Musslor

Kan man själv kolla att musslorna är ok på något sätt? Fröken mussla ger ju inga garantier och rapporterna bygger på ganska "grov" information.

Musslor är ju hemskt läckert, men är ibland lite nervösa att äta. Odlarna ringer ju knappast fröken mussla, utan måste ha något enkelt och bra sätt att kontrollera.
 
Nätet!

Kolla på nätet
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11088&epslanguage=SV

Man får en hyfsad bild på algsituationen, den ändrar sig inte så fort, och om man inte äter massor med musslor så ska man nog klara sig. Annars lär alggifterna vara rejält elaka, och man ska nog inte nonchalera dem.

Kolibakterierna kokar man ihäl även vid försiktig kokning, så de rapporterna är väl snarast en indikation på att man på sommaren inte ska äta musslor råa när man ser på rapporten att kolibakterierna börjar sticka upp. Och kroppen lär repa sig efter en ev snyting.

Ostron är mindre känsliga (men de tillhör ju å andra sidan markägaren).
Ostronallergier är vanliga, och kanske största anledningen till ostronens dåliga rykte.
Och gulsoten förståss...

F ö är det eländigt att läsa i rapporterna att snuskbakterierna (kolibakterierna) har fått så stor spridning även i våra finaste semestervatten på västkusten.

Alla musslor/ostron i handeln har man tillräckligt bra kontroll på, handlar du av en hedersman på en brygga kanske du i alla fall inte ska äta dem råa.

/Lasse
 
De lärda tvistar om de nya Japanska Jätteostronen är markägarens egendom.

Men att det kunde vara trassel med ostron, det visste jag inte. Gulsot och allergier....? Hur kollar man detta? Ostron äts ju råa... Det är ju liksom det som är grejen. Tänk att alt som är roligt, mysigt och trevligt är så farligt....

Väldigt bra länk, den där till Livsmedelsverket.
 
Senast ändrad:
De lärda tvistar om de nya Japanska Jätteostronen är markägarens egendom.

Men att det kunde vara trassel med ostron, det visste jag inte. Gulsot och allergier....? Hur kollar man detta? Ostron äts ju råa... Det är ju liksom det som är grejen. Tänk att alt som är roligt, mysigt och trevligt är så farligt....

Väldigt bra länk, den där till Livsmedelsverket.

De flesta ostron äts nog inte alls råa, utan gratineras snabbt i ugn.
 
Med risk att låta dum, men exakt vad är Fröken Mussla? Jag googlade men hittade inte något vettigt.
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips