
Thure
ligger nära torkad sylt. Liksom liknande med hallon och blåbär (varmakoppen). Torkad frukt som dadlar, aprikoser, äpplen osv kan man koka med i gröten liksom förstås olika russinsorter.
Havregryn lär förresten vara stapelföda för fjällstugemecenaten Olav Thon Norges rikaste män på hans längre fjällturer för att spara vikt.
Morgon lunch och middag havregrynsgröt. På kvällen lite festligare då blandar han i russin.
Thure
Älskar havregrynsgröt till frukost utanför tältet på morgonen och sylt är ett måste nästan för smakens skull samt mjölk, pulvermjölk då såklart.
Sen jag kör på Varma Koppen Blåbär/Hallon eller liknande men blandar med lite vatten så den blir tjockflytande, blir nästan ungefär som sylt och väldigt lätt att packa med![]()
Jag gillar gröt utanför tältet också, men skippar både sylt och mjök. Kör med små fruktyoggis istället. Hemma kör jag naturell yoghurt och en klick sylt. Har slutat använda mjölk till gröten då yoghurt är så mycket godare.
Torkad sylt är det samma som "fruktläder", mycket vanligt i bla mellanöstern, recept:
http://www.nrk.no/nordland/_-vi-kommer-aldri-til-a-finne-alt-1.11178324
http://www.nrk.no/nordland/_-vi-kommer-aldri-til-a-finne-alt-1.11178324
Sylt e ju redan konserverat så du behöver nog inte torka det.
Träna
Överkurs. Känns inte som att man går med 5litersspannen på fjället. Den lilla sylt som behövs borde inte väga mycket. Gör några extra situps o ryggskydd innan turen istället.
Överkurs. Känns inte som att man går med 5litersspannen på fjället. Den lilla sylt som behövs borde inte väga mycket. Gör några extra situps o ryggskydd innan turen istället.
Överkurs. Känns inte som att man går med 5litersspannen på fjället. Den lilla sylt som behövs borde inte väga mycket. Gör några extra situps o ryggskydd innan turen istället.
Han kanske redan gjort några extra sit-ups för att orka bära den torkade sylten, eller vill torka ner sylten för att kunna ta med en extra näve nötter?
Länken blev ju fel, men jag vill också slå ett slag för olika sorters "läder" - bl a aprikos och tamarind är mycket vanligt i Mellanösternaffärer, Annars ingen konst att torka eget. Pektinrika frukter som äpplen, blir bäst, även nektariner och svarta vinbär, som dock kräver lite extra försiktighet för att inte bli stenhårda. Tillsätter man lite extra pektin duger vilken frukt som helst.Torkad sylt är det samma som "fruktläder", mycket vanligt i bla mellanöstern. (...)
Liknande trådar
- Svar
- 9
- Visningar
- 4 K
- Svar
- 4
- Visningar
- 1 K