Torka lingon?

Undrar om man kan torka lingon.
Detta eftersom jag skulle vilja ha lingon i havregrynsgröten.

// Stefan
 
Det finns ju t o m att köpa torkade lingon, så det går utmärkt. hur det sedan smakar i gröt är en annan sak! Även lingonsylt skulle man ju kunna trycka ned i en plasttub.
 
Ska lingon torkas på 35 grader? Vill minnas att blåbär spricker om dom torkas i för hög värme.

/Ulf
 
Torka lingon

Vad är syftet med att torka lingon, som förövrigt håller nästan "oändligt" länge.. ? Ta lagom mycket för turen i en burk istället.
 
När jag en gång torkade lingon, torkade jag dem först i rumstemperatur och sedan efter ca en vecka lade jag in dem i ungnen i ca 40 grader celcius. Man får under tiden trycka ur luften ur lingonen så torkar de fortare. Jag lät dem torka helt klart i rumstemperatur. Har inte ätit några större mängder än men de luktar ju gott i alla fall och ett lingod då och då smakar helt okej.

Nästa gång tror jag att jag mosar lingonen med en mixer och låter torka i ugn på bakålåtspapper. Det funkar säkert bättre till gröten.

/ Johannes
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Blåbär och lingon har ju ganska tjockt skal som gör att torkningen går långsamt. För att de skall torka tillräckligt fort behöver man troligen krossa dem så skalet går sönder.

*hämtar Puhony*

Det som kommer närmast där är väl plommon och körsbär (han har inte så många torkrecept på frukt).

Plommon torkar man först 4-5 timmar i 40 grader, sen får de vila 5 timmar innan man kör 12 timmar på 70 grader. Sen gör man en ny paus och eftertorkar vid 65 grader. De är klara när de varken spricker eller safter sig när man trycker på dem.

Körsbär var skitbökiga, de ska man torka, kärna ur, söta med sockerlag och sen fortsätta torka....

Undrar om Forsell skriver om blåbär... Orkar inte springa och hämta den också, det är säkert nån annan som har den och kan kolla:)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips