Röd sprit i minus grader.

Ok intressant, vad gjorde du med resterna av tändstickan ?

Har inte aktivt använt veke, men har tappat tändstickan i brännaren några gånger och när spriten brunnit ut så är det ju bara att hälla ut den, och se till att det inte glöder vidare på något brännbart men vill minnas att det bara varit kallt kol kvar då brännaren går att hålla i med bar hand.

/Patrik
 
vinter.JPG

Ok intressant, vad gjorde du med resterna av tändstickan ?

Når köket brunnit ut och brännaren svalnat, hällde jag ut resterna ur brännaren.

/John
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.
Mina erfarenheter från den tiden är från K4 Arvidsjaur. Alltid Tsprit, funkade alltid i alla temperaturer. Ett specialtips är att ställa stekpannan under köket, häll i Tsprit och elda, var lite försiktig. Då blir det drag !! :) Provade på diskbänken för ett tag sen.

Jag ville ju kunna använda mc'n när motorn blivit tinad. :)
 
Jag känner till militärens (egna) brännare, min gissning var att dom skulle fungera bättre i minus grader.
Det är alltså fel eftersom den blev ut bytt mot traniga original.

Jag tror militärens brännare är effektivare, i alla fall de som var i jägarköket (militärens variant av trangia) , minns inte säkert om det är samma brännare som i "snuskburken". Som jag minns det så är det större mittenhål i militärens brännare, vilket borde ge större låga och mer värme (och högre förbrukning av sprit). Tror inte jag har någon militärbrännare hemma så jag kan jämföra.

@odd: ser fram emot dina kommentarer här - du brukar ha bra koll på gamla friluftskök.

Det som är viktigt är att kanalerna på sidan/kanten är rena och fungerar, gäller både trangia och militär-brännare. Annars får man rengöra med nål eller smalt spik. Ett effektivt sätt att täppa igen dem är att sätta lock med gummipackning på varm brännare, då smälter packningen och täpper igen hålen med sämre brännareffekt som resultat, för kvar blir ju bra mittlågan. Måste man släcka brinnande kök innan spriten brunnit ut använder man lämpligen en kastrull att sätta direkt på brännaren

/Patrik
 
Du hällde rödsprit i bensintanken ?

Idag får du 5 procent sprit med 95oktansbensinen från macken och inom kort 10%

Fanns ju även E85 med 76-85% sprit

/Patrik
 
Du hällde rödsprit i bensintanken ?
Man brukar traditionellt hälla sprit i tanken för att förhindra isproppar i bensin, se tex Karburatorsprit. K-sprit och rödsprit är i grunden samma sak bortsett från färg och vissa skillnader i denatureringen. Numer innehåller som sagt bensinen du tankar på macken sprit så det är ett mindre bekymmer i dessa dagar.
 
Mina erfarenheter från den tiden är från K4 Arvidsjaur. Alltid Tsprit, funkade alltid i alla temperaturer. Ett specialtips är att ställa stekpannan under köket, häll i Tsprit och elda, var lite försiktig. Då blir det drag !! :) Provade på diskbänken för ett tag sen.

Visa bilaga 35762
Vet folk som sagt att maten smakade rödsprit flera gånger efter det man spillt en droppe i kastrullen.
Lagade du mat i stekpannan.
 
Jag känner till militärens (egna) brännare, min gissning var att dom skulle fungera bättre i minus grader.
Det är alltså fel eftersom den blev ut bytt mot traniga original.
De som använde Trangia-brännare (speciellt de med vintertillsats) i min pluton kokade i alla fall upp sin mat märkbart snabbare än de som hade kvar armens brännare. Det var 91/92 som jag låg inne.

Trangia-brännaren hade en stor fördel till. De behövde inte poleras efter varje övning. Den välpolerade brännaren som legat i skåpet användes vid visitation. :)
 
Armens sprit 35 smakar så vitt jag vet inte sämre än T-Röd.

Jag har i princip aldrig lyckats blanda in brännar-sprit i det jag ska äta, så jag ska inte uttala mig alltför kategoriskt. Det är nog tur det, eftersom jag sedan jag var under 10 år använt metanol eller metanol/etanol-blandningar. Då är det en god ide att se till att separera flaskorna ordentligt.

Det lilla energitappet du har när du lämnar etanol för en metanol/etanol-blandning är klart värt att slippa soten som ren etanol ger.
 
De som använde Trangia-brännare (speciellt de med vintertillsats) i min pluton kokade i alla fall upp sin mat märkbart snabbare än de som hade kvar armens brännare. Det var 91/92 som jag låg inne.

Trangia-brännaren hade en stor fördel till. De behövde inte poleras efter varje övning. Den välpolerade brännaren som legat i skåpet användes vid visitation. :)
Ha ha självklart så visade man upp den oanvända polerade brännaren.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips