Rovfåglar i fjällen

Ett par kommentarer

Tråden vaknade till liv i år och glädjande nog verkar rovfågelsituationen vara bättre i fjällen i år än förra året.

Angående havsörn så finns den mycket riktigt talrikt utmed Norges Atlantkust men det finns också starka stammar i anslutning till större fjällsjöar/ älvdalar i Lappland. T ex så ser man ständigt havsörn vid Saltoluokta/ Stora Sjöfallet.

Havsörn kungsörn m fl fåglar är Statens vilt dvs döda exemplar skall skickas till Riksmuséet. Se lista http://www.nrm.se/utstallningarcosm...ourhavandebiolog/faglar/statensvilt.1579.html

Thure
 
fjälluggla

Sommaren 2001 (tror jag) var det så mycket fjällämmel i Leavas-trakten att man nästan måste se sig för var man satte foten (för att överdriva lite). Hade då lyckan att bland annat få se en fjällugla. Sedan dess har antalet lämlarna verkat vara litet, men det har ändå varit möjligt att se spår av dem, t.ex. i form av döda djur. I år lyste spåren totalt med sin frånvaro. Eftersom lämlarna ändå bara utgör en del av rovfåglarnas föda, kan ju detta inte utgöra hela förklaringen.


Fjälluggla hade vi faktiskt på mösseberg i skaraborg för 5 år sedan. Mycket intressant
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
OT: Men den länkade artikeln har en liten faktaruta där det står att läsa: "Kungsörnen är Sveriges
näst största rovfågel. Vingbredden är två meter och fågeln kan väga upp till 90 kilo."

Är det bara jag som tycker 90 pannor är lite mkt för en örn? Jag är 1.90 och väger 85, den måste ha ordentligt breda vingar för att få lyftkraft med sina två meters vingspann. Eller har den kolibriliknande frekvens på flaxandet?

Enligt wikipedia så väger kungsörn (Aquila chrysaetos) in på mellan 2.5 till 7 kilo. Förhoppningsvis är det en nolla för mkt eller så var det kanske en struts som föll offer för åteln.
 
Kungsörn

skulle jag tro kan väga ca 5 kg. 9 kg skulle vara rätt extremt men kanske kan en Kungsörn lyfta med ett byte i närheten av sin egen vikt?.

I Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Kungsörn står "Kungsörnen är något mindre än havsörnen, vingbredd 190-220 cm, kroppslängd ca 90 cm, vikt 3-6 kg. Honan är något större än hanen. "

Sveriges tyngsta flygande fågel är knölsvanen som i varje fall kan väga 12 kg. Wikipedia (Adulta hanar väger i snitt 12 kilo vilket gör att de hör till de tyngsta fåglarna som kan flyga.)

Hoppsan jag kommenterade inlägget ovan men det var förändrat när min kommentar var skriven.

Thure
 
Jag citerade engelska wikipedias post på golden eagle, som angav 2.5-7 kilo. Men den svenska artiklen kanske anger den svenska stammen av kungsörnar. Oavsett tror jag vi alla kan sluta oss till att 90 kilo är ganska mkt för mkt (även för en svan).

Kanske gäller det s.k. gödörnar? :)
 
Hejsan alla fågelskådare, Vet inte riktigt om jag är på rätt ställe men allt prat om havsör gjorde mig nyfiken. Detta har igentligen inget med fjällen att göra men jag har gjort liknande observationer i östergötland. Det fanns bland annat ett häckande havsörns par vid omberg men kan inte minnas att jag sett dem vare sig i år eller 2007. Är det jag som missat dem eller är de borta? Gnagarna värkar även dem bli färre. Om det bara är jag som är sämmre på se eller om det kan vara något annat låter jag vara osagt,
 
..men kanske kan en Kungsörn lyfta med ett byte i närheten av sin egen vikt?.

En örn lyfter inte något i närheten av sin egen vikt. Jag har bl a sett en gammal erfaren havsörn försöka lyfta med en slagen sothöna. Örnen försökte först simmande på vattnet (!) men det gick inte. Efter flera försök tog örnen till vingarna och snappade upp sothönan från luften, med klorna. Det gck. En sothöna väger väl ca ett halvkilo, skulle jag tro.

Omkring ett kilo är väl max vad en örn skulle klara att frakta bort, knappast mycket mer. Om bytet är större måste det alltså styckas. Däremot lär det finnas en storvuxen variant av duvhök som kan klara av att ta hem en tjäderhöna, och då är det vikter på minst 2 kilo det handlar om (enligt Lennart Arvidsson i boken "Muddus").

/Hans
 
Jag måste komplettera det där med sothönans vikt. Efter lite letande hittade jag uppgifter om att en sothöna väger ca 600 - 700 g. (En annan källa påstod att den skulle kunna väga betydligt över ett kilo, men det verkar lite otroligt.)

/Hans
 
Nja, det finns en rapport från Norge där en stor havsörn lyckats lyfta ett treårigt barn.

Det skedde på ön Leka utanför Trondheim 1932. Svanhild som barnet hette tappades på en klipphylla, min sambo (Merete Haug) s släkting var med och räddade henne. Hon har också sett den sönderrivna klänning som barnet bar.

Händelsen har blivit både film och bok.

http://www.leka.kommune.no/Meny/Saga/ornerovet.htm

Johnny
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips