Koka i havsvatten

Enligt de saltstänkta uthyrarna på Orust kajak så går det bra... Landkrabbor som jag pratat med nöjer sig med ca 1/3 havsvatten utom för potatis som inte tar så mycket smak så där kan man köra med havsvatten. Själv testade jag pasta i havsvatten på norges västkust. Det blev inte speciellt bra.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Tack, skall testa att dra med mig några knölar ut på nästa tur. Blir ju ofta ett väldigt släpande på vatten i vanliga fall.
/Jens
 
Jag var upp i Håningsvåg, ett stenkast från nordkap, då fiskade vi småsej från land och kokade den "sprattlande" färsk i havsvatten på stranden. Sedan åt vi den i tunnbrödsklämmor, smör, lök, paprika mm som tillbehör, mmmmm!

Men till pasta?
Då blir den väl lika salt som skolans köttsoppa...
 
Nån som har ngt förslag på kolhydrater lämpliga att tillredas i havsvatten- västkusten (för att slippa vattensläpet)?
/Jens
 
Om det är salthalten du är orolig för är det bara att räkna lite.

Hur mycket salt tar du själv när du kokar pasta? Jämför med salthalt i västerhavet och östersjön.

Är det bakterier du är orolig för så var lugn...dom dör....
 
Ja, det är salthalten som jag är fundersam över i västerhavet. Skall ge mig ut och testa, hoppas att en "half n half" blandning skall funka.

Ngn som har salthalten för västerhavet i huvudet (eller lättillgängligt)?
 
Ja, det är salthalten som jag är fundersam över i västerhavet. Skall ge mig ut och testa, hoppas att en "half n half" blandning skall funka.

Ngn som har salthalten för västerhavet i huvudet (eller lättillgängligt)?

Beror lite på hur du definierar västerhavet men öppna Skagerak har en salthalt på 20-30 PSU vid ytan. Har för mig att PSU grovt räknat kan överföras till kilo NaCl/m3. 25 PSU skulle alltså innebära 25 kg NaCl/m3 vilket skulle ge 25 gram per liter pastavatten..... lite drygt en matsked finkornigt salt alltså.
 
"half n´ half" funkar för pasta. Åtminstone så långt norrut som Fjällbacka-arkipelagen. Och därifrån till Strömstad är det inte stor skillnad i promille angående salthalt.
 
Potatis OK

i Bohuslän medan pasta oftast blir för salt IMHO. Salthalten kan variera en hel del beroende på väder och strömmar.

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips