Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Svindyr mat!!!
- Trådstartare x-treme
- Start datum
gšr egen!
Gšr din egen mat och torka den i ugnen alternativt kšp en mat-tork (eller vad det nu heter). SjŠlv torkar jag maten i ugnen hemma, 60-70 grader med luckan pŒ glŠnt i 10-16 timmar (beroende pŒ hur mycket mat och hur mycket vatten som mŒste avdunsta).
Det blir billigt det (eller i alla fall inte dyrare Šn maten du Šter hemma plus lite el)
/Fredrik
Gšr din egen mat och torka den i ugnen alternativt kšp en mat-tork (eller vad det nu heter). SjŠlv torkar jag maten i ugnen hemma, 60-70 grader med luckan pŒ glŠnt i 10-16 timmar (beroende pŒ hur mycket mat och hur mycket vatten som mŒste avdunsta).
Det blir billigt det (eller i alla fall inte dyrare Šn maten du Šter hemma plus lite el)
/Fredrik
torka själv!!!
Jag instämmer med de tidigare inläggen och föreslår egen torkning. De är helt outstanding.
Jag har nyligen köpt en hushållstork från Bjurholms Industriplast AB. Kostade 1650 kr inkl frakt har jag för mej.
Finns timer på och det går att reglera temperaturen.
Jag har själv torkat mat till de flesta av mina fjällturer. Allt från potatis och morötter, frukt å bär till kött, fisk och ägg (!). Underbart att på fjället ta upp sitt torkade och pulvriserade ägg, blanda till pannkakssmet och sen göra sylt på torkade bär... mmmmm
Hör av dej om du vill ha fler torktips. Ni andra som läser detta och har bra tork-tips kan ju gärna också höra av er. Har inte hittat så många att dela erfarenheter med...
// Martin
Jag instämmer med de tidigare inläggen och föreslår egen torkning. De är helt outstanding.
Jag har nyligen köpt en hushållstork från Bjurholms Industriplast AB. Kostade 1650 kr inkl frakt har jag för mej.
Finns timer på och det går att reglera temperaturen.
Jag har själv torkat mat till de flesta av mina fjällturer. Allt från potatis och morötter, frukt å bär till kött, fisk och ägg (!). Underbart att på fjället ta upp sitt torkade och pulvriserade ägg, blanda till pannkakssmet och sen göra sylt på torkade bär... mmmmm
Hör av dej om du vill ha fler torktips. Ni andra som läser detta och har bra tork-tips kan ju gärna också höra av er. Har inte hittat så många att dela erfarenheter med...
// Martin
mer torkningstips
Inför min Skottlandsresa i somras experimenterade jag en hel del med att torka mat, och lyckades alldeles utmärkt med alla rätter som jag försökte torka. Jag torkade inte separata ingredienser utan tillagade allt hemma och torkade hela portioner. Jag prioriterade rätter med pasta och mycket linser och bönor för att få mycket protein och kolhydrater. Tilläggas bör kanske också att mina erfarenheter inte sträcker sig längre än till vegan-mat, så jag vet inte alls hur kött, ägg och mjölkprodukter beter sig, men att döma av vad andra säger verkar det också gå utmärkt.
Så mitt tips är att ta rätter som man tycker om att äta hemma och torka på. Om man gör någon sorts pastasås eller gryta kan det vara en god idé att använda så lite vatten som möjligt, det går fortare att torka då. Sedan när det är dags för att laga till maten kan man ju hälla på hur mycket vatten man vill. Tänk också på att många kryddor tappar smak av att torkas, så det är alltid bra att ha med sig lite extrakryddor, men detta väger knappt någonting så det gör kanske inte så mycket.
Att torka ris (enbart ris eller i en rätt) ger riskorn som ser, smakar och har samma kokegenskaper som snabbris, kan vara bra att tänka på om man funderar på att köpa dyrt Uncle Ben's snabbris...
Ja just det, ett recept skulle jag slänga med också. Denna linsgryta/soppa är mycket god och en riktig favorit ute i naturen. Den går också alldeles utmärkt att torka (förstås
)
1 gul lök
2,5 dl röda linser
1 burk krossade tomater
en buljongtärning
2 msk blandade örtkryddor
3 lagerblad
1 msk paprikapulver
vatten efter tycke och smak (det måste dock vara tillräckligt för att linserna ska kunna koka och ta upp vatten)
Koka alltsammans tills linserna har kokat sönder. Ätes med fördel tillsammans med bröd eller knäckebröd.
Lycka till!
/Fredrik W
Inför min Skottlandsresa i somras experimenterade jag en hel del med att torka mat, och lyckades alldeles utmärkt med alla rätter som jag försökte torka. Jag torkade inte separata ingredienser utan tillagade allt hemma och torkade hela portioner. Jag prioriterade rätter med pasta och mycket linser och bönor för att få mycket protein och kolhydrater. Tilläggas bör kanske också att mina erfarenheter inte sträcker sig längre än till vegan-mat, så jag vet inte alls hur kött, ägg och mjölkprodukter beter sig, men att döma av vad andra säger verkar det också gå utmärkt.
Så mitt tips är att ta rätter som man tycker om att äta hemma och torka på. Om man gör någon sorts pastasås eller gryta kan det vara en god idé att använda så lite vatten som möjligt, det går fortare att torka då. Sedan när det är dags för att laga till maten kan man ju hälla på hur mycket vatten man vill. Tänk också på att många kryddor tappar smak av att torkas, så det är alltid bra att ha med sig lite extrakryddor, men detta väger knappt någonting så det gör kanske inte så mycket.
Att torka ris (enbart ris eller i en rätt) ger riskorn som ser, smakar och har samma kokegenskaper som snabbris, kan vara bra att tänka på om man funderar på att köpa dyrt Uncle Ben's snabbris...
Ja just det, ett recept skulle jag slänga med också. Denna linsgryta/soppa är mycket god och en riktig favorit ute i naturen. Den går också alldeles utmärkt att torka (förstås
1 gul lök
2,5 dl röda linser
1 burk krossade tomater
en buljongtärning
2 msk blandade örtkryddor
3 lagerblad
1 msk paprikapulver
vatten efter tycke och smak (det måste dock vara tillräckligt för att linserna ska kunna koka och ta upp vatten)
Koka alltsammans tills linserna har kokat sönder. Ätes med fördel tillsammans med bröd eller knäckebröd.
Lycka till!
/Fredrik W
lat och snål?
Visst, det går utmärkt att torka mat själv och det är kul att experimentera, men det kräver både framförhållning och ett visst intresse.
Det hade varit kul att göra mer själv MEN - vissa gånger kommer man på det lite för sent eller har inte lust att vara ambitiös.
Då kan man ta med sig ris, pasta eller couscous (mycket bränsleekonomiskt!) och en valfri pulversås från affären. Lite mjölkpulver, kryddor, kanske parmesan (som ju är torkade) sätter piff på det hela. Sånt väger ju inte heller så mycket.
Karin
Visst, det går utmärkt att torka mat själv och det är kul att experimentera, men det kräver både framförhållning och ett visst intresse.
Det hade varit kul att göra mer själv MEN - vissa gånger kommer man på det lite för sent eller har inte lust att vara ambitiös.
Då kan man ta med sig ris, pasta eller couscous (mycket bränsleekonomiskt!) och en valfri pulversås från affären. Lite mjölkpulver, kryddor, kanske parmesan (som ju är torkade) sätter piff på det hela. Sånt väger ju inte heller så mycket.
Karin
100% respons, TACK!!!
JAg vill tacka er alla som vill dela med sig av erfarenheter, jag är ny inom mat området så det ska bli ganska intressant att börja torka...
Jag undrar också en annan grej:
-Är det möjligt att tillreda torkat mat 1000 mil hemmifrån med en stålhäst???
Det borde finnas någon vandrarhemm som man kan... fast hur lång tid brukar detta ta???
Grejen är att jag ska cykla europa runt på ca 250 dagar, så det blir en hel del mat. Fast jag hdde inte tänkt att leva helt på torkat, jag vill ju uppleva matkulturerna, fast ändå ha koll på ekonomin.
Ju!
Dan
JAg vill tacka er alla som vill dela med sig av erfarenheter, jag är ny inom mat området så det ska bli ganska intressant att börja torka...
Jag undrar också en annan grej:
-Är det möjligt att tillreda torkat mat 1000 mil hemmifrån med en stålhäst???
Det borde finnas någon vandrarhemm som man kan... fast hur lång tid brukar detta ta???
Grejen är att jag ska cykla europa runt på ca 250 dagar, så det blir en hel del mat. Fast jag hdde inte tänkt att leva helt på torkat, jag vill ju uppleva matkulturerna, fast ändå ha koll på ekonomin.
Ju!
Dan
tillagningstid
Har du med dej ett eget spritkök eller motsvarande så är dte ju egentligen inga problem. Den torkade maten lagas snabbare än "vanlig" mat. Är du i de södra delarna och det är lite varmt kan det bli problem. När jag vandrar i fjällen där det är lite lagom svalt så brukar jag blötlägga det jag ska ha till lunch på morgonen och det till middag vid lunchen. På så vis hinner maten ligga och suga upp vatten och behöver inte kokas lika länge. Riktigt smart. Problemet om det är varmt är ju att t ex kött kan härskna. Grönsaker är ju helt okej.
Å andra sidan. Har du tillgång till kök på vandrarhem och så så ser jag inga som helst problem.
Förövrigt kan jag göra ett tillägg till inlägget om att man kan göra eget snabbris... det funkar med pasta också
// Martin
Har du med dej ett eget spritkök eller motsvarande så är dte ju egentligen inga problem. Den torkade maten lagas snabbare än "vanlig" mat. Är du i de södra delarna och det är lite varmt kan det bli problem. När jag vandrar i fjällen där det är lite lagom svalt så brukar jag blötlägga det jag ska ha till lunch på morgonen och det till middag vid lunchen. På så vis hinner maten ligga och suga upp vatten och behöver inte kokas lika länge. Riktigt smart. Problemet om det är varmt är ju att t ex kött kan härskna. Grönsaker är ju helt okej.
Å andra sidan. Har du tillgång till kök på vandrarhem och så så ser jag inga som helst problem.
Förövrigt kan jag göra ett tillägg till inlägget om att man kan göra eget snabbris... det funkar med pasta också
// Martin
kort tillagningstid
Min erfarenhet är att egentorkad mat tar kortare tid att tillaga än torkad mat man köper i butik. Jag har själv inte orkat blötlägga i förväg utan blandar vatten och min torkade mat och låter det koka upp och koka en stund, längden beror helt på vilken mat man har. Jag har inga exakta tider, men när jag och mina kompisar har gjort mat separat så har deras inköpta torkade mat tagit längre tid... Återigen, detta beror ju självklar på vilken mat man har torkat.
/Fredrik W
Min erfarenhet är att egentorkad mat tar kortare tid att tillaga än torkad mat man köper i butik. Jag har själv inte orkat blötlägga i förväg utan blandar vatten och min torkade mat och låter det koka upp och koka en stund, längden beror helt på vilken mat man har. Jag har inga exakta tider, men när jag och mina kompisar har gjort mat separat så har deras inköpta torkade mat tagit längre tid... Återigen, detta beror ju självklar på vilken mat man har torkat.
/Fredrik W
Cykla i Europa
Vi cyklade runt i europa sommaren 1999, och det rekommenderar jag verkligen!
Vi hade med oss kök (först Tranga, men det var svårt att få tag i bränsle efter ett tag, bytade sedan till multifuel, vilket var bättre) och all mat handlade vi i matbutiker. Det gjorde att vi kunde hålla nere kostnaderna betydligt.
Vi hade inget torkat med oss. Det hade inte fått plats.
Större campingplatser har ibland ugnar, vilket enligt vår erfarenhet är det rätt ont om annars.
Vi var ute i 4 månader och tog oss från Sverige-Brittiska Öarna-Spanien och hela vägen hem. Allt inkluderat så la vi ut ca 30 000kr / man.
Hör av dig om du undrar över något.
Tina
Vi cyklade runt i europa sommaren 1999, och det rekommenderar jag verkligen!
Vi hade med oss kök (först Tranga, men det var svårt att få tag i bränsle efter ett tag, bytade sedan till multifuel, vilket var bättre) och all mat handlade vi i matbutiker. Det gjorde att vi kunde hålla nere kostnaderna betydligt.
Vi hade inget torkat med oss. Det hade inte fått plats.
Större campingplatser har ibland ugnar, vilket enligt vår erfarenhet är det rätt ont om annars.
Vi var ute i 4 månader och tog oss från Sverige-Brittiska Öarna-Spanien och hela vägen hem. Allt inkluderat så la vi ut ca 30 000kr / man.
Hör av dig om du undrar över något.
Tina
Similar threads
- Svar
- 8
- Visningar
- 2 K
- Svar
- 8
- Visningar
- 761
Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking
Vandring i staden – en ny livsstil
Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg