Vinterkängor

Mina dyraste kängor är ett par Lundhags som inte blir använda.
Det är klart det som kan lagas och fixas kan löna sig i längden. När det gäller Lundhags så är det flera trådar här på utsidan om problem med att hitta rätt storlek och modell som passar och jag är en av dom som inte kommer överens med mina 3 par från Lundhags.
Håller fullständigt med dig när det gäller Lundhags. Har själv två par jag inte riktigt kommer överens med. Använder dom då jag nu en gång köpt dom men är inte nöjd.
Jörn Antifrys ligger i en helt annan division.
Även de ofodrade Jörnkängor jag haft tidigare har haft en helt annan komfort än Lundhags.
 
De ska sitta bra nog att vandra upp för skutan men även varma nog att hänga runt lägerplatsen flera timmar.

Funderar på Meindl Sölden. De ser dock ganska lika mina Kamik nationpro som är helt värdelösa. Väldigt tunn sula så foten kyls underifrån även om övriga isoleringen är bra. Sedan sitter de väldigt stövligt.
 
Min erfarenhet av ganska frusna fötter är att tulipanarosen inte finns här heller... Ska skon vara tillräckligt varm för stillasittande funkar den dåligt att gå långt i, dessutom blir åtminstone jag varm och lite svettig om fötterna vid aktivitet, för att sedan frysa som en hund när jag stannar.
Är två par ett alternativ? Typ en rimligt varm sko för aktivitet och en annan för stillasittande?

//P
 
Dina vanliga kängor förstärkta med en heltäckande damask (Berghaus Yeti) kan också vara lösningen. Funkar fint i kyla tillsammans med vanliga vandringskängor och du får snölåset på köpet. I övrigt gäller samma princip som resten av året, strumporna måste bytas när de är fuktiga.

//J
 
Ja, fryser du i Kamiken. Då är det nog bäst och gå in i värmen.
Har aldrig frusit i mina. Har iofs inte testat dem i mer än -25.
 
Är också på jakt efter vinterkänga! Min fråga är om Jörnkängan Antifrys är tillräckligt varm för att sitta still i flera timmar vid isfiske och stå på pass vid jakt? Och vilken Lundhagskänga är alternativet till Jörnkängan Antifrys vid samma aktivitet.
 
Ställ fötterna på en bit vägskiva som isolering, väger lite och ger en enorm skillnad, vid stillasittande/stående aktiviteter.
Bygghandeln har.

go tur
 
Riktigt nöjd med mina Lundhags Skare och även Guide (turpjäxor) som är rätt lika. Men inte många skor man sitter still i ett par timmar i -20 minus, om det inte ryms flera lager sockar. Har beställt Polyver Classic men har inte fått hem dom än tyvärr.

Överdragsskor verkar annars rätt flexibelt. Skulle gärna testat något liknande som dess https://40below.com/product-category/overboots/ verkar vältestade i friluftssammanhang.

Detta såg jag också att något tipsat om någonstans. https://dansskor.se/tillbehor/overdragsskor/ Gissar att även de största kan vara små för stora skrymmande vinterskor, men kanske något till små barnen i alla fall
 
Har också kikat runt lite efter vinterkängor och som många säger känns det som det handlar om vad du ska göra. Ska du åka skoter, sitta still vid en lägereld länge, pimpla osv. så tror jag det blir en uppoffring av smidigheten för att hålla värmen. Vid vintervandring/snöskovandring så kanske man får offra den där känslan av att fötterna känns helt isolerade från kylan för att kunna vandra i dem och inte bli för varm och börja svettas när man vandrar.

Har själv kikat främst på Lundhags Skare Expedition och Baffin Control Max, men även Salomon Toundra Pro. Har vänner som har Skare Expedition och som nämnt att de kände av kylan när vi stått still eller endast haft låg aktivitet kring lägerelden i några timmar. De har 5mm filtinnersko. Baffin Control Max ska vara riktigt varma (9-10mm innersko) och håller vad de lovar (enligt YT-recensioner) men är något klumpigare. Salomon Toundra Pro är kanske något smidigare men inte lika varma som Baffin.
 
Varma fötter vintertid handlar i mångt och mycket om att ha torrt om fötterna.
Löses exempelvis med skor/strumpor som kan ventilera ut fotsvetten, material som binder fukt 'utan att kyla' typ ull, eller att man förhindrar svetten från att blöta ned strumpor/skoisolering med nån typ av vätskebarriär.
 
Naturligtvis blir det kallt om du går med blöta fötter.

Är det kallt ute räcker det inte med att vara torr om du ska vara varm vid stillasittande eller låg aktivitet. Då behöver du skor som är anpassade för det.

Kombinationen av riktigt varma skor som går bra att röra sig har i alla fall jag aldrig sett. Det som kommer närmast är t.ex. Jörnkängan Antifrys. Den kan vara tillräckligt varm -- men det är inte vad jag skulle kalla en riktigt varm sko.

Ska du vara ute längre perioder är det bra att kunna torka skorna, dvs att de har urtagbart foder.
 

Liknande trådar


Bra saker för din krislåda

Prepping handlar om kunskap och utrustning för att klara en krissituation. Har du allt som behövs när något oväntat skulle hända?