Musslor

Kan man själv kolla att musslorna är ok på något sätt? Fröken mussla ger ju inga garantier och rapporterna bygger på ganska "grov" information.

Musslor är ju hemskt läckert, men är ibland lite nervösa att äta. Odlarna ringer ju knappast fröken mussla, utan måste ha något enkelt och bra sätt att kontrollera.
 
Nätet!

Kolla på nätet
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11088&epslanguage=SV

Man får en hyfsad bild på algsituationen, den ändrar sig inte så fort, och om man inte äter massor med musslor så ska man nog klara sig. Annars lär alggifterna vara rejält elaka, och man ska nog inte nonchalera dem.

Kolibakterierna kokar man ihäl även vid försiktig kokning, så de rapporterna är väl snarast en indikation på att man på sommaren inte ska äta musslor råa när man ser på rapporten att kolibakterierna börjar sticka upp. Och kroppen lär repa sig efter en ev snyting.

Ostron är mindre känsliga (men de tillhör ju å andra sidan markägaren).
Ostronallergier är vanliga, och kanske största anledningen till ostronens dåliga rykte.
Och gulsoten förståss...

F ö är det eländigt att läsa i rapporterna att snuskbakterierna (kolibakterierna) har fått så stor spridning även i våra finaste semestervatten på västkusten.

Alla musslor/ostron i handeln har man tillräckligt bra kontroll på, handlar du av en hedersman på en brygga kanske du i alla fall inte ska äta dem råa.

/Lasse
 
De lärda tvistar om de nya Japanska Jätteostronen är markägarens egendom.

Men att det kunde vara trassel med ostron, det visste jag inte. Gulsot och allergier....? Hur kollar man detta? Ostron äts ju råa... Det är ju liksom det som är grejen. Tänk att alt som är roligt, mysigt och trevligt är så farligt....

Väldigt bra länk, den där till Livsmedelsverket.
 
Senast ändrad:
De lärda tvistar om de nya Japanska Jätteostronen är markägarens egendom.

Men att det kunde vara trassel med ostron, det visste jag inte. Gulsot och allergier....? Hur kollar man detta? Ostron äts ju råa... Det är ju liksom det som är grejen. Tänk att alt som är roligt, mysigt och trevligt är så farligt....

Väldigt bra länk, den där till Livsmedelsverket.

De flesta ostron äts nog inte alls råa, utan gratineras snabbt i ugn.
 
Med risk att låta dum, men exakt vad är Fröken Mussla? Jag googlade men hittade inte något vettigt.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips