Primus Frigg

Jag har ett Primus Frigg-kök som jag använde en gång förra vintern. Dock blev jag mycket besviken över den dåliga effekten. Temperaturen låg på ca -30°C och bara att smälta snö till en liter flytande vatten tog lång tid. Mycket längre tid än när jag använder mitt Primus Omnlite Ti i samma temperatur. Primus uppger på sin hemsida att det tar 6 min att koka upp en liter vatten, men i -30°C tar det säkert en kvart. Jag är nyfiken på vad andra på forumet har för erfarenheter av detta.
 
Ju kallare det blir desto viktigare blir det att köket står i lä. Vid -30 bode du nog haft en dubbelväggig gryta över köket. För vidare köldövningar bör du nog vända dig till din plåtslagare. Då Nansenkök är sällsynta tingestar.

go tur
 
Uppenbart är att du behöver ett kök med mer energi ut. Även värmeupptagande ytan, läs diametern, har stor betydelse samt att vid snösmältning ha en skvätt vatten ibotten av snösmältnings kastrullen. Trangias 2,5 och 4 liters har jag brukat med framgång, Mitt vindskydd är en stump ventilationsrör, har skaffat en titanfolie som ännu inte tillpassats.
 
Senast ändrad:

Aktuellt

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I förra veckan la sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongsstarten.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”Som ett bibliotek – fast med frilufts- och sportutrustning”

I över 120 kommuner kan du låna friluftsutrustning hos Fritidsbanken – den prisbelönta föreningen som vill sänka trösklarna till naturen.

Springa, vandra, fascineras – redaktörens möte med platåberget

Utsidans redaktör Philipp spenderar en helg på Billingen, Västergötlands största platåberg och en av nyckelplatserna i Sveriges första UNESCO-geopark.
När det blir kallt gäller det att ha rätt grejor till köket. Då blir allt mycket lättare. Det fanns på 80 talet en uppfinnare i Sth-trakten som lät göra gasolbrännare tiil storkök och matvagnar. Fråga Ekström han vet säkert mer vi talar om 5-7000 W effekt. Ett 1100 fotogenkök ger ca 3500 W. Det räcker för mig.

go tur
 
När det blir kallt gäller det att ha rätt grejor till köket. Då blir allt mycket lättare. Det fanns på 80 talet en uppfinnare i Sth-trakten som lät göra gasolbrännare tiil storkök och matvagnar. Fråga Ekström han vet säkert mer vi talar om 5-7000 W effekt. Ett 1100 fotogenkök ger ca 3500 W. Det räcker för mig.

go tur
3.500 W är god effekt även för mig. Jag har inget kök som presterar det.
 
När FM reades ut sålde Ö&B Optimus 111 för 65;-, nuförtiden får du vara glad om du fårtag på ett till överpris.. Så att fråga runt bland släkten kan löna sig.
 
Productpower2200 W

Har ett Frigg på tomten vid stugan och där funkar det klockrent i ett vindskydd och vår, sommar höst.
När jag köpte Frigg tänkte jag att 2.200 W är väl inte så dåligt, men jag blev besviken. Antagligen är jag van vid friluftsköken som har högre effekt. Mitt Omnilite Ti har en effekt på 2.600 W. Tidigare hade jag ett Optimus Crux med hela 3.000 W effekt. Fördelen med Frigg är jag kan använda gasol även i mycket sträng kyla. Det är enklare än att använda bensin som bränsle. Jag tycker det är märkligt att det inte finns kök med M14x1,5 gänga som har högre effekt än 2.200 W.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips