smör eller inte smör vid torkning av köttfärs?

Jag har byggt en egen Utsidan-tork och med framgång torkat potatis och lök, men så skulle jag ge mig i kast med köttfärs.
I alla beskrivningar står det att man ska ha lite smör i pannan när man bryner färsen. Efter 24 timmar i torken så är färsen fortfarande fettdrypande. Hur får man bort fettet under torkningsprocessen, för fettet ska väl bort? Eller?
 
Min erfarenhet är att du inte får bort fettet. Och, eftersom fett härsknar, så brukar jag skippa det i köttfärsen. om du ska ut omgående, och inte vara på nån riktig långtur så spelar det mindre roll. Men om du gör köttfärsen nån månad i förväg och har den i en solstekt säck i tio dagar så...

Därför gör jag om möjligt min torkfärs utan stekfett, och av så mager nötfärs som möjligt.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Strykarräven; sa:
Min erfarenhet är att du inte får bort fettet. Och, eftersom fett härsknar, så brukar jag skippa det i köttfärsen. om du ska ut omgående, och inte vara på nån riktig långtur så spelar det mindre roll. Men om du gör köttfärsen nån månad i förväg och har den i en solstekt säck i tio dagar så...

Därför gör jag om möjligt min torkfärs utan stekfett, och av så mager nötfärs som möjligt.

Precis vad jag misstänkte. Jag får väl göra en ny laddning precis innan jag ska ut. Och en kortare dagstur så jag får proväta det som redan är torkat. Tack.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips