Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Rengöring av kök på höghöjd
- Trådstartare hamlin
- Start datum
Frågan lät lite oklar för mig... Är det kastruller & bestick som ska rengöras, eller själva brännaren (och i sådana fall, vad är det för brännare)?hamlin; sa:Någon som har lite tips på rengöring av kök på högre höjder där vatten kan vara en bristvara??
Är det några timmars snösmältning som gäller eller finns det något smartare sätt? I.E endast torka rent med trasa eller liknande.
I allmänhet rengör jag inte själva brännaren i mitt multifuel-kök (Optimus Nova), jag rensar bara munstycket under "plattan" där bensinen sprutar ut.
Bestick och kastruller rengör jag med först med papper (innan det hunnit frysa fast). Sedan vänder jag kastrullen uppochner och gnider av det värsta i snön. Om det är riktigt skitigt tar jag en snutt vatten i slutet och diskmedel. Det bästa är naturligtvis att laga mat som inte kladdar. Koka vatten i kastrull, och sedan hälla ner i en påsa á la "Real Turmat".
Lästips
ANNONS
Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro
Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...
Låter som en plan... Det var i första hand kastruller m.m jag syftade på.
Diskmedel och annat onödigt vill jag undvika för att spara plats och vikt.
Likaså kan man hamna i senariot "ökenland", dvs där det inte finns varken växter eller snö/vatten att använda. Så det får väl kanske bli trasa/papper för dessa ändamål.
Tack för tipset!
Diskmedel och annat onödigt vill jag undvika för att spara plats och vikt.
Likaså kan man hamna i senariot "ökenland", dvs där det inte finns varken växter eller snö/vatten att använda. Så det får väl kanske bli trasa/papper för dessa ändamål.
Tack för tipset!
Är man i sånt läge att man inte kan fixa vatten att diska med ska man nog undvika att skita ner grejerna. Att torka rent med papper tar inte bort bakterierna.
Då är det i såna fall bättre att köra med mat som tillagas i påsen (bara koka vatten och hälla i). Då får man i värsta fall en sked att diska och då borde man väl kunna offra en tesked vatten eller så.
Då är det i såna fall bättre att köra med mat som tillagas i påsen (bara koka vatten och hälla i). Då får man i värsta fall en sked att diska och då borde man väl kunna offra en tesked vatten eller så.
Fryst disk
Om det är kallt så behöver man inte vara lika rädd för bakterier. Man kokar ju maten först och när man ätit ur kastrullen fryser resterna ganska snabbt. Nästa gång man kokar mat så dör de eventuella bakterierna.
Snö funkar någorlunda bra att diska med om man undviker att steka bacon eller annat kladd.
Om det är kallt så behöver man inte vara lika rädd för bakterier. Man kokar ju maten först och när man ätit ur kastrullen fryser resterna ganska snabbt. Nästa gång man kokar mat så dör de eventuella bakterierna.
Snö funkar någorlunda bra att diska med om man undviker att steka bacon eller annat kladd.
nermander; sa:Är man i sånt läge att man inte kan fixa vatten att diska med ska man nog undvika att skita ner grejerna. Att torka rent med papper tar inte bort bakterierna.
Då är det i såna fall bättre att köra med mat som tillagas i påsen (bara koka vatten och hälla i). Då får man i värsta fall en sked att diska och då borde man väl kunna offra en tesked vatten eller så.
hhmm, känns en aning negativt...
Vill få tips och dyl på min fråga inte MOT argument.
Matpåsen var väl iofs ett tips, men troligast inte lämpligt ca 20 dagar på och kring högre höjder
Så min fråga kvarstår!!!
Råd som "om du inte vill diska i skogen stanna hemma" betackar jag mig för. Läs igenom tråden och tänk dig att du sitter på 6000 möh med skitiga kastruller...
Jag har självklart egna uppfattningar ang detta men utsidan är väl ett forum för att ge varandra tips och utbyta information om utelivet...
Re: Fryst disk
Tack för tipset!
Vandrare; sa:Om det är kallt så behöver man inte vara lika rädd för bakterier. Man kokar ju maten först och när man ätit ur kastrullen fryser resterna ganska snabbt. Nästa gång man kokar mat så dör de eventuella bakterierna.
Snö funkar någorlunda bra att diska med om man undviker att steka bacon eller annat kladd.
Tack för tipset!
hamlin; sa:nermander; sa:Är man i sånt läge att man inte kan fixa vatten att diska med ska man nog undvika att skita ner grejerna. Att torka rent med papper tar inte bort bakterierna.
Då är det i såna fall bättre att köra med mat som tillagas i påsen (bara koka vatten och hälla i). Då får man i värsta fall en sked att diska och då borde man väl kunna offra en tesked vatten eller så.
hhmm, känns en aning negativt...
Vill få tips och dyl på min fråga inte MOT argument.
Matpåsen var väl iofs ett tips, men troligast inte lämpligt ca 20 dagar på och kring högre höjder
Så min fråga kvarstår!!!
Råd som "om du inte vill diska i skogen stanna hemma" betackar jag mig för. Läs igenom tråden och tänk dig att du sitter på 6000 möh med skitiga kastruller...
Jag har självklart egna uppfattningar ang detta men utsidan är väl ett forum för att ge varandra tips och utbyta information om utelivet...
Efter maten bor du dricka 0.5-1 liter, jag brukar anvanda ett uppkok vatten for att skolja ut det varsta av matresterna och sedan dricka detta for att inte slosa pa dyrbart vatten/bransle. Lite ackligt men fungerar...Ar det fortfarande nagra matrester kvar anvander jag sno for att skrapa ur det sista.
Befinner du dig pa 6000m kommer dina karl formodligen att anvandas konstant da snosmaltning for att fa i sig tillrackligt med vatska tar lang tid. alla bakterier borde do i samband med detta.
For att undvika magsjuka ar det ocksa viktigt att du tvattar handerna regelbundet, jag korde med den har produkten pa tva langre tur tidigare i ar: http://www.snowandrock.com/brands/product.asp?product_sku=MLFDN
Vi hade inga problem med magsjuka i var grupp men manga andra tvingades vanda pga detta, formodligen pga dalig hygien i samband med toalettbesok etc.
Re: Fryst disk
Men toxinerna som bakterierna har gett ifrån sig försvinner inte av kokningen. Sen får man ju inte glömma att på högre höjd blir temperaturen inte lika hög så den kanske inte dödar bakterierna lika effektivt.
Vandrare; sa:Om det är kallt så behöver man inte vara lika rädd för bakterier. Man kokar ju maten först och när man ätit ur kastrullen fryser resterna ganska snabbt. Nästa gång man kokar mat så dör de eventuella bakterierna.
Men toxinerna som bakterierna har gett ifrån sig försvinner inte av kokningen. Sen får man ju inte glömma att på högre höjd blir temperaturen inte lika hög så den kanske inte dödar bakterierna lika effektivt.
hamlin; sa:Matpåsen var väl iofs ett tips, men troligast inte lämpligt ca 20 dagar på och kring högre höjder
Varför inte? Maten är väl redan förpackad i påse?
Det är tyvärr så illa att det finns inga universallösningar på disk om man vill slippa bära med sig nåt. Om du nu inte orkar släpa med dig ens diskmedel så får du nog leta länge innan du hittar nåt som är lika bra. Vill du chansa på att bakterierna dör vid kokningen (och inte har hunnit skapa tillräckligt med toxiner för att göra dig magsjuk) så får du väl göra det.
Att diska med vatten och diskmedel är bland det mest lättviktiga du kan göra. Jag diskar ett trangias två grytor och matsaker efter två personer på 5 dl vatten utan problem och då går det åt 2 droppar diskmedel. En flaska för ögondroppar rymmer många droppar och väger inte mycket jämfört med om du skall ha med dig papper för att torka ur grejerna.
Vill du snåla mycket med vattnet så sköljer du först ur grejerna med vatten utan diskmedel och dricker sen upp det. Då klarar du disken sen med mindre än en deciliter vatten.
nermander; sa:hamlin; sa:Matpåsen var väl iofs ett tips, men troligast inte lämpligt ca 20 dagar på och kring högre höjder
Varför inte? Maten är väl redan förpackad i påse?
Det är tyvärr så illa att det finns inga universallösningar på disk om man vill slippa bära med sig nåt. Om du nu inte orkar släpa med dig ens diskmedel så får du nog leta länge innan du hittar nåt som är lika bra. Vill du chansa på att bakterierna dör vid kokningen (och inte har hunnit skapa tillräckligt med toxiner för att göra dig magsjuk) så får du väl göra det.
Att diska med vatten och diskmedel är bland det mest lättviktiga du kan göra. Jag diskar ett trangias två grytor och matsaker efter två personer på 5 dl vatten utan problem och då går det åt 2 droppar diskmedel. En flaska för ögondroppar rymmer många droppar och väger inte mycket jämfört med om du skall ha med dig papper för att torka ur grejerna.
Vill du snåla mycket med vattnet så sköljer du först ur grejerna med vatten utan diskmedel och dricker sen upp det. Då klarar du disken sen med mindre än en deciliter vatten.
Jo visst kommer det mest i påse, men inte allt. Visst kan man även ENDAST köpa färdiga pås-rätter, men så kommer det inte bli i mitt fall.
Återigen.. Föreställ dig att du sitter på 6000 möh och ska diska.... Det tar en stund att smälta snö, du har precis ätit, du känner dig trött och höjden påverkar dig kanske med huvudvärk och illamående, hur rengör man smidigast sin köks utrustning i detta läge???
Det handlar inte om att bära med sig eller inte, håller med dig om att det inte väger destomer. Jag vill få tips på alla tänkbara senarion.
Diskmedel och diskborste kör jag med hemma i svenska fjäll, men nu pratar vi höghöjdsvanding/klättring och andra klimat förhållanden, där jag vill få tips på snabba enkla lösningar.
Diskmedel och diskborste funkar visst, likaså säkert en uppsjö av andra saker..
Det intressant för mig är en kombination av höghöjd och hygien som Mattias Altin skriver bra tips och råd ang i sin post. Har har uppfattat mig precis korrekt.
Nu hoppas jag vi kan lägga diskussionen ang diskmedel åt sidan då jag redan känner till den.
Re: Re: Fryst disk
Jag brukar alltid tillsatta nagra droppar jod, det borde vall ta dod pa detta?
nermander; sa:Vandrare; sa:Om det är kallt så behöver man inte vara lika rädd för bakterier. Man kokar ju maten först och när man ätit ur kastrullen fryser resterna ganska snabbt. Nästa gång man kokar mat så dör de eventuella bakterierna.
Men toxinerna som bakterierna har gett ifrån sig försvinner inte av kokningen. Sen får man ju inte glömma att på högre höjd blir temperaturen inte lika hög så den kanske inte dödar bakterierna lika effektivt.
Jag brukar alltid tillsatta nagra droppar jod, det borde vall ta dod pa detta?
Liknande trådar
- Svar
- 52
- Visningar
- 4 M
- Svar
- 12
- Visningar
- 2 M
- Svar
- 8
- Visningar
- 993 K
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg