Ont på framsidan av vaden vid löpträning.

Hej!

Det var hemskt vad många tips du fått, men inte ett enda om att du kan göra specialsulor som du lägger i alla skor du har (och framför allt träningsskorna). Jag har själv haft samma problem och gick till Löplabbet (i GBG, vet ej om det finns på andra orter) och fick mina fötter avgjutna. Iläggen är jättesköna och jag har blivit av med mina problem. Men kom ihåg att ha iläggen till vardags också för det är jättelätt att få tillbaka problemen då man väl fått dem.

Hoppas detta var det bästa tipset!!

Hälsn Klara
 
Träning

Inlägg i skorna är bra, men jag skulle ändå rekommendera att försöka träna upp muskulaturen i fötter, vrister och vader. På så sätt blir du starkare och mer balanserad, vilket också leder till ett bättre löpsteg till slut. Försök att få tag på en sjukgymnast eller läkare med inriktning på idrott (helst löpning/friidrott). Exempel på bra övningar är:

-Sitt och skrynkla ihop en tidning eller en handuk med fötterna, perfekt framför TV:n.

-Stå på balansbräda och rulla en boll med andra benet runt.

-Vadböjningar.

Improvisera - det är bra att hålla igång cirkulationen och glöm inte att stretcha allt ifrån höfterna ner till tårna. För skador kan uppstå av stelhet på ställen där du inte känner av skadan. T ex har man problem med löparknä så är det bra att strecha ända ifrån ryggslutet/höften där senan startar som sedan slutar strax under knäet.

Själv hade jag problem med benhinnorna/kompartment (fick olika diagnoser) som förmodligen berodde på att jag pronerade en hel del. Problemen höll i sig i ett par år och blev bara värre, trodde det blivit kroniskt. Jag provade bl a inlägg, det blev bättre men det löste inte problemen. Sedan fick jag tag på en riktigt bra sjukgymnast som lade upp ett styrkeprogram för benen. Jag lånade en balansplatta och började träna stenhårt hemma framför TV:n. När jag kom igång med löpningen ordentligt igen fortsatte jag träningsprogrammet i ett halvår och har sedan 14 år tillbaka inte haft några benhinneproblem. På köpet fick jag ett bättre löpsteg med minimal pronation och en bättre fotisättning mitt på foten, även fast jag är plattfot. Detta resulterade att jag kunde springa i lättare mindre uppbyggda tävlingsskor och spikskor utan problem. Helt enkelt ökade löpkänslan. Inläggen har åkt i soptunnan för tio år sedan.

Så slutsatsen är TRÄNA.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Michael, håller med dig, det låter inte riktigt som benhinneinflammation eftersom du säger att du bara har ont just när du springer. Benhinnorna brukar ju värka länge efteråt om man trycker längs skenbenets kant.

Men ändå ett benhinnetips: Efter råd håller jag själv på att träna upp vadmusklerna så att hela underbenet stärks. Det där med att det hänger på skorna är bara en halv sanning, om ens det.
 
Jag har uppfattat benhinneproblem som något som uppstår när musklerna mer än vanligt belastats (expanderat) och tryckt mot den ovana benhinnan.

Compartmentproblem tror jag är ett typiskt problem som har med venpump och mjölksyra att göra, när jag klättrar blir underarmarna p g a statisk belastning (i högläge) fulla med mjölksyra och när man sänker armarna hamnar nytt blod i dem men cirkulationen är så dålig (p g a mjölksyran, och blockerad venpumpsfunktion) så det tar lång att återhämta sig.
Känslan är att underarmarna är tunga och hårdpumpade med blod trots att man försöker slappna av.

Skitsamma, jag känner igen dina symptom, brukar känna av dem första gången på säsongen då jag åker långfärdsskridskor eller längdskidor. Troligen är balansen inte så vidare bra då, vilket leder till att man åker med onödigt och statiskt spända underben. Efter några gångers åkning brukar detta försvinna helt (och man blir trött av andra orsaker istället...).

Om det stämmer in på dig att du känner av detta efter perioder av oträning, men att du samtidigt tyckt att det går bättre på lite snällare turer, så har du säkert redan hittat lösningen, starta försiktigt med träningen om du är otränad, och öka succesivt.

Tålamod är som vanligt en dygd, liksom försiktighet...
 
Inga problem...

Jag har upplevt samma sak själv. (Att man får ont på framsidan av smalbenet vid löpning) Men detta är en fråga om att vänja sig.

Det handlar om att den mothållande muskeln på framsidan av underbenet är lite otränad. Speciellt om man inte kutat på ett tag tex i sammband med ett längre tränigs uppehåll. Detta leder till en krampliknande brännande smärta.

Lösningen är att börja med att springa lite kortare stäckor för vänja musklerna vid löpsteget. Man KAN altid bita ihop och köra längre, men då finns en risk för överbelastnig, vilket leder till inflamation i benhinnan. Jag har problem med detta vid löpnign på hårt underlag (asvalt) och under gång med tung packning på lite hådare underlag. Efter en tid så vänjer sig kroppen och smärtan försvinner.

Ha tålamod, lagom vila och träna lungt så fixar det sig!!
 
Sjukgymnast!

Hej!

Är man osäker på varör man har ont så går man till en duktig sjukgymnast. Då gärna en som inriktar sig mot idrottsmedicin i detta fall.

Problemet när denna och liknande frågor dyker upp på Utsidan är att:

1. Den som har problem och är ralativt okunnig i idrottsmedicin kan ha svårt att beskriva problemet.
2. De som ska svara, svarar oftast efter egna erfarenheter som många gånger liknar symtomen ifråga, men absoult inte behöver stämma här.
3. Än om den drabbade lyckas beskriva sitt prolem helt och hållet så får man ändå många olika förslag som då leder till INGENTING. För problemet är ju oftast att man frågar för att man inget vet, och då har man säkert ganska svårt att ta ställning om vilket tips som är bäst också...

REGEL
Träna inte om du har ont. Uppsök specialicerad sjukgymnast. Gå via läkare om du inte hittar någon privatpraktiserande sjukgymnast och kräv då av läkaren att du ska få komma till en specialiserad sjukgymnast. Slåss för din rätt. Ge dig inte.

Martin
 
Jag hade tidigare kronisk compartment syndrome och blev av med det på ett sätt som ingen av de läkare jag träffade talade om för mig, nämligen att linda vaderna med elastisk binda efter träningen. Detta trycker tillbaka svullnaden på framsidan av vaden, så att den återgår till det normala. Några saker som bidrar till läkningen kan vara att ha benen i höjdläge efter träningspasset, ta Voltaren och att smörja in det svullna området med tigerbalsam (efter träning + morron och kväll). Några veckor med denna kur borde göra susen (förutsatt att det verkligen är compartment syndrome som du lider av). Det gjorde den för mig i alla fall.

/ G
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips