Tips på lyxig dagstursmat.

Här kommer två menyförslag som är rätt lättlagade (om man förbereder lite hemma först) och sjukt goda.

Meny 1
Förrätt: Räkceviche

Huvudrätt: Boeuf Bourguignon

Efterrätt: Pannacotta

Hacka ingredienserna till cevichen hemma och blanda allt i en burk. Går utmärkt att lägga upp och äta ur en kåsa. Servera ett vitt vin eller en ljus öl till. Finns massa olika varianter på ceviche, den här liknar den jag brukar göra:
http://www.recept.nu/markus_aujalay/_/_/rakceviche_med_mango_och_lime/

Gör Boeuffen hemma, en eller ett par dagar innan (den blir bara godare om den får stå till sig), värm upp på gjutjärnsgryta över elden (eller den tråkigare varianten i kastrull på gaskök). Koka potatis. Servera en sallad och en gott rödvin till, varför inte en bourgogne t.ex.? Boeufen görs på olika sätt av alla kockar, Per Morerg gör en rätt trevlig variant här som du kan ha som inspiration:
http://www.recept.nu/per-morberg/soppor-och-grytor/kott/boeuf-bourguignon-a-la-per-morberg/

Gör pannacottan hemma, häll upp i (plast)glas och låt stå i kylen tills innan avfärd. Väl ute i skogen är det bara att garnera med lite valfria bär. Här är ett recept på pannacotta även fast jag tycker att det verkar vara lite väl mycket gelatin i den.
http://www.recept.nu/recept-nu/efterratter-och-godis/agg-och-mejeri/graddig-pannacotta-med-hallon/

Meny 2
Förrätt: kantarelltoast på surdegsbröd eller surdegstoast med brieost

Huvudrätt: grillad lax (eller annan valfri fisk) med persiljerotsmos och haricoverts

Efterrätt: kladdkaka med vispgrädde och bär

Den här menyn går inte att förbereda lika mycket hemma men är å andra sidan ganska lättlagad. Stek kantareller och schallottenlök hemma och koka ihop de med grädde salt och grädde. Väl ute i skogen kan du värma på det i en kastrull eller på stekpanna. Rosta surdegsbrödet över öppen elden, lägg på kantarellerna och servera. Om du vill minimera jobbet byter du ut kantarelltoasten till en surdegstoast med brieost, vilket är minst lika gott. Rosta brödet på en stekpanna/sten/grillgaller över en eld, när det börjar bli klart slänger du på en skiva brieost och låter den smälta ut lite grann över brödet, servera med vin eller öl.

Gör persiljerotsmoset hemma. Grilla laxen över eld på grillgaller eller i halster. Smörstek haricoverts och värm på moset. Servera med ett gott glas vitt vin, t.ex. en chablis.

Borgerligheten flyttar ut i vildmarken :)
 
Bra poäng Niklas. Tyvärr kommer jag nog att försöka göra alldels förmycket trots allt. :)

Szvinto - Det börjar luta åt att jag får göra en sjurätters. Förrätt. Sen lite fisk. En gryta på det. Baka bröd. Grilla något kött. Till slut några olika efterrätter. Kaffe och avec.

Härligt problem att välja bland en massa god mat.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
fisk, grillat.
nått som är gott är att göra en kokgrop och fylla paketen med många goda ting.
eller grilla en hel gris över en öppen eld.
 
En helgrillad gris på fyra personer blir nog lite i överkant, även om alla är glada i maten. Speciellt om man ska få i sig förrätt och efterrätt också. ;)
 
Ha ha en hel gris vore häftigt men jag tror nog att vi måste sova över om vi ska hinna få den färdig. Gissar att det tar ett tag att grilla så mycket kött.
 
Då var det gjort.

Resultatet blev:
Förrätt:
Grillad toast med smörstekta kantareller, stekt rödlök, en skvätt grädde, salt och peppar.

Huvudrätt:
Gös grillad på samma sätt som Ray Mears grillar fisk i filmen "Bushcraft Sweden" och kryddad med timjan, lime, salt och peppar.
Foliebakad grön sparris med lime, smör, olivolja, parmesan, salt och peppar.
Stekt korntunnbröd. (2dl kornmjöl, 1dl vetemjöl, drygt 1dl vatten med en matsked honung i. Platta ut golfbollstora degbitar till kakor som steks på båda sidor i torr panna eller på sten)
Paprika och små söta tomater.
Riven parmesan.

Till maten drack vi öl.

Efterrätt:
Äppelbitar stekta i smör, råsocker, kanel, vaniljsocker, havregryn och en skvätt grädde.
Vanilljvisp.

Kaffe och en tolvårig mörk rom.
Mintchokladen orkade vi inte.

Återigen tack för alla förslag.
Mvh
Björn
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips