Rovfåglar i fjällen

Förutom att jag lade ut en tråd på Utsidans diskussionsforum lade jag också ut en på Sveriges Ornitologiska Förenings forum.

Där har bl.a. Peter Hellström svarat:
"Orsaken till bristen på rovfåglar i fjällen i år kan förklaras av dålig födotillgång. Det har funnits väldigt lite sork och lämmel under hela året vilket gör att smågnagarspecialister som fjällvråk, tornfalk, hökuggla och jorduggla nästan inte häckar alls. I fjol häckade t.ex. 26 fjällvråkspar i norra delen av Stora Sjöfallets nationalpark. I år var siffran NOLL genomförda häckningar. Endast två par lade äggkullar men övergav äggen redan i maj och försvann snabbt från området. Var rovfåglarna flyger när födan tryter i de svenska fjällen är inte klarlagt, men i vilket fall lämnar de fjällen redan på försommaren. Även tillgången på ripa har varit ganska dålig i år, vilket påverkar kungsörn och jaktfalk negativt."

Detta låter väl som den rimligaste förklaringen till bristen på vissa rovfåglar, samtidigt som t.ex. havsörn har observerats ofta.
 
På Fulufjället

såg åtminstone fiskmåsarna en rovfågel, en dag i början av augusti. Det blev ett himla liv. Avståndet var långt, men den var i ungefär samma storlek som måsarna. En falk, kanske?
Rätt gott om ripor, och rätt mycket småfåglar som flög undan när vi kom gående. Bara någon enstaka ljungpipare, och det var ju skönt.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Örnar i Västerbotten 2007

Fler och fler havsörnar & kungsörnar lyckas med häckningarna i Västerbotten.
http://www.vk.se/Article.jsp?article=149165

Eftersom VKs artiklar brukar plockas bort från webben efter bara någon vecka så tar jag mig friheten att klistra in artikeln(!).

Ett bra år för örnar

Det går fortsatt bra för Västerbottens stora rovfåglar. Under 2007 kläcktes minst 78 ungar av kungsörn och 16 av havsörn. Nio av 22 havsörnsrevir finns för övrigt inom Umeå kommun.

Att havsörnarna är många i Umeå hänger samman med att Holmön finns inom kommungränsen. Det säger Jan-Erik Wallin som leder Projekt Havsörn för Västerbottens ornitologiska förening, VOF.

- 22 revir är också för all del bra, men inget tak. Vi hoppas på sikt nå minst ett 30-tal. Då är vi på den nivå som vi tror rådde för 150 år sedan.

Många kungsörnar

För kungsörnarna blev 2007 nära nog ett nytt rekordår. I år kläcktes 78 ungar vilket kan jämföras med 87 under rekordåret 2004.

-2007 blev ett mycket, mycket bra år. Häckningarna gick allmänt bra, men framför allt lyckades de i fjällen, säger Per-Olof Nilsson, ledare för Projekt kungsörn inom VOF.

Inventeringen under försommaren visade att ett dussintal ungar kläcktes i Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Dorotea, vilket gläder projektet. Däremot tycks en femmilsgräns råda från kusten. Det finns inga konstaterade häckningar av kungsörn inom Umeå, Nordmaling, Robertsfors eller Vännäs.

62 kungsörnar försökte

- Skellefteå är den enda kustkommun som har häckande kungsörnar, men det beror på att kommunen sträcker sig långt in i länet, säger Per-Olof Nilsson.

Inventeringen visade att 62 par kungsörnar försökte kläcka fram sina ungar. 54 klarade uppgiften, men åtta misslyckades

Havsörnarna är färre. Längs länskusten finns 22 konstaterade revir varav 18 är ockuperade. Elva av dessa lyckades med föryngringen och födde 16 ungar. Under 2006 föddes 15 ungar vid 15 häckningar.

-Att vi i år hittade 18 häckningar hänger direkt samman med att vi genomförde inventeringen med hjälp av helikopter. Vi fann flera bon, bland annat ett i Robertsfors som vi tidigare inte känt till, säger Jan-Erik Wallin.

Havsörnarna är utsatta i sina boträd. En misslyckad häckning berodde till exempel på att en hona tvingades lämna boet vid en häftig storm. En annan sannolikt på grund av att en markägare hämtat vindfällor med skoter i ett ruvningskänsligt läge.

Owe Fredriksson
2007-11-05
 
Ammarnäs

Norr Ammarnäs fanns det väldigt mycket fjällabb i år. Såg även många juvenila=lyckade häckningar. Såg även jorduggla, tornfalk och fjällvråk på flera ställen.
Det varierar i olika områden hur mcket lämmel och sork det finns.

mvh Jan
 
Själv såg jag massor av Fjällvråkar i området mellan Silvervägen och Sulitelma i år. I det området var det däremot nästan tomt på lämmlar som det senare kryllade av då jag kom upp i Padjelanta. Såg också en död örn vid Teusajaure och en livs levande på långt håll uppe vid Kebnekaise.

CRW_3602.jpg


P8031876.jpg


CRW_4021.jpg


/Pär
 
Sarek 2007

Här är länkar till bilder på en del rovisar i Sarek i somras:

Den här Fjällvråken ryttlade så vackert nära min tältplats och och letade efter lämpligt byte i kvällsljuset.

Vid Mikkastugan (Smailaträffen) fotade jag dessa två flygfärdiga Tornfalkungarna som satt en bit ner i Smailaravinen och skrek på sina föräldrar som satt högre upp och ignorerade ungarna.

Labb fanns det som sagt mycket av. Här en UngLabb som tränar störtdykning mot mig efter att Mamma eller Pappa visat hur det skulle gå till.

Dessutom såg jag, vad gäller rovisar, även Havsörn och Stenfalk.

Mer Fågelbilder hittar du i mitt album eller på min hemsida .

///Claes
 
Senast ändrad:
Jodå....

satt och läste lite bakåt i tråden och upptäckte detta inlägget som hittills fått stå oemotsagt;
Intressant är att havsörn tycks ha observerats rätt ofta. Det kan väl förklaras med närheten till Norge och Atlanten. Det är knappast troligt att havsörnen häckar i Sarek eller Padjelanta.
Jodå... visst häckar havsörn i fjällkedjan, det har dom gjort länge, det är först på "senare" tid som man konstaterat häckning vid Norrbottenskusten (så sent som 2000 konstaterades första kläckningen där). Norska kusten vet jag inget om.

///Claes
 
Havsören äter ju as samt sjöfågel eller gäss i vattnet som inte snabbt kan flyga upp. Den lever väl på självdöda renar.
 
satt och läste lite bakåt i tråden och upptäckte detta inlägget som hittills fått stå oemotsagt;
Jodå... visst häckar havsörn i fjällkedjan, det har dom gjort länge, det är först på "senare" tid som man konstaterat häckning vid Norrbottenskusten (så sent som 2000 konstaterades första kläckningen där). Norska kusten vet jag inget om.

///Claes

Trevligt att en gammal tråd har vaknat till liv igen! Och trevligt att havsörnen häckar i fjällkedjan! Hade ingen bättre information om detta, antog bara att närheten till Atlantkusten kunde spela in. Utan att ha exakta kunskaper om detta heller vågar jag påstå att ställvis är havsörnen rätt vanlig i Norge. En del av dessa söker väl sig in mot fjällen utan att för den skull häcka där?
Vad gäller rovfågelobservationer och fågelobservationerna i allmänhet var det en markant skillnad mellan sommaren 2006 och 2007. Vi får hoppas på gott om lämmel och sork även nästa sommar!

Andreas
 
Även jaktfalkarna hade tydligen ett riktigt bra år i år, med många flygga kullar (enligt Johan Ekenstedt).

/Per

Kukkesvagge i augusti:
attachment.php
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips