Torka mat
- Trådstartare Jonik
- Start datum
avslutad210712
Gäst
Varför skulle du stänga av torken?
1. Den låter illa
2. Den alstrar värme om man har dragit upp temperaturen
3. Finns alltid en brandrisk med elektriska grejor
Eftersom jag själv haft igång torken och ugnen i går natt och i natt så är det de två första som är mest besvärande om man bor i lägenhet.
Lästips
ANNONS
Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro
Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...
Eftersom jag själv haft igång torken och ugnen i går natt och i natt så är det de två första som är mest besvärande om man bor i lägenhet.
Jaha ja det är ju en variant att ha den gående under natten i "nödfall". Men om du har vaknat då på natten har du då gått upp och skiftat plats på ollorna, rört om i ugnen eller har du bara låtit det vara?
/Kjell
Redan punkt 1 är tillräckligt för att jag skall avstå, så jag förstår TS fråga. Detta är en av anledningarna till att jag föredrar att torka i min vanliga ugn, som inte låter och känns betydligt tryggare att lämna på på lägsta möjliga temperatur över natten.1. Den låter illa
2. Den alstrar värme om man har dragit upp temperaturen
3. Finns alltid en brandrisk med elektriska grejor
Eftersom jag själv haft igång torken och ugnen i går natt och i natt så är det de två första som är mest besvärande om man bor i lägenhet.
Att man förvarar färska tomater etc i rumstemperatur är en sak, men risken för att bakterietillväxten tar fart när de är sönderdelade, med de skyddande skalen öppna och en stor exponeringsyta för innandömet, i en maximalt tillväxtfrämjande ljummen värme, är nog betydligt större. Tänk bara på vad som händer så snart man får något litet hål eller spricka i tomatskalet, även i rumstemperatur.
Trots det tror jag inte risken för direkta matförgiftningskoncentrationer är så stor, i alla fall med tomater och annat som inte haft direkt kontakt med jord och går att tvätta acceptabelt rena, men det känns som en risk som inte är värd att ta, när den så enkelt kan elimineras. "Risken" finns väl också för sjunkande halt av nyttiga vitaminer och spårämnen, och att det färdigtorkade helt enkelt smakar sämre och doftar mindre.
Jag ser i alla fall till att torka allt i ett svep, och naturligtvis hantera alltihop så "sterilt" (nåja) som möjligt, från grundligt tvättad råvara och händer till en så "ren" och beröringsfri förpackningsprocedur som möjligt.
Att man förvarar färska tomater etc i rumstemperatur är en sak, men risken för att bakterietillväxten tar fart när de är sönderdelade, med de skyddande skalen öppna och en stor exponeringsyta för innandömet, i en maximalt tillväxtfrämjande ljummen värme, är nog betydligt större. Tänk bara på vad som händer så snart man får något litet hål eller spricka i tomatskalet, även i rumstemperatur.
Har du verkligen rätt i, tack för påminnelsen
/Kjell
avslutad210712
Gäst
Jaha ja det är ju en variant att ha den gående under natten i "nödfall". Men om du har vaknat då på natten har du då gått upp och skiftat plats på ollorna, rört om i ugnen eller har du bara låtit det vara?
/Kjell
Gör så lite som möjligt på natten om jag vaknar eftersom jag har en tendens att bli klarvaken och får svårt att somna om
Men om man påbörjar torkningen på morgonen när man vaknar (vi säger att det är helg så vi tar sovmorgon till 9) och låter den pågå hela dagen, då har man ju torkat i alla fall 13-14 timmar (om man lägger sig vid 23). Hur många livsmedel kräver längre torktid än så i en torkapparat??
Jag vågar nog påstå att behöver man torka längre än så så har man antingen inte finfördelat maten tillräckligt eller så har man överfyllt sin torkapparat.
Jag vågar nog påstå att behöver man torka längre än så så har man antingen inte finfördelat maten tillräckligt eller så har man överfyllt sin torkapparat.
Jag kan inte heller påminna mig om att någonsin behöva torka så länge, men hur många dagar om året kan/vill man skrota runt hemma i 13 timmar? De skulle inte räcka långt i mitt fall, och att lämna en torkmaskin, eller ens ugn, på medan ingen är hemma är inget jag skulle våga. Det typiska är att jag kommer hem från jobbet (och det är sällan klockan fem), avverkar mina plikter gentemot familjen, preparerar/lagar det som ska torkas, laddar ugnen - och då är klockan sen kväll - och låter den stå på över natten. Efter ett antal år kan jag nu pricka rätt bra "på känn", hur full ugnen kan laddas (eller mer exakt: hur mycket vatten det totalt kan finnas i det som ska torkas), för att allt ska vara färdigt tidigt på morgonen, och jag kan stänga av ugnen, packa maten och ta mig till jobbet igen.Men om man påbörjar torkningen på morgonen när man vaknar (vi säger att det är helg så vi tar sovmorgon till 9) och låter den pågå hela dagen, då har man ju torkat i alla fall 13-14 timmar (om man lägger sig vid 23). Hur många livsmedel kräver längre torktid än så i en torkapparat??
Jag vågar nog påstå att behöver man torka längre än så så har man antingen inte finfördelat maten tillräckligt eller så har man överfyllt sin torkapparat.
Så TS dilemma känns helt relevant, och min egen lösning är att avstå torkmaskin
Njae, jag har ju hittat en tidseffektiv modell, som funkar även i ett ganska fullbokat livIngenting är "gratis". Ska man torka själv så får man räkna med att man måste investera tid i torkningen, det räcker inte med att investera i en torkapparat.
Har man inte tiden så får man betala nån annan för att göra det (d.v.s. köpa färdigtorkat).
Det enda man får avstå i det fallet är tjusningen i att äga/skaffa en kul pryl till, som blinkar, låter, och tar plats i köket
Ja, jo, man kan ju också bygga en torkapparat som inte har nån risk för brandspridning. Men den tar ju antagligen större plats så det blir ju en annan "kostnad" (funkar kanske inte så bra i en trång lägenhet).
Det stora felet med de där köpe-torkapparaterna tycker ju jag är att de har för mycket värme. Det är ju inte värmen som torkar maten, det är främst luftväxlingen. Värmen har man ju främst för att "torka luften" innan man blåser den förbi maten (höjer man temperaturen sjunker den relativa luftfuktigheten så luften kan binda mer fukt).
Det stora felet med de där köpe-torkapparaterna tycker ju jag är att de har för mycket värme. Det är ju inte värmen som torkar maten, det är främst luftväxlingen. Värmen har man ju främst för att "torka luften" innan man blåser den förbi maten (höjer man temperaturen sjunker den relativa luftfuktigheten så luften kan binda mer fukt).
I tidernas gryning hade mina föräldrar egen tvättstuga, och jag fixade snabbt stora lass fjällproviant i torkskåpet(...) Det är ju inte värmen som torkar maten, det är främst luftväxlingen. Värmen har man ju främst för att "torka luften" innan man blåser den förbi maten (höjer man temperaturen sjunker den relativa luftfuktigheten så luften kan binda mer fukt).
Liknande trådar
- Svar
- 0
- Visningar
- 878