Torka mat

Googlade lite på att torka fetaost, och hittade detta (fritt översatt och editerat av mig, ursprungligen från https://backpackinglight.com/forums/topic/88402/#post-2080970 och https://backpackinglight.com/forums/topic/88402/#post-2082065)


Skär fetaosten i tunna rektangulära bita, ca 3 mm tjocka. Torka tills de är hårda, drygt 12 timmar i 45 - 50 grader.

Återfuktar bra i en blandning med andra ingredienser, även i kallvatten (ju varmare vatten desto snabbare återfuktning). Smakar som det ska, kanske lite mindre än färsk fetaost. Tror inte det funkar lika bra i en rätt där fetaosten är en huvudingrediens som t ex en grekisk sallad.

Risk för stank i hela huset vid torkning.

OBS Som sagt, inte mina egna erfarenheter, utan info tagen från länkarna ovan
 
Jag har testat torka lite olika ostar. Jag tycker att Plivit är mycket godare än feta. Halloumi är en riktig höjdare!
I sommar provade jag även att torka hushållsost. Det var helt suveränt gott, den smakade som en bättre lagrad ost efter torkningen. Jag gjorde även ostsås på den. Man fick koka den med vatten ganska länge och röra om mycket för att den skulle lösas upp, men oj oj oj vad gott det blev. Jag har aldrig lyckats lösa upp fetaost (plivit) på det sättet, har bara ätit det som snacks eller tilltugg. Tänk på att torka hushållsost på låg värme (under 50C), annars smälter den genom gallret.....
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Chili con carne
Sjukt god, enkel att göra.

400g soyastekt färs
1 burk vita bönor i tomatsås (torka även spadet)
1/2 purjolök
1 burk svarta bönor
1 röd paprika
1/2 påse chili con carne kryddmix
1-2msk paprikapulver
Chilipulver
Cayennepulver
Gärna en skvätt olja
 
Ny uppdatering av "Lättpackarens mat"

För dem som haft nytta av min artikel: har just uppdaterat den med de senaste erfarenheterna.
Börjar bli lite lång, men det kändes ändå mer överskådligt än att skriva något helt nytt.
 
Intressant. Går osten att blöta upp i vatten sen eller måste man köra den i nån gryta eller så?

Jag skar fetaosten i avlånga tärningar, ca 3-5 cm långa o 1-2 cm bredd/höjd. Tror inte den blir till chips om du skär tunt. Den går att äta rakt av, själv använde jag den i nån medelhavsinspirerad hemmagjord påsmat: koka upp vatten, häll i o låt stå en stund. Blev kanon iaf.
Vet ej hur den blir om man låter den ligga i kallt vatten en stund. Testa vetja.
Borde funka med sån liknande bulgarisk ost som kommer i cylinderburkar oxå.
 
Har du provat med vanlig hårdost? Fast det känns som den är för fet, smälter nog ut en massa fett.

Var ju någon tidigare i tråden som torkat hushållsost och det hade ju blivit jättegott

Här är inlägget jag pratade om:

I sommar provade jag även att torka hushållsost. Det var helt suveränt gott, den smakade som en bättre lagrad ost efter torkningen. [...] Tänk på att torka hushållsost på låg värme (under 50C), annars smälter den genom gallret.....
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips