Olycka med kök

Man undrar ju varför inte alla Sveriges barnverksamheter med Trangiakök har bytt till gasbrännare för länge sen! Dels för riskerna, dels för sotet som personalen måste hantera. Dags för Skolverket att bestämma nåt?
 
Nån gång på 80-talet skulle en kille i vårt seniorscoutlag fylla på sin utbrunna trangiabrännare.
Som tur var så var det bara nån halvdeciliter kvar i flaskan (inte säkerhetsflaska).
Spriten antänder, brinner in i flaskan som blir en raket som sliter sig loss ur hans hand med en knall och flyger åtminstone 6-7 meter upp i luften samtidigt som det skvätter brinnande t-röd runtomkring.
Resultatet; en chockad kille och ett brandskadat liggunderlag.
I min nuvarande scoutkår har vi tagit fram en säkerhetsmanual som, bl a, beskriver hantering av stormkök. Att alltid lyfta ur brännaren med fingrarna innan påfyllning är ett bra sätt att försäkra sig om att den är tillräckligt avsvalnad.


/O.
 
I en av de länkade artiklarna står det "Ett av spritköken brann ut fort och en lärare lade locket på för att låta det svalna. När han lyfte på locket för att fylla på igen blev det som en explosion." Det låter inte alls som man "ska göra". Varför lägga på locket? Det svalnar inte fortare då ju?

Det är förstås uppenbart att saker och ting inte gick rätt till när det hände en olycka.

Att lägga locket på borde dock vara ett bra sätt att släcka - vilket i sin tur för all del innebär att det också svalnar. Som vi kunna läsa av den alltid övertygande xxargs, så gör det inte så mycket om det är varmt, utan det viktiga är att det slocknat.

Så frågan är då hur lång tid det behöver ta innan det slocknar i brännaren? Eller kan det t o m till äventyrs vara så att om lågan i brännaren är liten, så förbrukar den inte mer syre än vad som kan ta sig in genom ett igenlagt lock? Det var ju inte igenskruvat.
Jag misstänker dock att de förbrända gaserna ligger kvar och kväver lågan, och att det snarare blir övertyck än undertryck under förbränningen under det igenlagda locket. (Att en trangiabrännare kan brinna ut väldigt långsamt är förstås ingen nyhet, och en del av problematiken.)
 
Vi kan ju inte kränka lärarinna, och beskylla henne för "den mänskliga faktorn"?

En polisutredning får väl visa var det brustit (materiel? rutiner? kunskap? alltihop?) men om uppgifterna i artiklarna stämmer är det inte osannolikt att läraren blir åtalad för vållande till kroppsskada, i likhet med Örebroläraren som använde rödsprit som tändvätska:

http://www.dagensjuridik.se/2012/09...ger-larare-som-hallt-t-rod-pa-lagereld-atalas
 
Uppgiften med det pålagda locket tyder väl på att läraren har försökt släcka brännaren eller försäkra sig om att den var släckt. Men i hastigheten inte gjort handpåläggningen. Tyvärr lätt hänt, egen erfa.

//J
 
Känns som att "man gjorde precis så man inte ska göra" i och med att "man" fick det att flamma upp.

Håller fullständigt med niklaz! Helt otroligt att en sådan här olyka inträffar under en utbildningssituation? Man har ett ypperligt tillfälle att visa hur brännaren och bränslet skall hanteras om bränslet brunnit ut innan maten är tillagad. Om man tagit till fället i akt och undervisat eleverna moment efter moment så skulle detta aldrig ha inträffat!
 
Att utrustning som kan brukas som inproviserade bomber borde hanteras med respekt kan synas självklart hemma framför datorn, men i skogen när spisen slocknar, nästan, fungerar det inte på det viset. Respekten för explsionrisken finns normalt inte där förränn efter olyckan.

Givetvis är det den mäskliga faktorn, oavsett om fack och arbetsgivarrepresentanter säger annorlunda. Har under åren sett några egentillverkade eldkastare av spritflaskor bl a. Det som är häftigt lockar dessutom till lek.

Gasdrift är enklare, sotfriare och enkelt, upphör lågan är det slut.
Dessvärre kommer fler att skada sig på den ofarliga spriten...
YMMV
 
var på en tävling i estland där var ett moment att få 2 dl vatten i en plåt burk att koka och då fick vi 1 dl bensin, 3 meter toapapper, flatsten och ett eldstål. var inte ett kul moment men det gick.


min dotter var med och släckte en tjej som tog eld då en person tände en brasa med t-sprit på en skolresa. den hällde på lite och allt exploderade vid tändning. det verkar som att det inte är spritt i samhälet hur faligt det är med t-sprit. flickan som brann fick 30% brännskador men hon klarade ansiktet bra tack vare att en tjej slängde en jacka över ansiktet.
dessa olyckor borde inte ske i skolmiljö. vad jag har märkt så saknar lärare de grundläggande frilufts kunskaperna som krävs för att våra barn ska vistas säkert på skolutflykter.
 
Håller fullständigt med niklaz! Helt otroligt att en sådan här olyka inträffar under en utbildningssituation? Man har ett ypperligt tillfälle att visa hur brännaren och bränslet skall hanteras om bränslet brunnit ut innan maten är tillagad. Om man tagit till fället i akt och undervisat eleverna moment efter moment så skulle detta aldrig ha inträffat!

Håller med till fullo.
Jag vet inte hur det såg ut på platsen, hur många barn denne läraren hade ansvar för eller i vilket syfte de hade med sig köket. Men det är inte svårt att föreställa sig hur stimmigt det kan bli med massa barn, som också vill ha sin mat och kanske någon tid som ska passas och så i all hast utan att tänka efter drar han på en ny laddning T-röd i brännaren och detta händer.

Naturligtvis oacceptabelt och man borde vid denna typ av verksamhet ha lugn och ro och inte för många barn att ta hand om. (om det nu kan ha bidragit) Sedan kan sådant hända ändå, tappade huvudet kan vi alla göra. Denna gången fick det tyvärr värre konsekvenser än att gräset eller tältet tog fyr..

Men hade man gjort som ni föreslår, haft en utbildningssituation och momentvis gått genom hur man hanterar köket hade naturligtvis risken minskas avsevärt! Kanske var det inte syftet denna gången.

Synd att friluftsdagen slutade så här!
 
Gud så trist! Hoppas det går bra för dom skadade!

Men har verkligen spritkök en så självklar plats i friluftslivet? Särskilt för barn. Är det inte redan i ung ålder bra att inskolas på ett säkrare alternativ? Är inte spritköket en relik från samma tid som gamla bomullstält? :)

Ett gaskök är i mina ögon oerhört mycket säkrare än spritkök.
 
En kompis till mig råkade ut för detta när hans kompis skulle fylla på T-doja, han satt mitt emot och hamnade rakt i eldinfernot. Han började således brinna på hela kroppen. Han klarade ansiktet som tur var men fick mycket allvarliga brännskador på resten av kroppen. Detta hände för 30 år sedan och fortfarande har inget konkret gjorts för att förhindra detta livsfarliga otyg. Jag använder själv ett sådant kök ibland men med mycket stor respekt.:(
 
Det här med T-spritens risker har varit omtalat sena början av 1900-talet och det fanns inget som hette plastflaskor utan allt sådant var gjort i plåt.

tror att mer än en av er har sett metallbehållaren med den jättelånga metallpipen för att fylla förvärmningsskålen på div. fotogenbrännarapparater.

det var dåtidens säkerhetsflaska av samma orsaker som idag.

skillnaden var att på den tiden var alla vana att handskas med öppen eld i olika former och lärdes från i stort sett spädåldern då om man skulle ha lyse och värme så var det den enda alternativet.

---

Det är lätt att lägga skulden på lärare och någon liknande incident lär hända alla som hanterar och eldar T-sprit i kök något sånär ofta - det räcker med ett moment fel pga en tankelapsus och det händer alla förr eller senare, trixet är att se till i sitt handlande när det händer är att det inte blir fatala konsekvenser!.

Dvs. man kan man göra mycket för att minska riskerna och tex. inte tillåta 3-4 nyfikna huvuden vara över köket när den tänds, att hålla flaska i ofarlig riktning och huvud och kropp väl å sidan när man fyller upp ett kök och är mentalt förberedd att det _kan_ flamma upp plötsligt. - lite samma tänk som när man hantera skjutvapen ungefär.

Sedan är det något som brandkåren skulle kunna göra en halvdags-event på temat en gång per år och under betryggade former demonstrera faran med dockor och hela kittet där flera m^2 flammar upp kort som intresseväckare. och därefter vad och hur man skall göra för att förhindra att det sker med flera stegs agerande - dvs inget annat än säkerhetsflaska är tillåtet på vandring, lära en ritual hur man hanterar tändning och släckning av köket på ett säkert sätt och på så sätt att man måste göra flera fel i rad innan det blir farligt och någon kanske under tiden hinner skrika 'stopp' när någon uppenbarligen avviker från detta. Detta tror jag lärare, föräldrar också skulle ha nytta av att repetera och kanske lite spännande men också lite skrämmande för ungarna. Om brandmannen också går igenom de olika uppvärmningsalternativen, dess för och nackdelar samt risker i transport och hanterande och kanske en rekommendation så tror jag det skulle ta betydligt bättre hos lärare och föräldrar än vad någon självutnämd expert skulle ha pondus för
 
Senast ändrad:
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
heme Olycka med trangiakök och elever igen Kök och brännare 169
Snödrivan Bästa stälket att sälja ett KAP kök Kök och brännare 2
Elvah Viktoptimering av kök vs koktid/gasåtgång Kök och brännare 32
hsp Vindskydd eller kall mat Kök och brännare 4
Alucardi Alternativ till Trangias brännarkopp för Optimus Polaris konvertering på Trangia kök Kök och brännare 41
Linneaa Ansluta stor gasbehållare till kök med Lindalanslutning Kök och brännare 4
Moga Mäta gasförbrukning mellan olika kök? Kök och brännare 13
Hjulle Val av kök till 2 pers Kök och brännare 12
Dan B Toppmonterat gas kök som vält. Kök och brännare 29
statemachine Köp av kök. Kök och brännare 6
utsidannor Vindskydd toppmonterat kök 2021 Kök och brännare 4
CAX Vilket kök - trianga el Optimus hiker 111 Kök och brännare 8
Dan B Kassera en gas flaska till gas kök Kök och brännare 27
gahne Kök för höst&vår, gas eller MF? Kök och brännare 11
Grafpro Sex kök i vind Kök och brännare 7
_tobbe_ Kit för toppmonterat kök! Kök och brännare 7
ninj4 Kompabilitet: Optimus-kastrull + Primus-kök? Kök och brännare 6
Brune Nytt kök från Feltema Kök och brännare 1
mkruse Tillaga varm mat utan kök eller öppen eld. Kök och brännare 46
Lico Vilket kök vid elavbrott? Kök och brännare 64
gunnargren Vilket kök ska jag ta med mig? Kök och brännare 6
Tundraman Vindskydd toppmonterat kök Kök och brännare 34
SWESalK Stabilt kök för matlagning Kök och brännare 51
GustavOh Rekommenderade kök per användningsområde Kök och brännare 16
Viktorious Vilket kök bör jag köpa? Kök och brännare 6
busnicke Vilket kök ska jag köpa? Kök och brännare 15
vandrafjäll Varför är vindskydd till kök i värmeledande material? Kök och brännare 23
Björsa Madeira, gastuber till kök. Kök och brännare 4
Askel Hur varmt under ett trangia-kök? Kök och brännare 13
Sverker G Skillnad på brännare till Trangia kök? Kök och brännare 29
Annette Seldén Val av kök till fjällvandring Kök och brännare 40
Johan.H Service kit till MSR XGK Expedition MF kök Kök och brännare 15
fritänkare Avlång 175g gastub till kök? Kök och brännare 12
Garherr Kök för nybörjare Kök och brännare 51
Dr Who Bränsleflaska till Primus MF kök? Kök och brännare 5
AndersPS Vilket kök!? djungel!!! Kök och brännare 6
Ruhl Behöver tips på gas kök och brännare Kök och brännare 17
Chrabban Kök för 2 ? Kök och brännare 29
Hanna M Lätt, bra och billigt kök för 2 pers? Kök och brännare 16
1145 Var köpa Coleman-kök i Sverige Kök och brännare 6
silenhag TEST kök friluftsbrännare Kök och brännare 10
magnus ul Samlarmani, hur många kök kan man ha egentligen? Kök och brännare 90
iamanders Få plats med fristående kök i Terra weekend Kök och brännare 14
MaSt Kök för matlagning, råd och dåd önskas Kök och brännare 5
asfaltsbarn Hjälp med att hitta rätt kök Kök och brännare 7
friluftsrookie Köpa kök Kök och brännare 19
... Olika sorters gasblandningar kompatibla med olika kök? Kök och brännare 7
josia kök och kokkärl för matlagning Kök och brännare 25
seobserver Jämförelse mellan Optimus 77 (Jägare/Tor) och Ö&B (Biltema) kök Kök och brännare 20
eyck Intressant kök med USB-laddning Kök och brännare 6

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.