Rovfåglar i fjällen

Intressant är att havsörn tycks ha observerats rätt ofta. Det kan väl förklaras med närheten till Norge och Atlanten. Det är knappast troligt att havsörnen häckar i Sarek eller Padjelanta. Havsörnen är ju inte heller beroende av "markbyte" som fjällvråk eller kungsörn. Ripor tyckte jag nog det fanns en del av, både i Arjeplog och Padjelanta.
 
tjonsson; sa:
[
Jag börjar dock bli lite mer fundersam om min egen artbestämning. Först gissade jag på en ung kungsörn, men nu är jag nog benägen att tro att det rör sig om en ung havsörn istället, problemet är att båda arterna har vit stjärt med ett mörkt parti längst ut då de är unga (har min fågelbok berättat för mig). Och då man inte riktigt ser huvudformen har jag lite att gå på. Någon som är mer insatt?

TJ; din bild visar en subadult kungsörn. Den långa stjärten med det breda svarta ändbandet är karakteristiska. Eftersom den ser ut att ha en ruggningslucka i vingen är det troligt att den är minst 1 år gammal.

Havsörnen har en betydligt kortare stjärt som är kilformad, vilket syns bra på Eriks bild. Eftersom det ser ut som om hela stjärten är vit verkar det vara en adult individ som fotats.

Jonas
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jonas.O; sa:
TJ; din bild visar en subadult kungsörn. Den långa stjärten med det breda svarta ändbandet är karakteristiska. Eftersom den ser ut att ha en ruggningslucka i vingen är det troligt att den är minst 1 år gammal.

Havsörnen har en betydligt kortare stjärt som är kilformad, vilket syns bra på Eriks bild. Eftersom det ser ut som om hela stjärten är vit verkar det vara en adult individ som fotats.

Utmärkt och övertygande! Tackar och bockar!
 
tjonsson; sa:
[Jag börjar dock bli lite mer fundersam om min egen artbestämning.
Du hade rätt från början, det är en kungsörn du fångat med kameran. Den andra fågeln är en havsörn. Ingen av fåglarna är unga.

Det här med lämmelcykeln är intressant. Fram till slutet av sjuttiotalet fanns tydliga cykler i lämmelpopulationen i fjällkedjan. De upphörde av en okänd anledning och följdes av mycket mindre variationer. I början av 2000-talet tycktes cyklerna återupptas, orsaken okänd även denna gång.

I områden som inte renbetas intensivt, som t.ex. på Novaja Zemlja (stavning?), finns lämmelcyklerna kvar och har inte upphört. Är det renbetet som påverkar lämmelcyklerna? Ingen kan svara på frågan, det verkar inte vara ett enkelt samband. Frågan har däremot diskuterats här på utsidan för några år sedan (ska se om jag har tid och ork att leta reda på tråden).

/staffan
 
Tack för synpunkterna på bilder. Finns en del expertis på forumet :) Ska väl tillägga att mina två bilder är tagna vid två olika tillfällen(under samma vecka, dock ungefär samma plats) så det skulle kunna vara två olika individer.

Kan också tillägga att jag såg en död storröding vid Sårkåjaures strand. Såg ut som att den legat där i några dar/en vecka. Såg ut som örnen cirklade över där nåt extra varv. Min tanke var att örnen måste ha sett rödingen förr, men att fisken troligen var för förruttnad, fisken såg ihopsjunken ut, skinnet intakt. Örnen hade råd att vara kräsen, var min tanke.
Vidare så är ju Sårkåjaure inte mer än 3-4km från norska gränsen, och avståndet till atlanten inte särskilt långt heller. Inget avstånd för en havsörn.

Apropå havsörn, men inte i fjällen, så har det många gånger i sommar observerats havsörn på Romelsön utanför Byske. Vi har stuga där. Aldrig setts havsörn på jättelänge där. Ifjol vet jag att havsörn sågs många gånger vid Skelleftehamn, 2,5mil söder om Romelsön. Verkar som att havsörnsstammen sakta etablerar sig mer och mer norrut längs norrlandskusten.
 
Vid Hukejaure har i alla fall i sommar siktats Kungsörn, Fjällvråk, Stenfalk. Alla vid flertal gånger, särskilt örnarna.
Men om det är mer eller mindre än vanligt vet jag ej. Jag tyckte det verkade normalt.

Lämmelår är det ju inte i alla fall, därav så få labbar...
 
fson; sa:
Såg knappast några gnagare heller, men det har man ju inte gjort de senaste 20 åren så..
/Per
Jag hör att du inte var på besök i Sarek 2001, då skrämde man upp en lämmel var 50e meter... så nog finns det gnagare vissa år alltid

bild11.jpg


Men nog är det på väg utför med fågelbeståndet, inte bara i fjällen, det märks även på rovfågelsträcken förbi Öland under oktober. Då, när jag började med fågelskådning på det glada 70-talet, så var det hur mycket rovisar som helst under oktober. Förra året var dom kanske en 10-potens färre, Sorgligt :(.
Kanske fågerlinfluensan har något med saken att göra (högst i näringskedjan drabbas ju alltid värst), och jaktvansinnet i sydeuropa gör säkert sitt till.


default.asp')
snyft ///Claes
Nygårdhs irrfärder i Fjällen
 
cnygardh; sa:

Jag hör att du inte var på besök i Sarek 2001, då skrämde man upp en lämmel var 50e meter... så nog finns det gnagare vissa år alltid
[/QUOTE]

Nä, 2001 var jag inte i Sarek utan en månad i Abiskofjällen, och visst fanns det både lämmel och sork där med. Även under början av 2002 fanns en hel del innan den naturliga kraschen kom för den gången. Men är man intresserad av den 'stora bilden' så uteblev ju faktiskt lämmeltopparna helt perioden 1982-2001, vilket var både märkligt och tragiskt.

/Per
 
z5v2erik; sa:
Ska väl tillägga att mina två bilder är tagna vid två olika tillfällen(under samma vecka, dock ungefär samma plats) så det skulle kunna vara två olika individer.

Tittade lite närmare på havsörnsbilderna och det är inte otroligt att det rör sig om två olika individer eftersom ruggningsmönstret ser ut att skilja sig mellan fåglarna. T.ex. ser det ut som fågeln på övre bilden endast har 2 handpennor på vänster hand medans nedre fågeln verkar ha tre eller fler på samma hand. Ruggningsluckor på inre delen av vingen ser inte heller ut att stämma mellan fåglarna vilket styrker att det var två olika individer du såg, vilket ju knappast gör det sämre... :)

J
 
Havsörnar

Gick i förra veckan tur från Björnfjell i Norge ned mot Rombaksbotten. Såg 8-10 havsörnar seglandes ovanför branterna. Enligt guiden var det vanligt att se dem just där. F.ö. inga andra observationer av rovfågel under en dryg veckas vistelse i Abiskotrakterna.
Yvonne
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips