Torka mat

Googlade lite på att torka fetaost, och hittade detta (fritt översatt och editerat av mig, ursprungligen från https://backpackinglight.com/forums/topic/88402/#post-2080970 och https://backpackinglight.com/forums/topic/88402/#post-2082065)


Skär fetaosten i tunna rektangulära bita, ca 3 mm tjocka. Torka tills de är hårda, drygt 12 timmar i 45 - 50 grader.

Återfuktar bra i en blandning med andra ingredienser, även i kallvatten (ju varmare vatten desto snabbare återfuktning). Smakar som det ska, kanske lite mindre än färsk fetaost. Tror inte det funkar lika bra i en rätt där fetaosten är en huvudingrediens som t ex en grekisk sallad.

Risk för stank i hela huset vid torkning.

OBS Som sagt, inte mina egna erfarenheter, utan info tagen från länkarna ovan
 
Jag har testat torka lite olika ostar. Jag tycker att Plivit är mycket godare än feta. Halloumi är en riktig höjdare!
I sommar provade jag även att torka hushållsost. Det var helt suveränt gott, den smakade som en bättre lagrad ost efter torkningen. Jag gjorde även ostsås på den. Man fick koka den med vatten ganska länge och röra om mycket för att den skulle lösas upp, men oj oj oj vad gott det blev. Jag har aldrig lyckats lösa upp fetaost (plivit) på det sättet, har bara ätit det som snacks eller tilltugg. Tänk på att torka hushållsost på låg värme (under 50C), annars smälter den genom gallret.....
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Chili con carne
Sjukt god, enkel att göra.

400g soyastekt färs
1 burk vita bönor i tomatsås (torka även spadet)
1/2 purjolök
1 burk svarta bönor
1 röd paprika
1/2 påse chili con carne kryddmix
1-2msk paprikapulver
Chilipulver
Cayennepulver
Gärna en skvätt olja
 
Ny uppdatering av "Lättpackarens mat"

För dem som haft nytta av min artikel: har just uppdaterat den med de senaste erfarenheterna.
Börjar bli lite lång, men det kändes ändå mer överskådligt än att skriva något helt nytt.
 
Intressant. Går osten att blöta upp i vatten sen eller måste man köra den i nån gryta eller så?

Jag skar fetaosten i avlånga tärningar, ca 3-5 cm långa o 1-2 cm bredd/höjd. Tror inte den blir till chips om du skär tunt. Den går att äta rakt av, själv använde jag den i nån medelhavsinspirerad hemmagjord påsmat: koka upp vatten, häll i o låt stå en stund. Blev kanon iaf.
Vet ej hur den blir om man låter den ligga i kallt vatten en stund. Testa vetja.
Borde funka med sån liknande bulgarisk ost som kommer i cylinderburkar oxå.
 
Har du provat med vanlig hårdost? Fast det känns som den är för fet, smälter nog ut en massa fett.

Var ju någon tidigare i tråden som torkat hushållsost och det hade ju blivit jättegott

Här är inlägget jag pratade om:

I sommar provade jag även att torka hushållsost. Det var helt suveränt gott, den smakade som en bättre lagrad ost efter torkningen. [...] Tänk på att torka hushållsost på låg värme (under 50C), annars smälter den genom gallret.....
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips