Musslor

Kan man själv kolla att musslorna är ok på något sätt? Fröken mussla ger ju inga garantier och rapporterna bygger på ganska "grov" information.

Musslor är ju hemskt läckert, men är ibland lite nervösa att äta. Odlarna ringer ju knappast fröken mussla, utan måste ha något enkelt och bra sätt att kontrollera.
 
Nätet!

Kolla på nätet
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11088&epslanguage=SV

Man får en hyfsad bild på algsituationen, den ändrar sig inte så fort, och om man inte äter massor med musslor så ska man nog klara sig. Annars lär alggifterna vara rejält elaka, och man ska nog inte nonchalera dem.

Kolibakterierna kokar man ihäl även vid försiktig kokning, så de rapporterna är väl snarast en indikation på att man på sommaren inte ska äta musslor råa när man ser på rapporten att kolibakterierna börjar sticka upp. Och kroppen lär repa sig efter en ev snyting.

Ostron är mindre känsliga (men de tillhör ju å andra sidan markägaren).
Ostronallergier är vanliga, och kanske största anledningen till ostronens dåliga rykte.
Och gulsoten förståss...

F ö är det eländigt att läsa i rapporterna att snuskbakterierna (kolibakterierna) har fått så stor spridning även i våra finaste semestervatten på västkusten.

Alla musslor/ostron i handeln har man tillräckligt bra kontroll på, handlar du av en hedersman på en brygga kanske du i alla fall inte ska äta dem råa.

/Lasse
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
De lärda tvistar om de nya Japanska Jätteostronen är markägarens egendom.

Men att det kunde vara trassel med ostron, det visste jag inte. Gulsot och allergier....? Hur kollar man detta? Ostron äts ju råa... Det är ju liksom det som är grejen. Tänk att alt som är roligt, mysigt och trevligt är så farligt....

Väldigt bra länk, den där till Livsmedelsverket.
 
Senast ändrad:
De lärda tvistar om de nya Japanska Jätteostronen är markägarens egendom.

Men att det kunde vara trassel med ostron, det visste jag inte. Gulsot och allergier....? Hur kollar man detta? Ostron äts ju råa... Det är ju liksom det som är grejen. Tänk att alt som är roligt, mysigt och trevligt är så farligt....

Väldigt bra länk, den där till Livsmedelsverket.

De flesta ostron äts nog inte alls råa, utan gratineras snabbt i ugn.
 
Med risk att låta dum, men exakt vad är Fröken Mussla? Jag googlade men hittade inte något vettigt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips