Slippa motorvägarna

Överlag tycker jag Sydnorge bjuder på oväntat många möjligheter. Undvika leder är varken nödvändigt eller särskilt lätt, ty där DNT inte rösar är det ofta andra som gör det. Stora delar av Hardangervidda, Skarvheimen och Reinheimen saknar leder, bl a för vildrenens skull. Problemet är då förstås att med enbart kartans hjälp bedöma huruvida älvar och bäckar går att korsa. Det kan finnas stora mängder vatten även på hög höjd. Annars har jag källsjöarnas höjd som riktmärke, men jag har en gång fått vända och börja om. I Trollheimen måste man gå orösat för att undvika en del passager på absurt låg höjd (t ex förbi Kårvatn). Det är kanske det mest lättgångna området.

Att mejla turistföreningarna med frågor om sådant är meningslöst - de svarar aldrig. Inser de att man är tältvandrare så är man ointressant, eftersom de inte tjänar pengar på en.
Däremot har jag fått en del hjälp av folk på trakten.

Det ensammaste området i Sydnorge är troligen Breheimen, därnäst Skarvheimen
utom just kring Geitrygghytta och Iungsdalshytta.

Jag har inte gått på själva Hardangervidda, men jag har rundat Hardangerjøkulen, och eftersom det handlar om en del icke-triviala vad, och inte finns bemannade turiststugor, är man väldigt ensam på en sådan tur. När jag hamnade på stugleden mellan FInse och Krækkja var det annat liv.

Är man som jag morgontidig kan man gå relativt ensam t o m i Jotunheimen.
Jag brukar starta mellan 6 och halv 7.
Frukost serveras på stugorna kl. 8 vilket betyder att många inte kommer iväg förrän 9. Jag brukar kunna gå 4 timmar utan att träffa någon. Väljer man därtill turer utanför de vanligaste stugrutterna kan man få riktigt lugnt, t ex i södra Jotunheimen med Fleskedalen
(Jotunheimens vackraste dal)
och Hjelledalen. I Leirungsdalen, som är avmarkerad, men har stigar och broar, träffade jag senast endast utlänningar som gick med tält.
 
Om man skippar frågan "var" och använder "när" istället så kan man vandra överallt. Tidigt eller lite senare under sommarmånaderna så kan man i princip vandra var som helst utan att träffa på andra förutom sådana som är där i samma syfte som en själv; att få vara i fred.

Skiftet augusti-september är min favorit. Semestrarna är slut för de flesta. Fjällen börjar få färg. Stressen är mindre även i fjällen. Stugvärdar månar mer om sina gäster (när de inte behöver fördela uppmärksamheten på så många). Det enda negativa kan (förutom vädret) vara att matförråden i de små butikerna i stugorna är begränsade och att det kan upplevas som lite slitet längs med stigarna.

Just precis....Vi brukar gå precis innan stugorna öppnar. Avslutar vandringen runt midsommar. Vi brukar sova i säkerhetsrummen då stugorna är stängda. Sedan är det så vackert när det är snö kvar i fjällen.....det är då det är så bra med stövlar....för er som gillar kängor
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Inget problem.........

håll dig ifrån stigarna och lederna. Gäller inte bara i fjällen och norra Sverige, funkar bra söderut också ! Så fram med kartan bara, strunta i GPS:en den slukar för mycket batteri. Kartan tar aldrig slut !!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips