Nybörjare - Fjällräven Classic?

Jag har aldrig vandrat i fjällen men skulle väldigt gärna vilja prova på det! Har läst lite om Fjällräven Classic och funderar på om det skulle vara ett bra nybörjarprojekt? Eller innebär t.ex tidsgränserna mer stress eller finns andra aspekter som gör att man hellre ska forma sin egen tur? Jag tänker att det kanske är bra för en novis som mig att börja med något mer organiserat och att det finns människor omkring en som man kan fråga/få hjälp av vid behov?

Jag kommer vandra med min hund. Någon som har erfarenhet av F C med hund?

Har även plan på inköp av ny ryggsäck och har i teorin fastnat för Kajka utan att ha provat den på riktigt. Men den verkar ha bra funktioner och är snällare mot miljön än andra. Är det en bra ryggsäck?
 
Många är kritiska till FC just pga att arrangemanget är så stort och "stör den lugna fjällvärlden". Känner mig inte ha rätten att kritisera detta. Många är av den mera extroverta typen och dras till folksamlingar, festivaler m.m, är man sån är säkert FC nästan en optimal vandring.

Själv är jag nog mest kritisk till att man tycks ta 1500 spänn för en eventuell medalj, lite gas och proviant. Det kostar typ inte ens en femtedel så mycket att stå med det själv och vandra gratis precis samma sträcka under samma tidsperiod och haka på "lämmeltåget". Om man nu inte siktar på att få publicitet genom att vinna tävlingen eller nåt ser jag inte poängen med att betala avgiften.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Nu vet jag inte exakt vad du är ute efter men jag skulle nog rekommendera dig att vandra Jämtlandstriangeln själv eller med någon bekant under senare delen av juli eller augusti. Annars går det ju att betala och fjällvandra i grupp om man vill ha lite mer folk kring sig (kostar ju lite mer då). http://www.svenskaturistforeningen....ter-sommar-2011/Jamtlandstriangeln-Original1/ Jämtlandstriangeln är väldigt lättvandrad men jag har faktiskt råkat ut för stormbyar där en gång. Finns dock raststugor mellan stationerna Storulvån - Sylarna och Blåhammaren.

Själv är jag mer tveksam till hur avslappnande det är att vara med om hausse á la Fjällräven Classic. En del gillar det men jag vill personligen ta det lugnt och få vara ifred lite när jag är i fjällen.
 
Ja alltså egentligen är det ju lugnet och naturen jag är "ute efter" och har ju förstått att det inte är särskilt lugnt med FC.... Men eftersom jag är helt novis och inte känner nån med så väldigt mycket mer erfarenhet av fjällvandring så tänkte jag att FC kunde vara en hyfsad kompromiss första gången. Att det är dyrt håller jag med om, men tänker att jag mer betalar för service/hjälp/funktionärer än enbart mat och gas. Tack för tips om andra alternativ, ska kolla detta!
 
Dom flesta som går Fjällräven classic är nybörjare på fjällvandring. Det blir säkert ett alldeles utmärkt sätt att börja på. :) Kajka är en helt ok ryggsäck. Själv skulle jag föredra en av de mindre modellerna för denna aktivitet.
 
Dom flesta som går Fjällräven classic är nybörjare på fjällvandring. Det blir säkert ett alldeles utmärkt sätt att börja på. :) Kajka är en helt ok ryggsäck. Själv skulle jag föredra en av de mindre modellerna för denna aktivitet.

Ja det kändes som att det vore en väg in till fjällvärden för att skaffa lite erfarenheter! :) Och kanske träffar man på någon likasinnad för senare vandringar, vem vet.
Tack för svar om ryggsäck!
 
Jag tycker du kan lägga pengarna på annat. På Jämtlandstriangel eller FJ-sträckan under högsäsong kommer du att träffa gott om människor. Du har hjälp vid alla stugorna som du passerar en om dagen. Dessutom träffar du gott om människor längs vägen. Inga problem att få hjälp om du skulle få problem. Och det är gratis.

Vid/I stugorna brukar det bli mycket samvaro med andra vandrare om man tältar vid dem, eller tar en natt i stuga.

Sambon har en kajka och hon är väldigt nöjd med den men hon har insett att den väger väldigt mycket.

Ha så skoj i fjällen!
Peter
 
Jag tycker du kan lägga pengarna på annat. På Jämtlandstriangel eller FJ-sträckan under högsäsong kommer du att träffa gott om människor. Du har hjälp vid alla stugorna som du passerar en om dagen. Dessutom träffar du gott om människor längs vägen. Inga problem att få hjälp om du skulle få problem. Och det är gratis.

Vid/I stugorna brukar det bli mycket samvaro med andra vandrare om man tältar vid dem, eller tar en natt i stuga.

Sambon har en kajka och hon är väldigt nöjd med den men hon har insett att den väger väldigt mycket.

Ha så skoj i fjällen!
Peter

Tack för bra svar! Helt uppenbart har jag mycket att lära och läsa på om innan jag ger mig av uppåt så sådan här info är värdefull för mig som nybörjare (även om den säkert är självskriven för er med mer vana).

Intressant om ryggsäcken, har själv funderat på att den verkar tung. Har en superbillig från asaklitt (Clas Ohlson) som jag upplever klumpig/tung att lyfta (2 kg så det finns ju betydligt tyngre) men den sitter skönt på. Kanske duger under en första kortare fjälltur innan jag köper ny.
 
Packa en så lätt packning du bara kan och ta med tält, sovsäck och liggunderlag. Strunta i allt "bra att ha". Jag skulle sikta på en packning på runt åtta kilo plus lite mat, vatten och gas på Jämtlandstriangeln om jag skulle bo i närheten av fjällstationer/stugor... Satsa på att tälta alla nätter, men var inte rädd för att ta in på fjällstation/fjällstuga om vädret skulle bli riktigt dåligt. Undvik att gå mer än 12-15 km per dag för att det inte ska bli alltför jobbigt. Av den anledningen skulle jag personligen undvika jämtlandstriangeln då sträckan Sylarna - Blåhammaren kan bli aningen lång. Å andra sidan hägrar bastu och en fantastisk trerättersmiddag efter närmare två mils vandring...
 
Om du tycker att det är kul med mycket folk längs leden och vill en del av ett event så kan Fjällräven Classic vara ett bra val. Visst det kostar lite men du får mat (Drytech vilket inte är helt gratis), gas och lite överraskningar som renskav i tunnbröd längs vandringen.

Det är annorlunda med så mycket folk men det kan vara uppmuntrande och kännas tryggt. Jag sprang i år och hade en riktigt trevlig tur! Har också gjort en två veckors vandring i Sarek och det är helt annorlunda så klart och man njuter av det på ett annat sätt. Det kanske inte är vad man ska börja med dock =)
 
Tack för fortsatt bra grejer att tänka på! :)

T.ex hur långt man går ungefär. Har ju vandrat en del i skog och mark och även gått några etapper av Bohusleden nu i sommar, men det är ju såklart en annan sak i fjällen samt när man ska gå flera dagar i sträck. Det positiva är att man slipper bära så mkt vatten i fjällen, i synnerhet med en törstig hund :) Svårt att packa lätt när flera liter vatten ska med..!

Erik - nej det låter lite överkurs som start ;-) Men låter inte så mycket lättare att springa..! ;-)
 
Springa var kul! Har gjort några andra långa lopp och det var kul att få springa på hemmaplan.

Hur långt man kan gå på en dag beror väldigt mycket på form, terräng och packning. Men kring 3km/h burkar vara rimligt...

Med valet om var du går så fundera på vad du vill få ut av vandringen. Mindre folk och mer självständigt i Jämtlandsfjällen eller kungsleden under fjällräven classic. En annan fin sträcka är att istället gå söderut från Kebnekaise ner till vakatovarre...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips