Konstig beläggning i trangia-kastrull, tips?

Hittade ett oanvänt triangia på loppis, den ena kastrullen ser normal ut men den andra har en konstig beläggning inuti, ser normal ut på insidan. Lik som fläckigt/färgglatt och linjer längs med sidorna. Se bilder. Nån som har nån aning om vad detta kan vara och om det är säkert att laga mat i dem?
 

Bilagor

  • B11B1067-6E7C-46E9-BE18-A621BE0D129F.jpg
    B11B1067-6E7C-46E9-BE18-A621BE0D129F.jpg
    34.7 KB · Visningar: 1,745
  • 078F4A00-7E5F-4178-9ECA-C0FAF8CADBA9.jpg
    078F4A00-7E5F-4178-9ECA-C0FAF8CADBA9.jpg
    37 KB · Visningar: 1,707
Oxiderad aluminum är bra för då slipper man aluminumjoner i maten vilket är obra. Oxiden har olika färg beroende på vad som varit med och bildat den.
Vill du ha olämpliga Al-joner i maten kan du med citronsyra och knofett få bort Al-oxiden.
Nöjer du dig med att diska i varmt vatten kommer Al-oxiden att skydda er från de flesta Al-jonerna, valet är ert.

go tur
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Några fragor:
Är denna kasrullen oanvänd?
För min del varkar den använd pga den blå färgan i mitten.
Vilken material är det?
Min första intrykk är Duossal pga av färg och strukturen på sidan (övre del i nedre bilden).
Men man kan ju har fel om bara se bilderna...

Henning
 
Ställ kastrullerna på spisen. Fyll med vatten. Koka upp. Häll ur. Torka kastrullerna.
Nu är kastrullerna klara för användning. Eventuella fläckar påverkar inte negativt.
/John
 
Om man efter disk ställer kastruller i diskställ för att lufttorka, sedan packar köket för förvaring. Kan man uppleva likadana fläckar när man skall använda köket nästa gång.
/John
 
Oxiderad aluminum är bra för då slipper man aluminumjoner i maten vilket är obra. Oxiden har olika färg beroende på vad som varit med och bildat den.
Vill du ha olämpliga Al-joner i maten kan du med citronsyra och knofett få bort Al-oxiden.
Nöjer du dig med att diska i varmt vatten kommer Al-oxiden att skydda er från de flesta Al-jonerna, valet är ert.

go tur

Instämmer. Jag tror att missfärgningen du ser är oxiderad aluminiumlegering och det är bara en positiv, skyddande yta som är mer tålig än en icke oxiderad yta. Det är samma sak med kortenstål - man vill låta den rosta för att hålla ett skyddande ytskick.
Om jag var du skulle jag bara diska ur dem och använda dem. Om du mot förmodan märker att de missfärgade fläckarna lossnar ska du nog överväga att få bort dom helt, men det tror jag inte kommer hända eftersom jag tror det är ett oxidlager.
 
Tunt lager kalk eller att vattnet har varit järnhaltig är nog min gissning, man ser kanter av olika nivåer efter grytsidorna så det har definitivt med vattnet som användes att göra.

du får koka en omgång med rabarberkräm så kommer det nog bli rent och fint i grytan ;-)

Detta med aluminium-joner är en mycket segdragen myt från början-mitten av 70-talet och om jag minns rätt så är det ett experimentellt fel med kontaminerande laboratorieutrustning (skalpell på aluminiumskaft som var aluminium-jon källan när proverna togs) som gjorde att man drog slutsatsen att aluminium tog sig in längre än vad som är tänkt.

aluminium i olika former finns nämligen överallt i naturen och är viktig byggsten i många av våra odlingsmarker och dess strukturer, finns i lera, vukan-flygaska som sedan blir odlingsmark etc.

Hade det varit ett problem med aluminiumjoner på biologisk nivå så hade vi kanske inte funnits alls....

Men det spelar ingen roll om det senare framkommer rättelse - folk gillar verkligen att vårda och dyrkan av saker som man tror själv gör skada och slår dövörat till resten... var och en blir salig på sin tro sas.

En annan sak som också är omöjlig att avliva är myten om att kaffe/the skulle vara urindrivande - när man kokar ned beviskedjan så är det bara baserat på typ 8 personer i en icke kontrollerad vetenskaplig miljö på ett universitet i USA början av 1900-talet där några av den myckna kaffedrickandet behövde gå på muggen...
 
...
aluminium i olika former finns nämligen överallt i naturen och är viktig byggsten i många av våra odlingsmarker och dess strukturer, finns i lera, vukan-flygaska som sedan blir odlingsmark etc.

Hade det varit ett problem med aluminiumjoner på biologisk nivå så hade vi kanske inte funnits alls
....

Aluminiumjoner är ett problem på biologisk nivå. För människan så utsätts vi aldrig för tillräckligt höga halter för att det skall bli ett problem (om dina njurar är ok) men för vattenlevande organismer i försurad miljö leder det till problem.
 
Kaffets effekter hör till det som är mest beforskat. Vissa effekter på vätskebalansen finns speciellt på de som inte alltid intar koffein.

https://www.coffeeandhealth.org/topic-overview/coffee-caffeine-hydration-in-the-general-population/

Koffeinabstinens är obehagligt och det finns ingen anledning att avstå kaffe om man behöver tänka på att spara vätska i frilufts eller sportsammanhang med långvarig fysisk ansträngning.

Thure

Har inte läst artiklarna men sammanfattningen i länken.

Jag tycker utifrån det att man kan säga att kaffe inte är vätskedrivande. I princip säger ju länken att det inte finns någon vätskedrivande effekt om man är van vid koffein.
 
När jag gick på gymnasiet hade jag en kompis som var tvungen att gå på toa, nr2, efter kaffe. Själv har jag inte känt något liknande.

Har man socker i kaffet kan det vara så att man får en energidryckseffekt. Blandningen tas upp oerhört snabbt av kroppen och man kan bli kissnödig av vätskeöverskottet.

/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips