T-sprit eller Gas?

Det finns en vits varför optimus nova mfl. kök med god reglering har sin reglering med nålen i stort sett i brännaren där det är jättevarmt och bränslet redan förgasat - det är mycket lättare att reglera noggrant på gasflöde med sin större volym än motsvarande på vätska vid pumpen då allt är så mycket mindre i volym när det är vätska och man har fjädringen i slangen - hur stålspunnen än är - att slåss emot.

Sedan handlar det om bränsleförgasarens utformning om den medger fullgod förgasning vid väldigt liten låga eller inte - där har koppbrännarna klar fördel gentemot lösning med rör i lågan då i koppbrännaren hela tiden eldas på förgasardelarna oavsett storlek på lågan och konstruktionen har klar släktskap av de gamla primusbrännar-tekniken från början av 1900-talet.

Tittar man på novan, primus Omnifuel och MSR dragonfly - kök kända för god reglering så har de alla koppbrännare.
 
Japp och ljudnivån på dessa kök blir då där efter. Kök med breda brännare, så som Simmerlite, Whisperlite och Primus Gravity II blir betydligt tystare.
/Niklas
 
Det är attans att optimus tysta hattbrännare typ optimus 11 explorer inte tillverkas längre - vad jag vet så hade dessa väldigt goda regleregenskaper men istället blåsa på en brännplåt som nu (ger turbulens och därmed ljud) så hade man brännhatt som gav tyst förbränning.

en utmärk snittskiss på hur denna brännare är konstruerad hittade jag på: http://kotisivu.dnainternet.net/luontola/retkeily/cobrabig.jpg

det är nästan så att man funderar på om man inte kunde konstruera och bygga om brännplåten till motsvarande insatslösning som cobra-brännaren för tyst gång - visst den lösningen kommer att väga några gram mer...

---

tyvärr verkar optimus vara ett märke som har tappat sin inneboende glöd och hjärta i form av konstruktörer med historia - nu är bara en portfölj/varumärke med en bunt ritningar och kanske patent som hela tiden söker billigaste möjliga tillverkningsland, men det finns ingen längre som begriper sig på dessa och tex. funderar på en modernare variant av novabrännaren - i en tyst hattversion precis som 'cobran' är en tyst version av dom tidigare versioner av 'roarer' brännare med brännplåt/förgasardel
 
Men finns det inte själva explorerbrännaren kvar som reservdel? Du borde m.a.o. fortfarande kunna bygga dig ett KAP-artic /Optimus explorer kök på reservdelar?
/Niklas
 
Håller med ovan. Trangia med kompletterad gasbrännare är klart bästa vandringsköket. Jag gjorde samma undersökning i våras inför min stundande tur på Kungsleden. Läste i böcker, på forum, testade praktiskt etc. Trangia köket är stort och stabilt och har bra vindskydd, vilket gör att man kan laga lite mer "avancerade" rätter. Samtidigt som det är lätt och hyftsat billigt. Gasbrännare gör att det går snabbt att koka upp vatten. Och man slipper få T-sprit över allting, något som händer förr eller senare trust me.

Jag skaffade även ett Primus EtaExpress för endagsturer. Drygt en liter i storlek och väger knappt någonting. Perfekt om man bara vill kunna koka upp vatten tex för kaffe.
 
Säkerhet och komfort

Hej!

Man är stundtals rätt utsatt ute på fjället och måste kunna lite på sitt kök. Det ger mat och värme och inte minst trivsel. Jag avråder från att köpa friluftsgrejer från tex Biltema vilket rekommenderats ovan. Satsa på beprövade märken och kvalitet. Strular köket blir vandringen garanterat otrevlig, kanske farlig.

Ge dig heller aldrig ut med ett kök du inte själv kan serva med samma resonemang som ovan. Multibränslekökena de mer avancerade är suveräna men strular då och då.

Jag skulle personligen aldrig gå med för lite bränsle, om nu inte syftet är att tänja på gräsnerna. Att laga mat, äta gott och mysa vid köket är ju halva nöjet av vandringen!

//Daniel Söderlund
 
När man pratar om gasbrännares problem med att ge bra låga och god effekt, vilken höjd över havet talar man om då i runda drag? Handlar det om 2000 m eller 5000 m?

Kan passa på och även höra om hur ni löst problematiken vintertid med gaskök. Är det lätt att förvärma gasflaskorna i sovsäck o dylikt eller finns särskilt bra tips här?
 
Det är attans att optimus tysta hattbrännare typ optimus 11 explorer inte tillverkas längre - vad jag vet så hade dessa väldigt goda regleregenskaper men istället blåsa på en brännplåt som nu (ger turbulens och därmed ljud) så hade man brännhatt som gav tyst förbränning.

en utmärk snittskiss på hur denna brännare är konstruerad hittade jag på: http://kotisivu.dnainternet.net/luontola/retkeily/cobrabig.jpg

Det finns ersättningsbrännare som passar. Alla såna här brännare slits med flitig användning delar av mässinggodset bränns bort. Jag har bytt ut min Optimusbrännare på mitt KAP-kök från 1978 mot en portugisisk ersättningsbrännare. Finns i båtfackhandeln och på FOGAS i Älvsjö. Beställningsnummer 26.207 Mitt kök är nu i nyskick har bytt ut även den böjliga bränsleslangen. Finns även servicesatser med grafitpackning mm packningar munstycke nålventilen etc. Se sprängskisser http://fogas.se/rwdx/files//Byta-rensnal.jpg http://fogas.se/rwdx/files//5r2[1].jpg

På landet använder jag flitigt ett tvålågigt Optimus 535 med samma brännare. Utmärkt för t ex gräddning av stort antal tunna pannkakor.

Thure
 
Kan inte låta bli att ge min bild. Mycket av detta är redan sagt. Inför senaste jaktsvängen investerade jag i en gasolbrännare till trangiat. Eftersom köket redan fanns var det en investering på knappt en femhundring. Dessutom, när man ändå har gasen med sig, köpte jag en primus gasollampa. Efter att under något år funderat över värmekällor till tält kan jag säga att jag hittat de för mig ultimata lösningarna. Rent, smidigt, säkert, lätt och man slipper garanterat att maten smakar bitrex efter att en droppe t-dojja kommit i närheten av en gryta.

Ta bara en sån sak som att laga mat i tältet. När maten har kokat klart...
Med t-dojja ska man lyfta av grytan från köket, försöka få tag i sparlågeringen som nästan glöder, vika för locket och sedan försöka få den på plats för att kanske lyckas släcka brännaren som brinner med en halvmeter hög låga, utan att elda upp tältet. Med gasol vrider man bara av kranen. Klart!

Dessutom går det snabbt att få upp temperatur och få torr luft i tältet, utan att ha en kopp med brinnande vätska bland lättantändlig utrustning...

Det enda jag saknar på trangiabrännaren är piezotändare så man slipper tända med tändstickor/tändare.

Gasollampan är suverän. Lyser, värmer och torkar, med minimal gasförbrukning.


Dessa två investeringar är bland det bästa jag köpt till utelivet på länge. Aldrig mer t-dojja!!
 
När man pratar om gasbrännares problem med att ge bra låga och god effekt, vilken höjd över havet talar man om då i runda drag? Handlar det om 2000 m eller 5000 m?

Kan passa på och även höra om hur ni löst problematiken vintertid med gaskök. Är det lätt att förvärma gasflaskorna i sovsäck o dylikt eller finns särskilt bra tips här?

(nu har jag inte provat på nedanstående utan baserat på rimliga antagande)

Alla brännare lider av faktumet att det är mindre syre för given volym luft vid hög höjd (det är nästan halva trycket 5000 meter gentemot havshöjd). I blandarröret där bränslejeten från munstycket drar med sig luft så blir det gärna för fet blandning då det är samma volym luft som dras med men bara hälften med syre i det och det brinner fel och fett. hur köket reagerar på detta beror på kökens konstruktion och bl.a hur magert det brinner vid havsnivå. jag gissar att hattbrännare är mindre känsliga än koppbrännare.

Framför allt får man nog lära sig att om man kunde blåsa på med 3-4 kW värmeeffekt på marknivå så får man ta det lugnare vid 5000 meters höjd då en låga av viss storlek under grytan kan bara lämna hälften så mycket värme (halva massan), och drar man på för att det skall värma fortare så rinner lågan bara över grytkanten och man eldar för kråkorna.

När det gäller Optimus Nova så står det i instruktionerna att det kan börja brinna fett och med gula lågtoppar över 4000 meter höjd och man bör köra på med låg pådrag och använda så 'lätt' bränsle som möjligt (läs bensin). just att många drar på för att snabbt få värme och inte anpassar pådraget efter den faktiska syremängden är nog en orsak varför en del anser att köken är komplett odugliga på hög höjd medans andra inte klagar fast det är samma kök på samma höjd.

kan man byta munstycke så kan man prova med allt smalare munstycke (dvs bensin och fotogenmunstycke) ju högre upp man är så att det brinner rent utan/minimalt med gula toppar.

---

Om man spar lite varmvatten i en termos som man sedan häller i en bägare/gryta och inte är över 35 grader C (dvs inte varmare än pinkjummet) så kan man doppa ned gastuben för att värma den snabbt. gasens värmekapacitet ligger ungefär på 2.3 kJ/kg/K medans vatten ligger på 4.2 kJ/kg/K vilket gör att det går inte åt så jättemycket vatten för att värma upp gasen till hanterbar temperatur.
men det är klart ju varmare tuberna är (om man dessa har i sovsäcken) ju mindre med varmvatten går det åt - det gör inget att ha en skvätt jummet vatten runt tubfoten som tuben kan dra värme ifrån under användning, speciellt om tuben börja närma sig tom.

Tänk på att campingasoltuben kan tömmas helt med 0.5 bar tryck så länge den är över 11 grader C varm, tex för att få ut sista slatten ur en nästan tom tub - 0.5 bar ger hyffsad fart på dom flesta gasolbrännare.
 
bränsle till kök

Sluta fåna er.

Alla vet att gas är bra på sommaren eller när det är över 0.c.

ps:gas på sommaren,fotagene eller kemiskbensin på vintern i korta drag.om man har lyxen att äga en sådan bränare.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Namn Köpa T-Sprit i Kiruna/Kebnekaise Fjällvandring 7
Jonahf T-sprit panik Fjällvandring 9
Claes_H Vandring långhelg 21-24 september - Skäckerfjällen eller Sonfjället? Fjällvandring 7
k elias Enafors till Storlien eller andra hållet? Fjällvandring 3
nicko_ Gå Svartsjön/Gaskkajavri-Tarfala eller omvänt -- är det möjligt i början av september? Fjällvandring 11
barasara Rutt från Sverige till Norge (Narvik eller Bodö/Sulitelma/Sulitjelma) Fjällvandring 9
Jesper1972 Abisko till Vakkotavare, via Unna Allakas (eller inte ?) i Augusti Fjällvandring 9
SofiaPS 5-7 dagar ensligt eller oledat med hund Fjällvandring 9
GrodanW Footprint: ta av eller inte? Fjällvandring 23
haiwa åka eller inte åka... Fjällvandring 12
medicinmannen MSR eller Marmot tält Fjällvandring 10
jonw Sju dagar till/från Kiruna. Hinner jag gå runt Kebnekaise eller ska hitta någon annan rutt? Fjällvandring 15
Picea Höga vägen Rapadalen eller längre in? Fjällvandring 11
coverman Nybörjare med 2 barn runt Abisko eller Kebnekaise Fjällvandring 6
insco Tåg eller bil till fjällen? Fjällvandring 3
Glimmerstigen Vada Siellajohka eller annat trevligt turförslag Fjällvandring 1
cbs "Nästanfjäll" eller isolerade fjällmiljöer utanför de egentliga fjällen? Fjällvandring 18
pajaflow Storulvån - Ljungdalen eller Storulvån - Ramundberget? Fjällvandring 12
berekson Hösthelg Skäckerfjällen (eller andra tips?) Fjällvandring 0
jonas2000 Sovsäck, reselakan eller påslakan i stugor Fjällvandring 9
Linnea74 Starta i Vaisaloukta eller Akka? Fjällvandring 12
Lindamariaerika Förlänga tur mellan enafors och ramundberget. Gå via gåsen eller annat? Fjällvandring 7
jonas72 Dagsturer Anaris eller Lunndörrstugan Fjällvandring 0
stormfrog Keb runt Vistas -> Keb fjällstation via Tarfala: Över Duolbanjunecohkka eller Längs Drakryggen? Fjällvandring 10
Robtrek Till Lapporten från Abisko Östra eller från Turiststation? Fjällvandring 1
Denisee1 Någon som åker från östersund till storulvån eller valådalen idag 15/6? Fjällvandring 1
Moga Snöläge Kebnekaise eller Sylarna runt 20 juni? Fjällvandring 7
danneman10 Utmaning eller dumdristigt ? Fjällvandring 39
Chrille74 Har ni med er både tändare och tändstickor eller... Fjällvandring 24
nickimark Resa Kiruna-Nikkaluokta 12/6 eller 13/6 Fjällvandring 1
skystunt Var du på toppen av keb 11/7-2020? eller känner du någon som var Fjällvandring 0
Ulan65 Var parkera? Abisko, Kiruna eller Nikkaloukta? Fjällvandring 25
Sl96 Fjällvandring alternativa rutter Abisko - Nikkaloukta eller tips på andra rutter Fjällvandring 21
moa_k40 Osprey Ariel eller Aura 65 AG med tung vikt? Fjällvandring 2
Snöslask Lättviktstält 2p för skandinavien (amerikanst eller nordiskt?) Fjällvandring 21
Wotan88 Mat i eller utanför tältet? Fjällvandring 49
Materialaren Någon som testat södra sidans "höga vägen" i Rapadalen? (Eller bara vill uttala sig oavsett.) Fjällvandring 36
tobstu Södra Kungsleden via Drevdagen eller Röskåsen ? Fjällvandring 0
Chrille74 Lättviktstält eller andra märken. Fjällvandring 40
apfaktor Bågarna utanför ytterduken Bra eller dåligt??? Fjällvandring 11
mojson Tips! Kvikkjokk eller Abisko Fjällvandring 2
VandrarEmil Vandringsstavar eller käpp Fjällvandring 16
tinab66 Tips på "Stugvadnring" norr &/eller väster om Abisko/Riksgränsen Fjällvandring 6
lapphund Kajka 65 L eller 75 L Fjällvandring 14
triptrapp Tipps på liggunderlag i vinter exped downmat eller.. Fjällvandring 5
k elias Dovrefjell med små barn? Eller alternativ? Fjällvandring 8
Elvah Luohttolahko, Njoatsosvágge eller Rapadalen Fjällvandring 48
Friluffarna Tips önskas: Vita sten till Aktse eller Rinim till Aktse? Fjällvandring 2
Frelink123 Tarradalen, vandra eller flyga? Fjällvandring 10
S.Hellman Lill- eller storsylen Fjällvandring 5

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.