Tips på bra frukost under fjälltur

Jag har kört med crunchy rätt mycket, det är som musli fast med en massa socker. Kan med födel blandas med torrmjölk och varmt vatten.

Men ska det vara riktig frukost så ska det vara jägarbacon, äggröra och nybakad bannock. En frukost man står sig på och som smakar gudomligt. Men inget man släpar med sig på fjället men på kanotturen är det guld värt de första dagarna.
 

avslutad210712

Gäst
En god blandning som jag fått i gröna firman är havregrynsgröt med blåbärssoppepulver i redan vid tillagning. EN höjadare om man gillar gröt men vill ha lite extra socker.

Verkar vara en blandning som man antingen hatar eller älskar och jag kan säga att jag oälskar det :)
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
En stor del av fördelen

med att packa sina egna hemmagjorda dagspåsar är att man kan välja före vad man vill medföra, betydligt trevligare än firmans grötpåsar. Ego brukar ha lika många olika som dagspåsar. Är det smak och strukturskillnad i gröten/müslien kan man stå ut med dem mer än 10 mornar i följd.
Men även en omväxling till tipico eller annan stabilare frukost uppskattas, bara man själv slipper släpa på den...
 
Tittade tillbaka på den gamla tråden. Fortfarande: tvi för gröt. Müsli och torrmjölk körde jag med i flera år, men vid proviantering utomlands måste jag hitta på ngt annat. Då blir det sådana där müslikex. På mina senaste resor har jag kört med chokladöverdragna digestivekex; müsli är mager kost i förhållande till vikten! Till kexen pulverkaffe, kanske 3 dl. Magen behöver ingen hjälp på vandring. Även hemma har jag kraftigt minskat min kaffekonsumtion, bl a i hopp att sänka mitt blodtryck.

Vad det blir härnäst vet jag inte. Jag vet inte ens när.
 
pås-omelett

Glömde nämna pås-omelett som kan vara ett bra alternativ första morgonen - blanda omelett-röra i en platspåse (eller två) och koka sedan påsen i varmdrycksvattnet och ät ur påsen. Dock kan jag tänka mig att smeten åldras snabbt i varmt vädet men för turens första frukost som omväxling till kommande...
Vikt-effektivt? Kanske inte men gott på kajaktur.

/Patrik
 
Jeg holder med sajberjohan. Bannoc er kongemat på tur. Siden jeg er norsk så er vi liksom vante med at det skal være ordentlig brød å tygge på til frokost, ikke noe lettvint musli eller grøt.

Jeg blander alt sammen ferdig i en pose hjemme og tar bare ut det jeg trenger til ca 4 bannock når jeg skal lage frokost. To spiser jeg med en gang, mens de siste to blir pakket med pålegg ferdig til en rask lunsj underveis. Som pålegg bruker jeg tube-ost, kjøttoppskjær og hvitost som basis. Det har hendt at jeg har tatt med syltetøy og røkelaks, men det blir lett litt klinete å få spist dette.

Det fine med bannock du lager underveis er at ingrediensene er helt tørre og går i en dobbel plastpose slik at det tåler å klemmes og presses ned i ryggsekken. Og lukten av nybakt "brød" er herlig om morgenen.
 
Jag har helt lagt ner gröt; trött på smaken, trött på disken och trött på att hungerkänslorna smyger sig på allt för fort. Nu kör jag mest müsli (min sambos underbara hemmagjorda..!) tillsammans med nån söt varmakoppensoppa. Jag tycker jag står mig mycket bättre på det även helt utan bröd som tilltug, och smaken och variationsmöjligheterna under turen blir bättre utan att vikten ökat.

Per

Samma här! Åt ofta gröt av traditionella skäl. Men så tröttnade jag också på det. Problemet var att jag blev aldrig mätt, snarare hungrig igen efter nån timme. En kompis till mig som börjat lite med ayurveda-kost. Han berättade att vissa mat passar inte en person för att maten kan tex öka förbränning så att energin försvinner snabbt. För andra kan gröt vara ett utmärkt alternativ och klarar flera timmar på det. Men så är fallet inte hos mig.

Istället äter jag hemmagjord musli med välling ute på turer. Ibland också ett par mackar. Det räcker långt för mig. Vid lunch ser jag till att äta ordentligt.

Det viktiga är att hitta mat som passar en individ och som inte ökar förbränning i onödan så att efter nån timme måste redan äta igen för att få ytterligare energi.
 
Mixa havregryn, nötter, protein pulver, torrmjölk och lite salt i en mixer och lägg i portions påsar. Sedan är det bara att tömma över i en kåsa och hälla på varmt vatten när man är på fjället.

Snabbt, gott och energirikt. (dessutom lätt att variera, testa tex med blåbärssopps pulver i stället)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips