Myggåtgärder på vandring Kungsleden Nikkaluokta - Vakkotavare

Hej! Om ett par veckor ska jag vandra på Kungsleden mellan Nikkaluokta - Vakkotavare, dvs i slutet på juli. Jag har inte vandrat i Norrland förut och undrar vad man bör ha med sig för att hantera myggen.

På dagen när man går tänker jag att man smörjer in sig och ev har myggnät. Men när man är framme? Hur får håller man insidan av tältet myggfritt?
Jag har sett tips om ölburk med värmeljus, men är det verkligen en smidig lösning?
Jag har också sett tips om Thermacell som man kopplar på gastuben. Är det smidigt för vandring? Har mest läst om att ha sånt på altan och liknande...
Eller är det nåt annat som är smidigaste lösningen att ha med på vandring?

/Erik - novis på dom där surrande blodsugarna
 
thermacell i hölster vid rörelse (typ 1 per person om man inte går i hasorna på varandra) och thermacell backpacker vid läger - lär er återfylla patroner med ciggarettändargas om det är en längre vandring utan att kunna köpa på vägen (kanske måste göras allt efter vandringen när refill satsen tar slut med sin orginalgas liksom inköp av campingas etc. - gasol och patroner med gasol får inte tas med i flyget)

backpacker kör med samma flaskor som gasolköket medans thermacell med/utan hölster använder sig bara av thermacells egna butan-patroner

Myggpads kör man på tex. mr mosqito (får användas inomhus då den inte är lika stark som Thermacells pads - det är den ursprungliga användningsområdet med elektrisk värmare) och använder termacells orginal bara när det är väldigt intensivt med insekter...

Givetvis kan också ha någon myggmedel att spreja/rolla på sig också som reserv men med ovanstående är inte behovet längre så stort och då bara i kortare tid.

Det är guld värt att tömma tält på alla insekter bakom myggnätet med typ halvtimmes till timmes körning med thermacell innan man lägger sig - efter några gånger vill inte myggen vara där alls då lite av det sätter sig på tältväggarnas ytor och signalerar med sin (för oss omärkbara) doft att det är olämpligt att vara där! ungefär som att vi gärna gör en omväg om det luktar kadaver mitt framför oss i färdvägen...
 
Senast ändrad:
Mina åsikter: det bästa skyddet mot mygg är kläder. Ställen som inte är täckta = använd myggmedel.

När du skriver om sidan på tältet antar jag att du menar absiden? Det är lämpligt att använda ett mjukt sittunderlag för att för gnida bort myggen. Hur länge det dröjer till det kommer nya beror dock på. Tycker ni det är jobbigt med mygg välj i så fall tältplatser med så lite mygg som möjligt (följer ju andra nackdelar med detta dock).

Kanske den viktigaste punkten dock:
det mesta problemen som folk upplever med mygg är mentala.Sluta störa dig på dem så kommer du få en mycket bättre tur (lättare sagt än gjort jag vet, men försök ha den inställningen)
 
Myggor är väl inte så farligt. Kleta in med något myggmedel bara, no problem. Glöm inte strumporna. Vifta bort dom när man käkar så att inte för många landar i maten eller i skeden, lite trist med den extra kryddan. Ett bra myggsäkert tält funkar, se till att bara öppna och stänga dragkedjan när man går in & ut, dom är rätt dumma och långsamma, så bara några få följer med in, dom kan man lätt döda med handduken.
Thermacell är bra !
 
Kör med samma som Fjällkjell, Thermacell backpacker den väger 113,4g och passar på samma gas boxar som till köket.
Samt Mygga myggstift.
 
För mig handlar det inte om att försöka ignorera myggen utan att få så få bett som möjligt då det ger blemmor och kliar irriterande upp till en vecka efteråt... det är inget man kan kan minska med tjock pannben...

Hittills har användning med Spira/Sterminio2000/mr.Mosqito/Swissinno och termacells paddar med värmare varit det som gett bäst resultat då d-alletrin (en helt organisk karboxylsyreester utan klor eller annat med förlaga av de naturliga pyretriner främst från jätteprästkragen) förutom dödar insekter om de är för länge inom molnet - också har repellerande verkan för de som kan fly fältet, och märkvärdigt ogiftigt för däggdjur. - det blir alltså helt tomt på insekter just där man är med värmaren i närheten och inte som med DEET-myggmedel där myggen konstant närgånget försöker hitta fläckar som inte är belagda med smörjan för att trigga att suga...

Men har också samma svagheter som en myggspiral att för att verka så måste man vara i 'molnet' av gaserna och inte blåser bort, så att det blir att titta på vindriktningar när man placerar ut sin backpacker så att man är i strömmen av ångorna från värmaren. En del tabletter (som mr.mosqito, Sterminio2000 hade mycket mer) har lite parfym i sig som avges precis i börja av värmningen och den vägen kan se och lukta varåt det driver, resten av tiden är doften tämligen omärkligt.

Och som redan nämnt mycket effektivt att vräka ur alla insekter ut tält och döda det som är kvar med bara halvtimme/timme med varm värmare med myggpads och just att behovet minskar med tiden då det sätter sig i själva tältduken - Att ha en värmare som backpacker med mr.mosqito-pads vid tex. absid räcker ofta för att få en lugn och myggfri hörn och att tältduken samtidigt tar upp lite av gaserna och blir myggavvisande i sig efter några omgångar.


Somliga rensar tält från insekter genom att tända ett hörn av en myggpadd, blåsa ut lågan och låta röken/ångan av glöden vara i tältet under någon minut och sedan släcker sedan glöden och paden kan användas i flera omgångar
 
Senast ändrad:
Bra kläder, MyggA stift för exponerad hud och pannben brukar vara det enda som hjälper. Självklart mindre mygg om man tältar i öppen terräng och gärna lite vind om möjligt.
I tältet är man ju väl skyddad, så lite disciplin när man går in och ut, sedan några minuters myggjakt på de sista inkräktarna innan man kryper ner i sovsäcken så får man en lugn natt.
Får man in mygg och speciellt knott i innertältet brukar de samlas vid takåsen. Då har jag kommit på ett knep, dvs öppnar myggnätet i ena ventilen högt beläget och skickar ut hela gänget med hjälp av kepsen.
 
Jag kör heltäckande kläder i dubbla lager (får vara tunna kläder om det är varmt..) och har långkallingarna nedstoppade i strumporna. Tunna handledsvärmare skyddar handlederna och större delen av händerna.
Myggnät + keps.
MyggA muggstift, torra varianten. Används runt anklarna och på händernas ovansida och runt halsen, där de lättast kommer åt. Dessa områden är dock skyddade även av kläder. Givetvis har jag brutit av en mindre bit för att spara vikt :)

Har tältdörren öppen under kvällen men när jag stänger för natten dödar jag av alla mygg, det tar bara nån minut att göra för hand. Har gult innertält så de syns väldigt väl. Hunden är till god hjälp också.

Mot kliandet har jag kortisonsalva och allergitabletter.

Är vi flera personer (dvs osannolikt att hela sällskapet orkar hålla på att skydda sig mot mygg hela tiden) använder jag råd från @xxargs (använd sökfunktionen så kan du hitta massa matnyttigt)!

Blev just påmind om att jag ska osa in tältet ordentligt innan avresa också, tänkte hänga upp det i badrummet och köra Mr Mosquito. Har ingen apparat för det utan får köra på värmeljus.Tänkte köra typ 2st samtidigt i ett dygn eller två. Detta har jag inte testat innan men baserat på vad @xxargs inlägg har jag vissa förhoppningar om att det ska hjälpa lite.

Har tidigare hållit kåta utan innertält myggfri med hjälp av mrMosquito och värmeljus i riktigt myggtäta områden. Har räckt med några timmar på kvällen, nästa kväll vände jag tabletten och använde den igen. Men de väger typ inget ändå.
 
Jag brukar klara mig bra med följande åtgärder
* Tältar aldrig i björkskogen.
* Tältar på en öppen plats med låg vegetation, gärna på höjd så att vinden kan blåsa bort mygg/knott. Gör det behagligare att sitta ute och laga mat och äta. Hellre ordentligt blåsigt än mygg/knott.
* Jacka med huva bra skydd för nacke huvud.
* Myggstift på kroppsdelar som inte kan vara klädda, ex händer o fotleder.
* Undviker att öppna innertältet i onödan.
* Innan jag lägger mig för att sova, tar jag några minuter för att döda alla mygg/knott som smitit in.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
kurax Tips på tält för turer med hund och barn Fjällvandring 1
Slitzer Vad är detta föremål som står på en fjälltopp? Fjällvandring 15
Maxplosive Rekommendation på 1 veckas vandring? Fjällvandring 10
Jazzy Magsjuka på Kebnekaise Fjällvandring 15
Keep_walking Marsfjället - tips på rutt Fjällvandring 5
stormfrog Tips på hur jag tar båda Sytertopparna bäst i följd? Fjällvandring 1
xoxoxo Kiosk för en dag uppe på Kebnekaise, vad går hem? Fjällvandring 17
Get1 Första Sarekturen! tips och åsikter på planerad rutt. Fjällvandring 47
JohannaO Tips på tältplats Vallbo-Anarisstugan-Lunndörren-Vallbo Fjällvandring 8
sanoj89 Tips på vandring 3-4 dagar som nås med bil från Göteborg? Fjällvandring 2
ybe Tips på turer kring Abisko slutet av juni? Fjällvandring 7
cloud76 Lämplig färdväg upp på fjällen direkt väster om Vaisaluokta Fjällvandring 2
mikael.johansson Synpunkter på sarekvandring Fjällvandring 23
ErikaJT 2-3 dagarstur på Vestlandet? Fjällvandring 6
bridal123 Köpa renkött på vägen till Suorva Fjällvandring 20
Elvah Vad bräcker Rapadalen The Dark Side? Ge mig tips på ställen folk inte vill till Fjällvandring 26
sebsts Tips på vandringsrutter 7-14 dagar i Norge, Juni/Augusti Fjällvandring 9
mrty tips på 2-4 nätters fjällvandring med fiske? NORGE Fjällvandring 4
fonkymon Nybörjare, tälta på vandring, utrustning? Fjällvandring 27
Eriktobieson20 Gröna bandet på hösten , Norr till syd Fjällvandring 8
Gupta2 synpunkter på Sarekvandring Fjällvandring 18
HanSolo Tips på 3-4 nätters fjällvandring med barn? Fjällvandring 10
ulfbn Grundstens På Fjälltur i epub-format? Fjällvandring 1
GezaX Abisko i slutet på september TIPS? Fjällvandring 1
Jockan Tips på en 3-4 dagars vandring kring Abisko, Riksgränsen osv Fjällvandring 1
Hefigu Unna Allakas, men sen? Tips på rutt... Fjällvandring 8
Wishmazter Snöläget på Cievrralahku/Tjeuralaku? Fjällvandring 5
Sewen Lofsdalen - tips på dagsturer med barn Fjällvandring 2
elinalicia Kort fjällvandring på kalfjäll Fjällvandring 12
coverman Önska tips på dagsturer kring Abisko för nybörjare. Fjällvandring 8
Wwiddan Tips på rundvandring i Jämtlandsfjället Fjällvandring 9
anderstegnell Feedback på planerad nybörjartur i Jämtland. Fjällvandring 10
ntnhln Tältplatser på Boalnotjåhkkå (Vájsáluokta). Fjällvandring 1
sauln tips på 2-3 dagar vandring från grövelsjön Fjällvandring 6
Töre Söker tips på rutt nära Helags Fjällvandring 12
pal2 Tips på fjällsemester - Vart? Fjällvandring 14
WilliamGurebo Temperatur i Sarek på sommaren? Fjällvandring 6
Esko747 Högre upplösning i lantmäteriets karta på nätet Fjällvandring 32
Andrea1 Hur fästa snöskor på ryggsäck Fjällvandring 0
Andrea1 Hur fästa snöskor på ryggsäcken Fjällvandring 5
Kvark Film: Sarek i slutet på augusti 2021 Fjällvandring 13
Ljung_dalen Norge på Tvärs Fjällvandring 4
Tom_S Var sälja en bokning på fjällstation? Fjällvandring 11
JimmyH 30- 31 augusti kommer Telia att utföra planerat arbete på mobilmasten vid Blåhammaren, Fjällvandring 0
KimE Sex personer fast på Kebnekaise Fjällvandring 29
Tobias.H Padjelantaleden - Tips på alternativa rutter Fjällvandring 3
Mumfi Feedback på två turer (Salto-Salto via Sarek, Abisko-Nikka utanför KL) Fjällvandring 3
Terhol Tips på en rundtur i Norrbotten Fjällvandring 1
Moga Jämtlandsfjällen slutet på sept, temperaturer? Fjällvandring 7
dexznrl Diverse hygien på vandringen Fjällvandring 30

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.