• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Stor kastrull till Trangia (>3 liter) som passar innanför vindskyddet...

...vill jag ha tag på. Dvs jag vill inte ha en som man tvingas ställa uppepå (det har jag redan en...) på samma sätt som stekpannan utan den skall passa innanför vindskyddet för bästa energieffektivitet.

Något tips?

Vänligen/Dag
 
Eftersom

Trangias 2,5l lägerkastrull packar hela stora köket torde det bli ganska så problematiskt.....Men 4,5l lägerkastrullen packar hela ovanstående.
//J
 
Det här med "att med

specialkärlet x skall jag optimera köket Y" stämmer sällan. Bättre finna vindskyddad köksplats och ägna tiden åt råvaruberedning så att maten smakar....Min 50-öring...
//J
 
Jag väcker denna tråd till liv eftersom jag undrar detsamma. Men tänker ett kärl mellan 2,5-3 liter. Kan MSR:s Ceramic 2,5l pot passa? Någon som provat? Skillnaden mellan att ha ett kärl som 4,5L grytan ovanpå jämfört att ha ett kärl innanför vindskyddet är enorm. Förlusterna med 4,5L är mycket stora så jag önskar att ha nytta av trangias vidskydd!
24FD1E4E-AA8F-4F64-BBC3-AECCB3D2B5D8.jpeg


/Ingo
 
Går den ned i vindskyddet?

Går det inte lika bra att köra lägergrytan "på skruvar" - med ett modulärt vikbart vindskydd omkring?
Så gör jag, och många med mig...
 
Den stora grytan som passar vindskyddet vad har den för diameter i botten och vad har MSR:s Ceramic för diameter i botten ?
 
Går den ned i vindskyddet?

Går det inte lika bra att köra lägergrytan "på skruvar" - med ett modulärt vikbart vindskydd omkring?
Så gör jag, och många med mig...
Fast då har hela idén med trangia passerats kan jag tycka. Tänker att man just ska använda trangias vindskydd.

trangiakastrullen har 181mm i diameter medan MSR har 183mm i diameter.

Några idéer på andra tänbara kastruller? De behöver inte kunna förvaras i Trangia bara att de går att använda i Trangia-vindskyddet till 25:an.
 
För drygt 20 år sedan var jag på en kajakkurs. Vi var 7 personer i patrullen. Vi använde 2 Trangiakök och 3 spritbrännare. Utöver Trangiagrytorna använde vi en 26 cm plåtstekpanna, och en 3-liters aluminiumgryta.
Senare har jag letat efter en gryta som passar ovanpå Trangiaköket. Och Trangia har en 4-litersgryta som passar, och köket får plats inne i grytan. Vi köpte 2 grytor innan vi åkte på sommarens scoutläger, och vi var väldigt nöjda med resultatet. Nu använde vi gasbrännare. Vi lagade mat till 9 pers. Gasåtgången kan jag inte svara på, men det underlättade, att laga i färre kokkärl.
20200729_10.JPG
 
Stora kastruller som används i stekpannans läge fungerar riktigt dåligt. Det blir alldeles för stort avstånd till lågan och tar väldigt lång tid att få upp till kok. Även till stekpannan tycker jag det är mindre bra och steker hellre i kastrull eller med vindskyddet bortplockat och småsten som stöd för pannan. Jag har nyligen bytt till vedkök för att få det att fungera för så många: https://www.utsidan.se/forum/threads/vedeldat-koek-egentillverkat.91724/

Det kanske kan gå att få till om man tar bort övre vindskyddet och har andra stöd för kastrullen och ett annat vindskydd men då har man tappat allt Trangia är bra på.

/G
 
Finns en del äldre trådar om detta. Tre rostfria skruvar i hålen i undre vindskyddet som håller 4,5 L kastrullen på lagom avstånd från brännaren, KAP-Arctic i mitt fall fungerar utmärkt.

Thure
 
den här sidan finns bilder på kokning med lägerkitteln "på skruvar".

Enkelt och effektivt för 'gruppkok' - eller för snösmältning... Det går nog, i princip, lika
bra att steka på det här sättet, och stekpannan kommer då närmare brännarens flammor.
Med de modulärt vikbara vindskydden så är vindskyddet nästan i Trangianivå. Återgång
till normal Trangiamontage tar några sekunder (till någon minut, beroende på hur heta
skruvarna är!) och popmuttrarna påverkar inte alls när de inte används...
/Odd
 
Avståndet kokkärlet brännaren är kritiskt. Ett 3,5 l kokkärl med innerdiametern 180 bör vara lika högt, d v s överdelen av kokkärlet befinner sig i blåsande luften. Optimala kokkärl har höjden 2/3 av diametern. Skruvlyftningen har fungerat väl för mig i 1/2 sekel. Gasol eller vintertid Fotogen från mitt Optimuskök.
Ett enkelt vindskydd för 2,5 och 4,5 l kastrullerna kan man få av en bit ventilationsrör. T är tunt och mjuk galvad jernplåt låter sig snällt borras, filas och punscha hål i. Dimensioner 100-400 mm.
Sätter man vingmuttrar under skruvskallarna åt fel håll, blir demonteringen än enklare.

go tur
 
Senast ändrad: