Torka mat

En som jag gjorde, införskaffade en ny gaspis med elugn med varmluft:)
Men det kostar ju lite mer än en tork...har dock hört att även de kan bli för varma. Tror det finns någon tråd som diskuterar detta tidigare.

Lycka till iallafall, det är kul att torka sin egen mat och så blir det så mycket godare än att köpa färdig torkat.


Tack för svaret. Din reflektion är sann, det är lönt i h**** att få rätt temp vid så låga temperaturer. Blir till att inhandla en tork-"aparat".
 
På en veckas tur skulle jag inte torka bacon. Den håller hur bra som helst vakumförpackad.

Ja, eller hur. Att man röker mat var ju från början för att den skulle bli hållbar. Det är så in i helsicke mycket fett att du säkert inte får ned vikter mycket heller tyvärr. Jag har själv haft med bacon i orginalförpackningen och den har smakat bra även efter ett par dygn sommartid.
Nu tänker du "Men det VÄGER ju en massa om man inte torkar den" - korrekt, men fett har mycket högt energi-innehåll så det kan vara värt att kånka och ta med lite mindre pasta istället.
 
Hej, detta blir nog mitt första inlägg i forumet, har dock läst en hel del.
Blev, efter att ha läst runt i tråden sugen på att torka lite mat. Ett problem dock är att jag har en gammal gasspis.
Var kan man köpa mattorkar och vad kostar de ungefär? Jag goglade på det och hittade bara en gammal recension från utsidan men inget om var den kan köpas.
 

Aktuellt

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Tack för rekommendationerna. Ska kolla upp böckerna på biblioteket, sen får jag väl göra ett par försök i gasugnen. Torkarna är ju alldeles för dyra för mig, köper hellre en köksassistent för de pengarna så jag kan baka bröd än en tork för 1900..
Såg att någon hade byggt en i wellpapp och kupévärmare och det kanske man kan pröva annars.
 
Perforerade ugnsplåtar eller ållor av rf-nät med träram fungerar fint. Ett 50° thermostat gör att kupevärmartorken inte överhettar......
 
Som det väl skrivits tidigare i tråden (eller i om det är andra trådar, sök och du skall finna): Gasugn fungerar INTE bra.

Dels så skall temperaturen vid torkning i de flesta fall vara MAX 50 grader. Gasugnar brukar inte gå att få ner så mycket i temperatur.

Men sen är också problemet att brinnande gas (förhoppningsvis) ger koldioxid och vattenånga som avgaser. Luften i ugnen blir alltså fuktig på grund av den brinnande gasen... Vilket innebär att torkningen inte fungerar särskilt bra.

Sen skulle nog inte jag känna mig så säker att lämna en gasugn påslagen över natten (torkningen tar tid).
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips