Specialkost på vandringstur

Hej!
Behöver era råd. Jag är allergisk mot medel som ökar hållbarheten, dvs de flesta konserveringsmedlen. Det som händer är att jag börjar svettas kopiöst mycket. Många gånger tänkt göra en svettbehandling inför nästa fjällvandringar, men Svettkliniken rekommenderar inte det. De menar att jag måste hitta annan kost. Det som funkar för mig är torkad mat som upphettas eller tillagas i vatten. Ska bege mig ut på en lång tur och behöver tips på maträtter med torkade produkter. Vad ger er energi?
 
Köp en livsmedelstork eller torka i ugnen. Jag brukar torka köttfärs, svamp, morötter och kål och sedan blötlägga ute, medan jag tillagar kolhydraterna inte sällan blir det i mitt eget fall (men jag har ingen känd livsmedelsöverkänslighet) pulvermos.

Egentligen kan du torka nästan vilka livsmedel som helst. Det finns många trådar här på forumet om att torka sin egen friluftsmat.Bara fantasi sätter gränser.

Jag tror det finns torkad friluftsmat, som inte är frystorkad, eller behandlat med något konserveringsmedel hos friluftsmat (vill minnas att jag köpt en "rödbetsgryta" därifrån för något år sedan.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Pemmikan!

Jag har kört pemmikan (inspirerad av hans som gick hela Kungsleden och åt endast pemmikan, sök i forumet) i år på fyra fjällturer.

Rent nötkött och talg. Inga allergener och inget som retar mag/tarmsystemet. Ketogen kost är suveränt under lång och lågintensiv aktivitet som vandring.

Antingen gör jag köttsoppa av det (vatten och salt) eller så äter jag det som det är och då har jag haft pyttelitet honung i och frystorkade (osockrade) blåbär i vid tillverkning.
 
Det er ikke så svårt at törka selv.
 

Bilagor

  • IMG_0958.jpg
    IMG_0958.jpg
    42.1 KB · Visningar: 744
  • IMG_0986.jpg
    IMG_0986.jpg
    61 KB · Visningar: 744
  • IMG_0987.jpg
    IMG_0987.jpg
    35.2 KB · Visningar: 731
  • IMG_1246.jpg
    IMG_1246.jpg
    32.7 KB · Visningar: 747
  • IMG_1273.jpg
    IMG_1273.jpg
    54.9 KB · Visningar: 714
  • IMG_1274.jpg
    IMG_1274.jpg
    56.7 KB · Visningar: 732
Det finns en jättelång tråd här på utsidan som berör torkning av mat. Kolla igenom den.

I stort sett allting går att torka hemma, så länge som det inte är för fett. Fett kan man tillsätta vid tillagningen. En PET-flaska med olja är enkel att ha med sig.

Köttfärs, köttskav och tonfisk är enkla att torka själv.
Röda linser köper du färdigtorkade. De innehåller mycket protein och går snabbt att tillaga.

Kolhydrater får du som vanligt från pasta, couscous, ris, mospulver, mm.

Bönor i olika former är jätteenkla att torka, och återfuktningen går riktigt snabbt.

Tänk ut en maträtt som du vill ha med dig, och så ser vi om den är lämplig att torka =)

/Tomas
 
Bra recept på köttfärssås

Ett recept som funkade bra i vårt fall var denna torkadeköttfärssås.
Vi gjorde flera portioner och åt den sedan omväxlande med parmesanost, oregano och Texmexkryddmix (fast i den sitter kanske ämnen du inte tål?).
Jag tycker det är viktigt att prova hemma innan du testar ute i naturen. Vissa saker som vi tyckte lät gott smakade inget vidare.
Lycka till!
 
Köp en livsmedelstork eller torka i ugnen. Jag brukar torka köttfärs, svamp, morötter och kål och sedan blötlägga ute, medan jag tillagar kolhydraterna inte sällan blir det i mitt eget fall (men jag har ingen känd livsmedelsöverkänslighet) pulvermos.

Egentligen kan du torka nästan vilka livsmedel som helst. Det finns många trådar här på forumet om att torka sin egen friluftsmat.Bara fantasi sätter gränser.

Jag tror det finns torkad friluftsmat, som inte är frystorkad, eller behandlat med något konserveringsmedel hos friluftsmat (vill minnas att jag köpt en "rödbetsgryta" därifrån för något år sedan.

Tack för ditt svar! Känner mig riktigt peppad nu :)
 
Jag har kört pemmikan (inspirerad av hans som gick hela Kungsleden och åt endast pemmikan, sök i forumet) i år på fyra fjällturer.

Rent nötkött och talg. Inga allergener och inget som retar mag/tarmsystemet. Ketogen kost är suveränt under lång och lågintensiv aktivitet som vandring.

Antingen gör jag köttsoppa av det (vatten och salt) eller så äter jag det som det är och då har jag haft pyttelitet honung i och frystorkade (osockrade) blåbär i vid tillverkning.

Inte hört talas om pemmikan tidigare, så det här var bra info och tips för mig. Jättetack för ditt svar!
 
Det finns en jättelång tråd här på utsidan som berör torkning av mat. Kolla igenom den.

I stort sett allting går att torka hemma, så länge som det inte är för fett. Fett kan man tillsätta vid tillagningen. En PET-flaska med olja är enkel att ha med sig.

Köttfärs, köttskav och tonfisk är enkla att torka själv.
Röda linser köper du färdigtorkade. De innehåller mycket protein och går snabbt att tillaga.

Kolhydrater får du som vanligt från pasta, couscous, ris, mospulver, mm.

Bönor i olika former är jätteenkla att torka, och återfuktningen går riktigt snabbt.

Tänk ut en maträtt som du vill ha med dig, och så ser vi om den är lämplig att torka =)

/Tomas

Hej Tomas! Tack för ditt svar. Ska ha det i åtanke, att inte torka för fettrik mat. Som du skriver är det annars enkelt att torka. Mkt upplyftande!
 
Ett recept som funkade bra i vårt fall var denna torkadeköttfärssås.
Vi gjorde flera portioner och åt den sedan omväxlande med parmesanost, oregano och Texmexkryddmix (fast i den sitter kanske ämnen du inte tål?).
Jag tycker det är viktigt att prova hemma innan du testar ute i naturen. Vissa saker som vi tyckte lät gott smakade inget vidare.
Lycka till!

Bra tips där om att laga maten och proväta den hemma innan man ger sig ut i vildmarken! Det ska jag göra. Spanar in köttfärssåsen. Tusen tack för ditt svar!!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips