Tips på bra frukost under fjälltur

Ngt jag saknar här i landet, något som finns i Norge, är diverse nöt- och chokladpålagg (Nøtte, Sjokade) i pappförpackningar. Det är kraftigt närande och hållbart. Det enda jag hittar här i landet är jordnötssmör, tahin och Nutella, i glasaburk - omständligt och kladdigt att packa om.

En annan sak jag saknar är müslistavar, Lü och andra märken.
Praktiskt speciellt på kontinenten där det ofta är svårt att få tag i mjölkpulver. I Frankrike säljs mjölkkoncentrat oftast på tub, därtill sötat!

Men hallå!!! Det finns Nöt-créme i de flesta livsmedelsbutiker och i alla Pressbyråer o.d. Innehåller både hasselnöt och kakao. Bra portionsförpackning också, för endast 3 pirater stycket.

Müslistavar finns oftast bland hälsokost i butiken, varför vet jag inte då de innehåller f-j mycket socker. Diverse snack-bars innehåller inte ens hälften.


valdemar
 
Socker är billigt

och kan generera god vinst......för producenter och handlare....
Kortvarig glädje vid vandring, havre, råg och korn ger betydligt jämnare sockertillförsel.....
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Snabbnudlar

Att ingen nämnt snabbnudlar! Eller så har jag missat det.

Kostar 3 kronor per paket. Energitäta, extremt lätta, snabblagade, rätt goda, hyggligt lättdiskat, stöttåliga, enkla att hitta och kan varieras. Visst, inga vitaminbomber, mkt transfett osv. Var standardfrukost på Jägarskolan i Kiruna under en del år så nog var det beprövat.

//Daniel
 
Variera!

ägg och bacon, apelsin jos, grillade varma mackor, färsk frukt, mycket av dessa är goda, men kräver tillagning av gas eller sprit, så jag använder bara sådant som spar på min gas. nu kör jag bara musli och mjölkpulver. dock har jag med mig extra mycket choklad, då det är så nyttigt och stärkande i fjällen.
Variation är alltid bra, och man precis som man kan göra olika musliblandningar, så smakar gröt på rågflingor helt annorlunda än havregryn/mannagryn/grahamsgryn .
 
Snabbnudlar innehåller inte mycket fibrer eller långvarig energi,
Att ingen nämnt snabbnudlar! Eller så har jag missat det.

Kostar 3 kronor per paket. Energitäta, extremt lätta, snabblagade, rätt goda, hyggligt lättdiskat, stöttåliga, enkla att hitta och kan varieras. Visst, inga vitaminbomber, mkt transfett osv. Var standardfrukost på Jägarskolan i Kiruna under en del år så nog var det beprövat.

//Daniel
 
Kör man high carb, finns det många idéer i den här tråden. Jag tycker i det läget att så mycket långsamma kolhydrater som möjligt är att föredra. Men min erfarenhet är att man ändrå blir hungrig igen fort eller snarare sugen på sötsaker.

Var och en får bli salig på sin fason, men jag skulle rekommendera omelett eller äggröra på äggpulver (hemgjort eller köpt) mycket smör och torkad bacon. Möjligen någon brödskiva o tjockt med pålägg.

High fat är viktbesparande i packningen både direkt, mer energi per viktenhet, och indirekt, mindre sötsug och man behöver inte så mycket godis o jägarsnus.
 
Variera

Jag har länge ätit havregrynsgröt eller müsli till frukost på fjällturerna. Det är en mycket bra frukost, men jag har blivit lite less på den.
Senaste fjällturen blev frukosten istället som följer:
1 varma koppen + 1 kaffe + 3 smörgåsar med mjukost + 2-4digestive kex.
Den smakade bra och gav mig tillräckligt med energi för att klara dagsetapperna. Jag kommer att fortsätta med denna frukost på min nästa fjälltur också.

God tur!
 
En frukost?

De flesta verkar insnöade på att bara äta samma frukost hela turen, gröt tio dagar i sträck tröttnar man på, visst men ät det bara varannan dag då? För övrigt brukar jag slänga ner både russin och mandlar i gröten, då får man tugga lite med:)

Och vad gäller ägg, läste i någon annan tråd att datummärkningen gäller förvaring i rumstemperatur. Har ägg hemma som är ett halvår gamla, gjorde pankakor på några av dem i måndags, inget fel på dem, vissa hade tillochmed dne där delade vitan som tydligen ska indikera färska ägg.. (att tänka på är ju att hönan lägger ägg i upp till en vecka innan hon börjar ruva)

Hade även med mig bacon och kassler ut på min tur i sommras, vi åt dem dag 2 och 3 och det gick bra det med :)

Enligt min erfarenhet är det "bäst före" och inte "dålig efter" som står på förpackningen..

//Erik
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips