Torka mat

Köttfärsröra med bönor och paprika.

Här hade jag snålat med kryddorna (jag får krypa till korset och erkänna att jag glömt kryddorna helt och hållet), och en buljongtärning hade suttit fint.

Ingen nobelmiddag direkt, men då den återfuktades väldigt fort blir det ett lämpligt lunchrecept tillsammans med snabbris.
 

Bilagor

  • IMG_20170116_162829.jpg
    IMG_20170116_162829.jpg
    114.8 KB · Visningar: 1,132
  • IMG_20170116_165652.jpg
    IMG_20170116_165652.jpg
    60.7 KB · Visningar: 1,162
Torkar rätt ofta

Torkar lite av varje.
Förutom turmat, torkar jag snacks till mig och gobitar till hundarna.

När jag ser fläskfile, kycklingfile eller annat magert kött på extrapris passar jag på. Skivas tunt, gärna halvfryst. Doppas i en gryta med kokande vatten tills det bytt färg till kokt. Läggs på ollar. Torkas 10-12 timmar på 40 grader. Avsett som extra god belöning till hundarna. Hundarna blir mycket alerta och tjänstvilliga. Oftast får inte hundarna allt.

Snacks kan vara nästan allt. Smakerna koncentreras vid torkning. Syrliga äpplen, tomatpuré på smörpapper, till och med feta saker går bra att torka. Feta saker tål dock ej förvaring. Fettet härsknar.

Använder torken även vid matlagning hemma. Bacon tex innehåller en massa vätska. Lägg på ollar i torken 15 till 30 minuter på 40 grader innan stekning, så stannar smakerna i baconet och det blir inte någon seg beläggning i stekpannan.

Min svamptork kostade ca 300 kr på Jula för några år sedan, och har inställbar termostat. Jag ville ha inställbart för att ställa ner tempen så maten inte blir för hårt torkad. Startar torken på kvällen och stänger av på morgonen, eller tvärtom.

Om torken slutar fungera tvekar jag inte att skaffa en dyrare. Jag behöver faktiskt inte en större. Ofta kör jag den halvfull. Det känns mindre som ett jobb att köra lite åt gången. Är man klar med förberedelserna för hundgodis, inklusive kokning och disk, på en kvart, är det lättare att få det gjort.

Jag har torken stående monterad i ett gästrum färdig att användas.
Bär bara ollarna till köket, laddar dom, och bär tillbaka hela paketet till torken. Den demonteras bara om jag får många gäster.

Till sist. Jo, jag har faktiskt torkat svamp i den. Både köpt och plockad.

/John
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Nya recept testade!
Ett bakslag och en positivt förvånande rätt!

Har sedan länge sneglat på sådana där torkade soja-strips. Inte strips som görs utav potatis, utan strimlor. Verkade som en smidig proteinkälla.

Testade att göra en korvstroganoff (fyndigt nog fick den heta soyganoff), enligt mitt vanliga recept som är en variant på receptet i rutiga kokboken.
Vanligtvis använder jag oatly havregrädde (iMat), men eftersom den inte blir så bra i torken ersatte jag den ingrediensen med sojamjölk (sojamjöl + vatten).

Min sambo, mjölkproteinallergikern, tyckte det blev gott (åtminstone ville hon ha en portion till), men jag tyckte det var fullkomligt vidrigt.
Vilken utav soja-ingredienserna som dödade rätten vet jag inte.
Stor besvikelse...


Idag blev jag istället positivt förvånad.
En mycket enkel rätt på alla sätt och vis, men ack så god!

400g färs stekt i en skvätt vanlig svampsoya. Torkad som vanligt.
En burk barilla basilika-pastasås. Torkad som vanligt.
Svartpeppar
Chilipulver

Otroligt smidigt och gott!
 
Jag gjorde det förr. Kokade som joanna sa, rostade i en långpanna i ugnen med olivolja, rörde om då och då tills de kändes torra och lätta. Saltade på och hällde ner i en burk.

Mina blev torra och knapriga. Du hade dem nog inte inne tillräckligt länge.
 
Jag gjorde det förr. Kokade som joanna sa, rostade i en långpanna i ugnen med olivolja, rörde om då och då tills de kändes torra och lätta. Saltade på och hällde ner i en burk.
Mina blev torra och knapriga. Du hade dem nog inte inne tillräckligt länge.
Det var så jag menade. Jag torkade dem mer än "rostade", på ganska låg temperatur och helt utan olja. Sist en kort tid på hög värme, om man vill få fram den "rostade" smaken, valfritt om och hur mycket.
Men har man en arabisk affär som granne, så vinner lättjan ;)
 
Då jag inte har lust att gå igenom hela tråden tänkte jag bidra med halloumi och tofu, om nån inte gjort d. Båda går att torka. Lustigt nog blire samma konsistens pårom när man tillagar dom.
Feta ost funkar kanon. Lättkeso funkade inte, kanske man bör röra om under torkning, kanske vanlig keso funkar bättre.
Jag gjorde "salmon jerky". Marinera laxbitar i balsamvinäger o honung över natt. Torka på galler.
Man kan göra sweet n sour-sås genom att torka ananas o sen köra i mixern så d blir pulver. Torka tomatpuré. Citronsyra (pulver) behövs om man inte vill gå igenom besväret att tillverka natrium diacetat (inte vanlig acetat) för att få vinägersmaken. O socker. Blanda dessa fyra ingredienser i rätt mängd så borde man få sns-sås - har ej testat än. Ananas är dyrt att torka själv, billigare att köpa pulver på amazon.
 
Hej! Fetaost äter jag antingen som den är eller har den i en gryta. Har inte provat att blöta up den. Bra mat när vädret är dåligt och jag inte använder köket. Gott tillsammans med kött och thin crisp.
 
Hej. Jag skär osten i sockerbitsformat. Tunna skivor har jag inte provat, men man kan ju köra osten i matberedare när de väl är torkad.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips