Torka lingon?

Undrar om man kan torka lingon.
Detta eftersom jag skulle vilja ha lingon i havregrynsgröten.

// Stefan
 
Det finns ju t o m att köpa torkade lingon, så det går utmärkt. hur det sedan smakar i gröt är en annan sak! Även lingonsylt skulle man ju kunna trycka ned i en plasttub.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Ska lingon torkas på 35 grader? Vill minnas att blåbär spricker om dom torkas i för hög värme.

/Ulf
 
Torka lingon

Vad är syftet med att torka lingon, som förövrigt håller nästan "oändligt" länge.. ? Ta lagom mycket för turen i en burk istället.
 
När jag en gång torkade lingon, torkade jag dem först i rumstemperatur och sedan efter ca en vecka lade jag in dem i ungnen i ca 40 grader celcius. Man får under tiden trycka ur luften ur lingonen så torkar de fortare. Jag lät dem torka helt klart i rumstemperatur. Har inte ätit några större mängder än men de luktar ju gott i alla fall och ett lingod då och då smakar helt okej.

Nästa gång tror jag att jag mosar lingonen med en mixer och låter torka i ugn på bakålåtspapper. Det funkar säkert bättre till gröten.

/ Johannes
 
Blåbär och lingon har ju ganska tjockt skal som gör att torkningen går långsamt. För att de skall torka tillräckligt fort behöver man troligen krossa dem så skalet går sönder.

*hämtar Puhony*

Det som kommer närmast där är väl plommon och körsbär (han har inte så många torkrecept på frukt).

Plommon torkar man först 4-5 timmar i 40 grader, sen får de vila 5 timmar innan man kör 12 timmar på 70 grader. Sen gör man en ny paus och eftertorkar vid 65 grader. De är klara när de varken spricker eller safter sig när man trycker på dem.

Körsbär var skitbökiga, de ska man torka, kärna ur, söta med sockerlag och sen fortsätta torka....

Undrar om Forsell skriver om blåbär... Orkar inte springa och hämta den också, det är säkert nån annan som har den och kan kolla:)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips