Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Svindyr mat!!!
- Trådstartare x-treme
- Start datum
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
billigare torrmat!
Jovisst är frystorkad mat dyr men man behöver inte köpa den de har i sportaffären. Spaghetteria finns i de flesta matvaruaffärer och är frystorkade pastarätter, finns mängder av dem och kostnaden är ca 18-20 kr styck och då är det riktigt stora portioner. Knorr (tillverkaren)säger att det skall vara två men till fjälls brukar man ju av någon anledning äta lite mer *ler*.
Kan rekommendera dessa rätter varmt, och jag skall själv ha med mig dem i Sarek i sommar. För övrigt är näringsvärdena i vissa fall BÄTTRE än exempelvis Wildlifes frystorkade mat...Lycka Till!
Jovisst är frystorkad mat dyr men man behöver inte köpa den de har i sportaffären. Spaghetteria finns i de flesta matvaruaffärer och är frystorkade pastarätter, finns mängder av dem och kostnaden är ca 18-20 kr styck och då är det riktigt stora portioner. Knorr (tillverkaren)säger att det skall vara två men till fjälls brukar man ju av någon anledning äta lite mer *ler*.
Kan rekommendera dessa rätter varmt, och jag skall själv ha med mig dem i Sarek i sommar. För övrigt är näringsvärdena i vissa fall BÄTTRE än exempelvis Wildlifes frystorkade mat...Lycka Till!
Skinnarmos isoleringstips provat
Jag kom precis hem från en fjälltur i Sarek och det var definitivt fortfarande riktig vinter där. Det blev drygt -30 någon natt. Men vi ville spara lite bränsle så vi provade ett tips från Ola Skinnarmo från utemagasinet om jag minns rätt. Det var att klä in pannorna med liggunderlag. När man sedan kokat upp sitt vatten (utan liggerunderlaget på) rör man i sin frystorkade mat, sättar pannan och locket i den egentillverkade isoleringen, sätter locket på och väntar. Detta gör att vattnet håller sig nära kokpunkten en längre stund och maten är i princip klar efter tio minuter, bara att röra om och äta. Beroende på typ av mat måste man ibland koka upp maten igen efteråt, men det går snabbt då den fortfarande är mycket varm.
Det här tipset har i alla fall sparat oss en helt bränsle och möda, för att inte tala om mindre kondens i tältet, när man kan ha locket på hela tiden. Bara ett tips värt att prova, kanske inte riktigt något för cykelturer i varma länder, men ett bra matlagningstips.
/Micke
Jag kom precis hem från en fjälltur i Sarek och det var definitivt fortfarande riktig vinter där. Det blev drygt -30 någon natt. Men vi ville spara lite bränsle så vi provade ett tips från Ola Skinnarmo från utemagasinet om jag minns rätt. Det var att klä in pannorna med liggunderlag. När man sedan kokat upp sitt vatten (utan liggerunderlaget på) rör man i sin frystorkade mat, sättar pannan och locket i den egentillverkade isoleringen, sätter locket på och väntar. Detta gör att vattnet håller sig nära kokpunkten en längre stund och maten är i princip klar efter tio minuter, bara att röra om och äta. Beroende på typ av mat måste man ibland koka upp maten igen efteråt, men det går snabbt då den fortfarande är mycket varm.
Det här tipset har i alla fall sparat oss en helt bränsle och möda, för att inte tala om mindre kondens i tältet, när man kan ha locket på hela tiden. Bara ett tips värt att prova, kanske inte riktigt något för cykelturer i varma länder, men ett bra matlagningstips.
/Micke
bra kök
Många talar väl om hemtorkning och det gör de rätt i. Själv brukar jag torka t.ex. köttfärs och lök, men en annan sak som man spar massor med pengar på är ett vettigt kök och gott om bränsle. Med gas, bensin eller fotogen så är det inte några problem att koka linsrätter, steka pannkakor gjorda på billigt mix o.s.v.
Många talar väl om hemtorkning och det gör de rätt i. Själv brukar jag torka t.ex. köttfärs och lök, men en annan sak som man spar massor med pengar på är ett vettigt kök och gott om bränsle. Med gas, bensin eller fotogen så är det inte några problem att koka linsrätter, steka pannkakor gjorda på billigt mix o.s.v.
Fler mattips:
Det verkar som om det mesta sagts i ovanstående meddelanden, men här finns i alla fall ett par tips till:
http://www.molekyl.com/uteplatsen
Det verkar som om det mesta sagts i ovanstående meddelanden, men här finns i alla fall ett par tips till:
http://www.molekyl.com/uteplatsen
torka själv
jag ska nog försöka gå tillbaka till att torka själv efter att ha
läst tipsen här. Är väl lite lat; därtill blir det lite rörigt
i bostaden. Köttfärs har jag prövat, men förmodligen torkade jag den inte tillräckligt. Ska det bli små sega kakor eller ska den pulvriseras
helt?
Torkade en gång purjolök med gott resultat, men, men: den
sprider en hel del lukt, vilket kanske är orätt mot andra
på den långa tågresan. Så jag lämnade den hemma.
Av butiksfärdig mat har jag lyckats bäst med Knorrs pastapåsar.
Bäst av dem, men lite, lite knölig att tillreda i mitt lilla kärl,
är Prosciutto, som har en mycket mild och fin smak.
de andra är nog lite snett kryddade. Önskar större portioner.
Har flera år drygat ut med snabbris, men övergick på
senaste Norge-vandringen till potatismos (den sort som
kräver mjölk), oväntat god och mättande, eller snabbnudlar,
gärna sådana där med en lite buljongpåse.
il C.
jag ska nog försöka gå tillbaka till att torka själv efter att ha
läst tipsen här. Är väl lite lat; därtill blir det lite rörigt
i bostaden. Köttfärs har jag prövat, men förmodligen torkade jag den inte tillräckligt. Ska det bli små sega kakor eller ska den pulvriseras
helt?
Torkade en gång purjolök med gott resultat, men, men: den
sprider en hel del lukt, vilket kanske är orätt mot andra
på den långa tågresan. Så jag lämnade den hemma.
Av butiksfärdig mat har jag lyckats bäst med Knorrs pastapåsar.
Bäst av dem, men lite, lite knölig att tillreda i mitt lilla kärl,
är Prosciutto, som har en mycket mild och fin smak.
de andra är nog lite snett kryddade. Önskar större portioner.
Har flera år drygat ut med snabbris, men övergick på
senaste Norge-vandringen till potatismos (den sort som
kräver mjölk), oväntat god och mättande, eller snabbnudlar,
gärna sådana där med en lite buljongpåse.
il C.
Utomlands
Var i Italien i våras och skulle ut på topptur. Letade därför upp frystorkat i affären. Hittade stora påsar med pasta och sås (liknande Spagetteria som nämnts ovan) Dessa påsar räckte gott och väl till två och fanns i många goda sorter (Italienarna kan ju det här med pasta
)
Köpte i alla fall med mig en hel bärkasse hem som jag fortfarande inte gjort slut på. Det fina med dessa påsar var att de bara kostade 7-8 kronor i jämförelse med de svenska på mellan 20-30 kr. Påsarna klarar sig ju i ett par år dessutom så det är bara att handla.
Så tipset blir alltså: Kånka hellre hem frystorkat från utlandet än den där "billiga" spriten man ändå aldrig dricker upp.
Var i Italien i våras och skulle ut på topptur. Letade därför upp frystorkat i affären. Hittade stora påsar med pasta och sås (liknande Spagetteria som nämnts ovan) Dessa påsar räckte gott och väl till två och fanns i många goda sorter (Italienarna kan ju det här med pasta
Köpte i alla fall med mig en hel bärkasse hem som jag fortfarande inte gjort slut på. Det fina med dessa påsar var att de bara kostade 7-8 kronor i jämförelse med de svenska på mellan 20-30 kr. Påsarna klarar sig ju i ett par år dessutom så det är bara att handla.
Så tipset blir alltså: Kånka hellre hem frystorkat från utlandet än den där "billiga" spriten man ändå aldrig dricker upp.
Liknande trådar
- Svar
- 0
- Visningar
- 162
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg