Tält för Abisko - Nikkaluokta i sommar

Hilleberg gör erkänt bra tält, men var och en få själv avgöra, om (den eventuella) kvalitetsskillnaden och den subjektiva känslan av säkerhet är värd de extra tusenlapparna. Bevisligen vandrar folk runt i fjällen med andra tält utan att gå under, och det lät dessutom inte på dig som ni skulle rivstarta med fyrsäsongstältning på kalfjället i Sarek ;).
Så visst går det att hitta tält, som är "bra nog" för dina syften och håller sig inom din budget. Kolla på tex Vaude, Bergans eller Nordisk. En föredömligt väl sammanställd info på många bra tält finns här.
Northstar har en del fina och mycket prisvärda tält från mindre, bl a mellaneuropeiska tillverkare.
Om du ändå måste ompröva något av dina krav för att hålla budgeten, så kanske du kan prioritera ner det där med tremanstält? Det blir ju också tyngre att bära, svårare att hitta en tillräckligt stor, jämn markplätt, och kanske även jobbigare att sätta upp om det blåser.

Vad jag själv har emot Limelight är inte att det inte heter Hilleberg ;), utan de jämfört med europeiska tält låga värdena på vattenpelare för yttertält och golv (se dock diskussionen i denna tråd), samt inte minst att man måste få upp innertältet först - väldigt opraktiskt i ösregn.
 
Jag tror tyvärr inte att min budget tillåter dom tälten, tältet får inte kosta mer ön 3500kr annars kommer vi inte iväg alls :p så finns det något tält i denna prisklass som kan rekommenderas? Vad tappar man med ett tält i den prisklassen mot ett Hilleberg Staika eller liknande?


http://www.northstar.se/se/produkter/sova-ute/talt/tunneltalt/arctic-alpine-design-wbt2.html En motsvarighet till HB Nallo kan man nog säga.

Du tappar rätt lite och då mest på detaljnivå. Jag har själv både ett Hilleberg Keron 4GT och ett WBT-2 för övrigt. För ändamålet är skillnaderna knappast avgörande.

Finns mycket fina tält från andra tillverkare också, det är inte bara HB som gör bra tält, även om de verkligen ÄR bra. Men ett tält där inner- och yttertält sitter ihop och slås upp samtidigt är en stor fördel.
 

avslutad210712

Gäst
För att komma ner i vikt och pris så tror jag att du skall fundera över om det verkligen behövs ett trepersonerstält för två. Har sovit två i ett tvåmanstält och tre i ett tremanstält och aldrig upplevt någon direkt trängsel. Har också sovit två + ett barnbarn i Staikat och det gick bra.
 
Tackar så mycket för alla svar :) snällt av er att ta er tden att svara.
Seam, då får det bli ett med inner och yttre, dom har kollat på har bara haft inre och yttre, hur menar du med separat ventilation ?

Jo innertält med myggnät kommer det att bli hur jag än gör, man måste kunna ha det öppet på kvällar och samtidigt vara utan mygg som ni säger, får kolla lite på vad Hilleberg har att erbjuda då :)
men vad trodde ni om http://www.trekkinn.com/berg/marmot-limelight-fc-3p-malaia-gold/53535/p ? den var 1100kr billigare från den sidan än i sverige :p

Det verkar som att man verkligen måste gå igenom både och en två gånger innan man drar iväg och inte bara höfta vad man tror att man kommer behöva som man har gjort när det bara gäller en eller två nätter :p apropå blöta skor, jag har ett par meindl island pro har aldrig blivit riktigt blöta med dom när jag varit ute hitils, men har hört att det kan vara svårt att få dom torra om man bor i tält, någon som vet om detta stämmer ? (gortex)

Jag får kolla lite på det där med att torka maten. kan ju kanske vara ett alternativ då sakerna kommer väga mindre och man kanske kan ta med sig allt man behöver :) tack för tipset

Det låter bra. Har själv också ett par Island PRO som e för små men har varit med om en del bla. Vadning. Bästa sättet är att byta till torra strumpor, hälla ut vattnet, snöra och fortsätta gå, så avdunstat vattnet av värmeutsöndringen från dina fötter. (Om du har någon vill säga?) Svettas?
Med separat ventilation menar jag;
http://www.hilleberg.se/sv/product-family/kaitum-kaitum-gt

Titta på kortsidorna på tältet så förstår du vad jag menar...
 
Jag har ett limelight som jag använt två säsonger på fjället och på det stora hela är jag nöjd. Däremot skulle jag aldrig köpa det igen, främst för att innertältet reses först, och jag litar inte på stabiliteten i det. Vi har haft finväder varje natt trots 20-30 dagar totalt och jag tror det är bäst, för tältet fångar vind på ett otäckt sätt, ett pris man betalar för att de skapat så god rymd inuti med höga vertikala sidor.

Sedan behöver man inte köpa hilleberg (Jag gjorde det nyligen enbart för att jag hittade ett erbjudande som gjorde bytet i stort sett gratis) men däremot tycker jag man bör kika på en stabilare design. Bergans Compact Light är ett exempel på ett populärt, lite billigare tunneltält som tål riktigt dåligt väder bättre än ett enklare kupoltält.

Så låt er inte avskräckas av alla hillebergfanatiker, man klarar sig med enklare alternativ så länge man väljer tältdesign med eftertanke. Vad gäller vikten så tycker jag tältet är bland de dyraste sakerna att försöka göra gramvinst på. Särskilt om man vill ha ultralätt och vindstabilt, då finns det inte så många alternativ på marknaden och priset drar iväg rejält.

Ett hett tips inför planeringen är att redan nu skriva ner alla saker i ett exceldokument eller liknande. Det går inte att understryka nog hur skönt det är att ha en permanent packlista. Då är det sedan väldigt enkelt att slänga ut listan på forumet här och låta dom mer erfarna gå loss med stora sågen, det kan vara givande :)
 
Övning ger färdighet

Det verkar som att man verkligen måste gå igenom både och en två gånger innan man drar iväg och inte bara höfta vad man tror att man kommer behöva som man har gjort när det bara gäller en eller två nätter :p apropå blöta skor, jag har ett par meindl island pro har aldrig blivit riktigt blöta med dom när jag varit ute hitils, men har hört att det kan vara svårt att få dom torra om man bor i tält, någon som vet om detta stämmer ? (gortex)

Min tjej hade förra året ingen större erfarenhet av att vandra så vi gjorde några korta test vandringar så vi fick ordning på ryggsäckar, skor, tält, regnkläder, mat och vad man skall ha med sig

Testvandringar innan
============
Bara gå ut och tälta 4 km hemifrån
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=2088564

Helg Sörmlandsleden
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=2119117

Sörmlandsleden 3 dagar
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=2192539

Sedan drog vi iväg på Jojo leden 11 mil vandring och 5000 höjdmeter dvs en rel. kuperad vandring där man i början bär med sig all mat och det fungerade perfekt
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=2239719

Kassavaggi
10482185956_bc8d857180.jpg


Basecamp Nallo med Nallo tält ;-)
10482223915_de2c2f3f04.jpg


10482224535_0697389bf4.jpg


Tältar innan vi går upp längs Durlingsled
10482262856_e877dae84d.jpg


-----------
Går du Abisko - Nikkaloukta så kommer regn eller det börjar blåsa så finns det ju stugor att sova i.

Mat finns att köpa i Sälka, Keb , Abiskojaure.

Jag kör ett Hilleberg Nallo tält vikt 2,5 kg som är i minsta laget för 2 personer men hur mycket sitter man i tältet?!?!? Läger man ryggorna i absiden eller med regnskydd utanför så är det inga problem

STF
http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Lappland/Kungsleden/Turforslag/

Utrustningslista STF
http://www.svenskaturistforeningen....et1/Utrustning-for-flerdagsturer-pa-sommaren/

--------------------------

Variant är ju att gå stugtur och slippa bära tält ==> enklare snabbare vandring
 
Senast ändrad:
Tack så mycket för alla svar :D jag ska försöka svara på alla individuellt

Patrik L, jag får ta en titt på dom, nä precis, dom verkar ju hålla bra kvalitet så även om dom är använda så håller dom säkert. men det vore kul med ett helt nytt tält bara för att det är nytt :p

joanna:
en Bergans compact verkar riktigt trevligt. blir dock väldigt sugen på ett Hilleberg efter lite sökande på nätet , men man kan köpa 2 Bergans för samma pris som ett Gileberg. och som du sa det är nog "tillräckligt" bra för oss just nu. så får man uppgradera om några år när man har varit ute lite mer. men vad tror du 2 eller 3 och ska man köra på light eller ej? vet att det blir lättare och lättare att hitta plats men vill fortfarande sova lite bekvämt ;) sen, skillnaden mellan light är att light är lite mindre och lite bättre tyg ? sitter inner och yttertältet ihop på denna eller måste man resa dom separat ?

millgard: WBT2 såg riktigt trevligt ut, finns den i någon färg som inte är lika skrikig ? eller finns det någon fördel med detta? förutom om man är i nöd ?

avslutad210712: jo jag funderar på det, lite svårt kanske, min kära sambo sover dock som en sjöstjärna med eller utan sovsäck så finns risk att jag får armar och händer i ansiktet.

Seam: vad bra då känner jag mig lite säkrare :) har du vaxat dina skor? det råder ju lite delade meningar kring om man ska det eller inte, men lädret kan ju må dåligt annars säger vissa.
ahaaaa, då förstår jag, jo det verkar smart att ha det separat då :)

Uigeadail: Jag tror nog att jag skipper limelight efter att jag fått lite mer tips och det du skrev, blir nog tunneltält, vill ju känna sig säker när man går och lägger sig, vill ju inte vakna av att yttertältet har slitits sönder ;) Tack för tipset, det är nog ganska bra så att man inte springer iväg med 5kg med extra skit som man inte kommer ha så mycket nytta av :p

salgo601: Dina länkar fungerade inte när jag försökte kolla på dom , Riktigt fina bilder, och fint tält ;) hur mycket vägde eran mat ?
 
Jag har ingen praktisk erfarenhet av Bergans tält, så det är bättre att andra svarar på denna del. Det finns vad jag förstår en del forummedlemmar, som använt tälten?

Vad gäller detta med två- eller trepersonstält: man brukar säga, att tremanstält behövs för två under vinterturer, men det är ju ändå inte något vintertält ni tänker köpa.

I övrigt ser jag ingen större anledning att gå upp i storlek, om man bortser från de allra snålast tilltagna modellerna (det finns en del "2 personers" UL-tält, som egentligen borde klassas som enmans ;)). Men det beror ju på personliga vanor och preferenser, hur långa/stora ni är, hur tjocka/breda underlägg ni använder, och inte minst hur duktiga ni är på att hålla ordning på alla era saker (men man lär sig detta rätt snabbt av ren självbevarelsedrift ;)).
Valet kan även delvis bero på tältets "arkitektur" - två ingångar längs var sin långsida ger en helt annan komfort än en ingång i kortändan. Hur mycket av innerytan som verkligen kan utnyttjas hänger dessutom ihop med hur högt tältet är ute i kanterna - där kan det skilja rätt mycket på olika modeller, så titta inte bara på angivna planmått.
Det bästa ni kan göra är nog att provligga några olika modeller hos någon försäljare, som har tält uppsatta, eller sätter upp dem på begäran. Det måsteju inte vara exakt detält ni köper sen, men ni får ett visst hum om hur det känns med olika storlekar.

I längden tror jag ni kommer att uppskatta att ni kan bära lättare, och att tältet kräver mindre plats och blir lätthanterligare vid uppsättning, mer än det extra utrymmet.
 
hej vandrare

har ett Bergans Compact Light 2 var ute en vecka med regn varje dag och hård vind någon natt.
jag är 189 cm och kompisen är 185 vi hade ganska bekvämt i tältet Absiden är väl i minsta laget men det funkade. varken regn eller vind var något problem. vi gick från Nikkaluokta-Abisko aug 2013
 
WBT-2 finns som tur är i grönt också. :) Bergans Compact Light verkar fint det också. I den prisklassen finns det nog en hel del tält som är bra. Fördelen som jag ser det med WBT är att det i stort sett är designat som ett Hilleberg Nallo, fast med några avvikande detaljer varav inte alla alls är sämre, exempelvis ventilationen med myggnät, tältpinnar i titan, linor i Dyneema etc.
Bergans har jag bara hört bra om, Fjällräven har fina tält osv. Den stora skillnaden är nog hanteringen, hur rymliga stångkanalerna är, hur man spänner tältet, hur rymliga packpåsarna är etc. Här vinner Hilleberg med WBT som tvåa (enligt min uppfattning).

Det finns ett Nammatj 2 på blocket nu för 4200 spänn. Köp!
 
Mat i somras

Mat
Vandringsturen i somras var matmässigt dåligt/tråkigt planerad. Jag hade varit ute på en annan tur och vi hade pratat om att vandra men visste inte när så det blev att vi starta planera fredag med att köpa resa upp lördag. Jag tog frystorkat jag hade hemma plus 2 måltider torkad köttfärs jag hade sedan en paddlingstur ==>

Vi bar med oss (på ett ungefär)
Frukost gröt och pulvermjölk för 7 dagar =
Påsmat 2 per person och dag fram till Sälka (hade en påse i reserv då vi kom fram till Sälka)
=> 18 påsar torrmat a 150g ung 3 kg

2*2 måltider köttfärs som vi lagar på stugorna tror vikt 400 g kom inte ihåg vad vi hade till pasta eller ris

Jag hade lättviktskök som inte är optimalt att laga mat på (liten kastrull och titan och bränner snabbt maten) men funkar enormt bra att värma vatten på och sådär att koka gröt

I Sälka köpte vi ny mat iform av frystorkat plus lagade mat där köttbullar och spaghetti
Kebnekaise åt vi middag (kom lite sent dock)

Ungefärlig summering
Start vikt totalt var innan viss ompackning 17 kg för mig med tält och kök och annat gemensamt
9411782530_36c3184725.jpg


Påsmat 18 stycken = 3 kg
Köttfärs 4 portioner = ung 400 g + vad vi nu hade (ris/pasta)
Gröt ung 50g per frukost för 2 ==> ung 500 g

Vid Sälka köptes nytt. Eftersom vi hade bra väder och allt funka enormt bra så blev det här längsta rundan. Reservplanen var att om det skulle blivit problem gått tidigare ned till Sälka så i princip var det brist på mat som gjorde att vi drog oss mot Kungsleden och stugorna....

Tält
Nallo 2 mans tycker jag är optimalt om man går med tjejen rel. lätt enormt hållbart (gillar inte tunneltält med alla linor men har vant mig). Nackdelen/Fördelen man ligger nära varandra ;-) Har bott i större tält när jag paddlar men ser inga större fördelar tror mer på att lära sig leva på mindre yta och hålla ordning på grejerna.

Skulle inte välja ett lättare tält utan snarare förstärka med kraftigare pinnar om jag skulle ändra på något. Tror inte på detta med lättviktssaker känns att skall du klättra upp för branta passager ex. Nallo -> Tjäkta så vill du ha byxor som håller om det väger 100g mer så är det värt det. Samma att ha ett tält som inte blåser sönder eller lättvikts liggunderlag som punkteras enkelt har jag tröttnat på.

Delar Joannas åsikt
I längden tror jag ni kommer att uppskatta att ni kan bära lättare, och att tältet kräver mindre plats och blir lätthanterligare vid uppsättning, mer än det extra utrymmet.

Skor
Jag panik köpte ett par Meindl hos http://kangspecialisten.se/ innan vi drog iväg och när jag kom hem från affären kändes dom små men sedan när jag började vandra var dom perfekta. Har aldrig haft bättre skor. Just att vandra jojoleden med allt upp och ned och hala stenar att hoppa mellan och ha en sko som satt som handsken var perfekt. Dom små vad vi gjorde struntade jag ta av dom och det funka enormt bra och dom höll tätt. Japp är mycket stoppning i dom och torkar långsamt men i värsta fall är det ju bara att ta in på en stuga för dig och torka upp...
 
Senast ändrad:
Tack så mycket för alla svar :D jag ska försöka svara på alla individuellt

Patrik L, jag får ta en titt på dom, nä precis, dom verkar ju hålla bra kvalitet så även om dom är använda så håller dom säkert. men det vore kul med ett helt nytt tält bara för att det är nytt :p

joanna:
en Bergans compact verkar riktigt trevligt. blir dock väldigt sugen på ett Hilleberg efter lite sökande på nätet , men man kan köpa 2 Bergans för samma pris som ett Gileberg. och som du sa det är nog "tillräckligt" bra för oss just nu. så får man uppgradera om några år när man har varit ute lite mer. men vad tror du 2 eller 3 och ska man köra på light eller ej? vet att det blir lättare och lättare att hitta plats men vill fortfarande sova lite bekvämt ;) sen, skillnaden mellan light är att light är lite mindre och lite bättre tyg ? sitter inner och yttertältet ihop på denna eller måste man resa dom separat ?

millgard: WBT2 såg riktigt trevligt ut, finns den i någon färg som inte är lika skrikig ? eller finns det någon fördel med detta? förutom om man är i nöd ?

avslutad210712: jo jag funderar på det, lite svårt kanske, min kära sambo sover dock som en sjöstjärna med eller utan sovsäck så finns risk att jag får armar och händer i ansiktet.

Seam: vad bra då känner jag mig lite säkrare :) har du vaxat dina skor? det råder ju lite delade meningar kring om man ska det eller inte, men lädret kan ju må dåligt annars säger vissa.
ahaaaa, då förstår jag, jo det verkar smart att ha det separat då :)

Uigeadail: Jag tror nog att jag skipper limelight efter att jag fått lite mer tips och det du skrev, blir nog tunneltält, vill ju känna sig säker när man går och lägger sig, vill ju inte vakna av att yttertältet har slitits sönder ;) Tack för tipset, det är nog ganska bra så att man inte springer iväg med 5kg med extra skit som man inte kommer ha så mycket nytta av :p

salgo601: Dina länkar fungerade inte när jag försökte kolla på dom , Riktigt fina bilder, och fint tält ;) hur mycket vägde eran mat ?

Nja mina meindel är besprutade med vanligt nubucksprey. Finns hos vilken skobutik som helst. (Va back in the days när mamma skötte allt sånt.) Men dem jag har idag. Lundhags ofodrade läderkängor så vaxar jag med mjukt vax. Lundhags egna.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Adelanteeee Fel vikt på Fjällräven Abisko Shape tält? Bo och sova 12
Apelsinjos Durston eller MSR eller annat... välja tält till fjälltur Bo och sova 6
peterfuchs Uppgradera till två tält - tvåbarnsfamilj Bo och sova 3
outdoor_alle UL tält för 4 Bo och sova 4
Weox Kondens på innertält ? Bo och sova 18
holetaker Tips på lättare tält - Lanshan? Bo och sova 19
Jejina Problem med msr tält Bo och sova 5
Hajknisse Tält för 1 person vandring. Bo och sova 25
Meldrum Vandringstält för novis familj Bo och sova 11
Marsko6647 Köpa enstaka tält-peg till Hilleberg tält Bo och sova 7
Litensvamp Vilket tält ska vi titta på/köpa för camping? Bo och sova 9
jonathanSollen Tips för att minska ljud mellan liggunderlag och tält? Bo och sova 4
ElinR Isolerande underlag tält, Bo och sova 9
JeeyBee Mögligt tält? Bo och sova 17
jakeplisken Har jag ett bra tält? Bo och sova 16
Jänis Biltema tält Bo och sova 9
Jesper1972 Andrahandsvärde på tält ? Bo och sova 19
Heikkinen Fjällrävens kvalitet på tält? Bo och sova 1
vandrafjäll Resa tält i storm Bo och sova 10
Friluftsknutten Dags att uppgradera utrustning! (tält + sovsäck) Bo och sova 7
holetaker Tips på prova-på-tält Bo och sova 31
Henket Tält till fjäll med barn Bo och sova 9
bundu Bör jag vara bekymrad över dessa skador i mitt tält? Bo och sova 15
RikCar Ett mindre tält är varmare Bo och sova 12
libo475 Erfarenhet sv zpacks duplex tält Bo och sova 10
Guldhönan Finns prisvärt 4-mannatält eller är det HB/FR som gäller? Bo och sova 13
799 Militärtält 12 Bo och sova 15
olaab Tvåmanna tält med mysig öppning? Bo och sova 23
RufuzIda Sömtäta tält Bo och sova 13
Aset Tälta med hund - Tarptent Stratospire 2 eller alternativ? Bo och sova 7
Lingonlisa Hjälp med identifiering av tält Bo och sova 9
Glimmerstigen Fråga ang. tält MSR eller annat alternativ Bo och sova 15
vandrafjäll Vsl av lätt tvåmanna tält Bo och sova 31
Stefan_Bengtsson Höstrea på tält - vilket ska jag välja? Bo och sova 5
Lacka64 Äldre modellen av Hillebergs tält Niak? Bo och sova 4
Lavskrikan Storleken på Hillbergs tält (och andra tält för den delen) Bo och sova 20
niklaz Tält för familj om 4, tips tack! Bo och sova 5
Thella82 Uppblåsbart tält? Bo och sova 5
PontusBj Begagnat tält tål inte vatten, Outwell Nevada Bo och sova 13
pettsson1977 matförvaring i tält Bo och sova 17
Sisay Lätt och prisvärt tält för 3 personer? Bo och sova 32
Foosa Lätt och mörkläggande tält till skaplig peng? Bo och sova 3
Tobias.H Tarpliknande tält för sommarbruk i fjällen - Söker råd Bo och sova 10
rikard500 Kan ett tält krympa? (Vaude Bivi 1) Bo och sova 6
mattias1jonsson Oppland tält Bo och sova 5
Tobias.H Enväggstält - hiss eller diss? Bo och sova 29
Joakim.e Nytt fjälltält, Kaitum 3, Dome 3 eller annat? Bo och sova 12
Fp86person Tält över trädgränsen Bo och sova 2
Miska74 Marmot Taranis - åsikter? Bo och sova 0
pernilla.lw Fjälltält vikt? Bo och sova 29

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.