tillaga potatisgratäng på trangia?

Hej!

Jag vill laga "utsidans potatisgratäng" på trangia som omnämns här: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=111002 och här http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=21812

Recept ska finnas i "utsidans kokbok". Jag har googlat ihjäl mig men varken hittat nån kokbok som skulle kunna vara den som åsyftas, ingen beskrivning här i forumet och ingen beskrivning överhuvudtaget nån annan stans hur man tillagar denna potatisgratäng som alla lovsjunger.

Torkning av råvarorna är inget problem, jag har redan torkat potatisen redan (gul, tunn och fin) och tänkte ge mig på löken ikväll.

men frågan kvarstår: hur tillagar man gratängen när man väl sitter på fjället?
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Jag har en kokbok med recept som jag sparat från Utsidan.se. Vet inte om det är tillåtet att dela den via mail men här är potatisgratängen:

Potatisgratäng (2 personer)
Ätes t.ex. med vegetariska biffar (färsmix från pulverpåse).
Ingredienser
• 6 st. torkade vinterpotatisar
• 2 st. torkade gula lökar
• 1 dl. riven lagrad ost (t.ex. Svecia)
• 0,5 tsk salt
• 1 krm vitpeppar
• 1 krm vitlökspulver (alt. ett antal vitlökar)
• pulvermjölk till 6 dl mjölk
• ev. en klick smör
Förberedelse
Torka potatis: Välj en fast (ej mjölig) sort. Skala potatisarna och koka dem nästan färdiga. OBS! De skall fortfarande vara fasta! Hellre lite hårda i mitten än att de börjar smula sönder. Låt dom svalna. Skär tunna skivor med osthyvel och lägg skivorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt eller ugnsgaller. Torka i ugn på max 50 graders temperatur med ugnsluckan på glänt. Torkning tar c:a 10 timmar (5 timmar med varmluftsugn), lagom att göra över en natt. Lämpligt också att dela upp i två omgångar eftersom tre potatisar fyller två ugnsplåtar (vilket är lagom att ha samtidigt). De torkade potatisarna skall bli gula, om de blir orangefärgade eller bruna har temperaturen varit för hög.
Torka lök: Skär de råa lökarna i halvmånar. Ta isär halvmånarna i halva ringar. Lägg på bakplåtsklädd ugnsplåt eller ugnsgaller. Torka på max 50 grader med ugnsluckan på glänt tills löken är snustorr (10-20 timmar i vanlig ugn).
Blanda pulver: Blanda salt, vitpeppar, vitlökspulver och mjölkpulver i en liten plastpåse.
Tillagning
(Smöra eventuellt kastrullen.) Häll pulverpåsens innehåll i en (annan) kastrull. Tillsätt 0.5 dl vatten och rör om till en homogen blandning. Tillsätt ytterligare 5.5 dl vatten och rör om igen. (Häll över vätskan i den smörade kastrullen.) Häll torkad potatis och lök i kastrullen. Låt gärna blandningen ligga i blöt en timme innan tillagningen. Tillsätt ev. en klick smör. Värm upp blandningen och låt den sjuda i 10 minuter. Låt det inte koka för kraftigt eftersom kastrullen blir svårdiskad då. Rör om lite då och då så att allt blir jämnt kokt. Strö på osten och låt gratängen svalna under lock och "gosa till sig" 15 minuter. Värm upp den igen lite grand.

Receptet komponerat av Krister Valtonen. Provat i fält minst 5 ggr.
________________________________________
 
Roligt!

Har varit väldigt inaktiv här på Utsidan senaste årtiondet och dessutom inte följt upp min kokbok som jag skrev för länge sedan. Men blev väldigt varm i hjärtat av att läsa alla reaktioner på mitt potatisgratängsrecept som jag skrev om för länge sedan. Jag tror att receptet, som det skrevs, har potential att förbättras, framförallt när det gäller torkningen av potatisen. Det är nog lättare att skära potatisen i skivor när den är rå (eller hyvla med osthyvel?) och sedan koka den snabbt. Kanske räcker att bara koka upp vattnet och sedan hälla av det?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips