Kommer cellgummi på kängor att mjukas upp med tiden?

Köpte mig ett par Lundhags Park och märkte efter ett par dagar att cellgummit ovan tårna böjer sig vid gång så att det ger ett lätt tryck mot tåryggen.
Detta är dock bara i ena kängan, den andra trycker inte till obehag.

Kommer cellgummit att mjukas upp med tiden?
Finns det något jag kan göra för att gummit böjer sig på "rätt" ställe?
 
Min erfarenhet är att cellgummibotten på Lundhags-kängor inte ger med sig nämnvärt. Det är snarare så att det är (huden på) foten som med tiden anpassar sig efter kängan och dess utformning.

Jag tror inte att du kan göra så särskilt mycket åt styvheten i cellgummibotten. Däremot kan du tejpa fötterna relativt rikligt på ovansidan och komplettera med ett par extra strumpor eller sockor.

/Birger
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Strumporna är viktiga. Det går inte att ha sina vanliga vardags-bomulls-strumpor. De flesta kör med en tunnare strumpa innerst och en tjockare ytterst, gärna merinoull.
Jag bor bara 3 minuter från min arbetsplats. Har det kräksnöat på natten händer det att jag tar ett par av mina Lundhagskängor för att kunna gå i djup snö. Slarvar jag med strumporna får jag skav direkt efter ett par hundra meter...
 
Svarar sent på detta. Känner exakt igen problemet – som aldrig gick att fixa på ett par Lundhags, de gjorde flera försök. Det där oskyldiga trycket märktes knappt dag ett. Dag två var det besvärande, dag tre gjorde det ont osv ... Efter en dryg veckas fjällvandrig var det en konstant plåga att röra sig. Gjorde att jag skippade märket för gott.
 
Har du den nyare mjukare lästen? Jag upplevde att den var för mjuk och fick till följd att det dels blev ett veck över tårna om jag gick ner på knä samt att stabiliteten i känga kändes sämre. Den "gamla" gummilästen som man nu frångår (det blir samma i alla kängor) var hårdare och bildade inga veck.
Jag tror det är ett misstag att ändra, framför allt på Professional
/Per
 
Vid fjällvandringen 2016 fick jag inga som helst skoskav med Lundhags Forrest. 2017 däremot: flera plågsamma skoskav på tårna. Samma skor, samma strumpor (och strumporna enligt Lundhags rekommendationer).

En teori: min fotvårdsförberedelse var bättre 2016. Har man den minsta tendens till förhårdnader på vissa ställen går det lätt åt pipan. Till viss del kan denna risk kompenseras med tejp eller plåster.
 
Har du den nyare mjukare lästen? Jag upplevde att den var för mjuk och fick till följd att det dels blev ett veck över tårna om jag gick ner på knä samt att stabiliteten i känga kändes sämre. Den "gamla" gummilästen som man nu frångår (det blir samma i alla kängor) var hårdare och bildade inga veck.
Jag tror det är ett misstag att ändra, framför allt på Professional
/Per

Mina är gamla hårda varianten. Som sagt, de går utmärkt att använda en dag i skogen men inte flera dagar i sträck. Syns tydligt om man står och väger framåt på tårna. En kängan veckar sig något, den andra inte.
 
När jag provade ut pjäxor på alewalds sa dom att detta berodde på att det var för att kängorna var lite för stora, på höjden alltså. Det kunde bli bättre genom att man la in fler sulor, eller att man klippte till en kartongbit och bara la under främre delen av foten.
Jag har samma problem på ett par Guide BC skidpjäxor, där vecket blir obekvämt på min vänsterfot som är lite mindre än högerfoten, där vecket inte känns på samma sätt. Jag aldrig testa med att lägga i ännu fler sulor innan snön försvann men tror att det borde göra susen. Fler sockar kanske funkar också, men problemet är alltså om jag fattat det rätt att de är för stora, inte för små som man kanske kan tro.
 
Opti- vs. Regular-läst...

Jag har samma problem med mina nya Park-kängor. Köpte 1 storlek större än vanlig storlek, gick runt med skorna hemma och märkte inget förrän det var för sent att returnera. Dvs. efter vandring med kläm på ovansidan av foten.

Tror inte det har med om cellgummit är hårt eller mjukt att göra och jag tror inte att det blir nämnvärt bättre med tiden. Har dock sett en viss skillnad på kängorna nu när jag har förvarat dem med skoblock en tid. Det är en lästfråga: https://www.lundhags.se/guider-inspiration/storleksguider/kangor (som någon redan varit inne på).

Opti-lästen rekommenderas för personer med låga vrister.
Regular bättre lämpad för höga vrister.

Värt att nämna kan vara att jag har ett äldre par Lundhagskängor (för mig okänd modell) med regular-läst. De ger mig inga dylika problem. Summa summarum: Trodde inte att jag hade så höga vrister som jag tydligen har. Lesson learned!

Trevlig helg!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips