Nato-kängor

Hej

Är det någon som har koll på Nato-kängorna? T.ex. de från garderoben.se http://www.garderoben.se/produkt.php?id=74 Hur bra funkar de för längre vandringar med tung packning i olika miljöer? (Leder, fjällen och vinterlandskap.)

Jag har själv erfarenhet från Sveriges M90-kängor. Riktig skit. Går sönder efter ett kort tag och är inget vidare ens när de är hela.

Vad jag är ute efter är ett par vandringskängor som kan hålla några år men som ändå kan rymmas i en fattig students budget. Ifall ni har några andra som passar in på den beskrivningen så tar jag tacksamt emot tips!
 
Jag skulle inte förvänta mig mycket mer från Nato kängorna.
Alla arméer ger kontraktet till de som bjuder lägst...

Bättre att hålla utkik efter utförsäljningar, begagnat och rea på nätet.
Exempelvis
Fortfarande ganska dyrt men lite bättre.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Billiga kängor är svårt särskilt om de ska vara hållbara. De ofta konstruerade med mycket tyg och GoreTex membran vilket drar ner hållbarheten.

Mitt tips blir den ganska dyra Lundhags Scout. (2450:) En känga i "militär" stil. Ett enkelt läderskaft men cellgumminederdel och en mycket bättre sula en t.ex. m90. Den enkla uppbyggnaden gör också att de är lättare att reparera. Väl omhändertagen har du en känga för många år framåt.

Mina är fortfarande i mycket bra skick efter tre år något man inte kunde säga om de Meindl Proffesional som de fick ersätta....
 
Har haft ett par i många år som jag använder ute på tomten mm. Som alla läderkänger blir dom som våta billaga disktrasor efter några dygn i regnväder oavsett hur mycket fett och annat man smörjer dom med. Det sämsta med dom är att klacken är för hög vilket innebär att det frestar muskeln invid skenbenet när du går med tung packning nedför. Många som får benhinneproblem.

Jag köpte mina på army surplus för 100sek. men det är just vad dom är värda. I Sverige har vi galet bra hantverkskunnande på känger och skor per capita. Köp något tuillverkat på hemmaplan skulle jag säga.

lycka till


R
 
Tack så hemskt mycket för era snabba svar!

Om jag ska köpa kängor via nätet så får det bli ifrån Sverige, så att man i värsta fall kan utnyttja ångerrätten.

Erik F, har du några tips på hur man tar hand om Lundhags Scout? Eller är det bara som alla andra läderkängor?

Just nu lutar det åt Lundhags Scout, ifall inte någon annan kommer med fler härliga tips.
 
Lundhags Park kanske. Likadana som Scout fast med lägre skaft och lite bredare läst. Om du inte måste ha höga skaft. Eller vilken känga din fot trivs bäst med... ;)
 
Det finns nästan inga kängor men många lågskor från Garmont.

Klassikern Garmont Syncro finns fortfarande kvar i några få nätbutiker men verkar vara på utgående. De flesta butiker hade bara udda storlekar kvar. Proffsshoppen verkar dock ha många storlekar kvar, sök på ordet känga

Hittade även modellen Garmont Tundra
 
Tack så hemskt mycket för era snabba svar!
Erik F, har du några tips på hur man tar hand om Lundhags Scout? Eller är det bara som alla andra läderkängor?

Det är bara som alla andra läderkängor.

Blöt kängorna lätt innifrån för att snabbare gå in dem, vänta också med att smörja tlll du har gått i alla fall några kortare prommenader. Mina kängor var faktiskt ok redan från början och riktigt bra efter bara några timmars klafsande utrspritt på några tillfällen.

Smörj met vax och helst inte fett eftersom fettet mjukar upp lädret onödigt mycket. Räcker med handvärme för att inte riskera att skada lädret. Var noggran med sömmarna så de får mycket vax.

Sno-Seal på tub är mitt favorit vax men antar att Nikwax på tub också fungerar. Burkvax lyckas jag alltid toka ut översta lagret på innan burken är slut...
 
Min erfarenhet

Mina erfarenheter är följande: Jag äger 3 par Lundhags(Alaska, Militär och Professional High med optilästen), 2 par Jörn (Antifrys och Modell Original med näbb), Hanwag (typ Alaska), Garmont (Yukon), Försvarets Marschkängor 90 samt Vinter 90 och slutligen en Merrell goretex känga mellanhög modell.
Har testat Meindl pro MFS 14 dagar.

Kortfattat kan jag säga så här:
Som allroundkänga så är mitt val Jörn Original. Varför? Sitter mycket skönt, Lätt att vårda, slitstark, torkar snabbt, mycket genomtänkt(storlek på "skosnöreshålen" gör att det är lätt att *Dra åt skon" (EJ hämpor) , Det går att få skon att sitta stumt mot hälen, sömmarna på skon (De är sydda, de alldra flesta sko-paren, av en och samma person), invändiga sömmarna inga vassa kanter av gummidelen, Vibram "soft"sulan.

Den här skon passar mig utmärkt för nordiska förhållanden, regn, myrar, lagomt stenskravel, snöslask, passa hyfsat i skidbindningar för skogsskidor eller turskidor med NATObindningen.
Använder alltid en innerstrumpa samt en ytterstrumpa av ylle (Gör att skon sitter tight), när jag genomför vandringar eller när jag är ute under längre perioder (Vinter och barmark).
ANTIFRYSen är varmast, det är min uppfattning, men mindre lämplig för längre marscher under barmarksförhållanden.(Har gjort några långturer vintertid med Åsnes combatskidor med stålkant och NATO bindningen och kört telissvängar utför backarna i Hemavan.)

Jag har kängor som sitter otroligt skönt (Hanwagen, Garmonten, sitter underbart, men vissa saker gör att jag uppfattar de, i helhet, som något mindre lämpliga.
Av de goretex kängor jag testat samt ägt har ingen haft den riktigt sköna komforten när jag burit tungt i några veckor. De har tappat formen. Har fått "efterspännt" kängorna.
Upplever att fodret tappar formen efter ett tag. De har lite olika varianter Typ MFS m.m. som ska forma skon efter foten och det låter bra, men detta tappar också formen då det belastas lite hårdare under längre tid.
Jag blir fuktig om fötterna oavsett GT eller inte. Om jag ställer mig en decimeterdjup bäck så håller de tätt, visst, men jag upplever att de Cellgummiförsedda kängorna funkar nästan lika bra.
Som "Street känga" funkar den ypperligt.....Litet skämt

Ingen sko är bäst på allt.
/
Fjällguiden
 
Rekommenderar inte Lundhags Scout eller andra modeller som Lundhags har på den lästen. Dålig passform gör bara att du kan förvänta dig problem. Dessutom är de omoderna och onödigt dyra. Mike&Nike har en äldre militärkänga (M/60) som håller hög kvalitet. Dock har alla en alldeles för dålig sula (förmodligen för att gummit är för gammalt) och du måste sula om dem direkt - dessutom är de randsydda vilket betyder att det borde utföras av en skomakare med specialkunskaper inom detta. Så en omsulning+klack av dessa kostar runt 1100-1400 kronor vilket kan få priset på 50-200 kronor att verka obetydligt. Dock är passformen bra om du har samma fötter som Kalle Anka (eller Lundhags) men bra mycket högre kvalité och skönare känga än M/90.

Lundhags ranger och en del andra senare Lundhagskängor bygger på en moderna lästform som faktiskt är anpassad någorlunda efter foten.

Red Wings har en riktigt bra känga till ett vettigt pris.Hur mycket har du tänkt att betala för dem?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips