Koka i havsvatten

Enligt de saltstänkta uthyrarna på Orust kajak så går det bra... Landkrabbor som jag pratat med nöjer sig med ca 1/3 havsvatten utom för potatis som inte tar så mycket smak så där kan man köra med havsvatten. Själv testade jag pasta i havsvatten på norges västkust. Det blev inte speciellt bra.
 
Tack, skall testa att dra med mig några knölar ut på nästa tur. Blir ju ofta ett väldigt släpande på vatten i vanliga fall.
/Jens
 
Jag var upp i Håningsvåg, ett stenkast från nordkap, då fiskade vi småsej från land och kokade den "sprattlande" färsk i havsvatten på stranden. Sedan åt vi den i tunnbrödsklämmor, smör, lök, paprika mm som tillbehör, mmmmm!

Men till pasta?
Då blir den väl lika salt som skolans köttsoppa...
 
Nån som har ngt förslag på kolhydrater lämpliga att tillredas i havsvatten- västkusten (för att slippa vattensläpet)?
/Jens
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Om det är salthalten du är orolig för är det bara att räkna lite.

Hur mycket salt tar du själv när du kokar pasta? Jämför med salthalt i västerhavet och östersjön.

Är det bakterier du är orolig för så var lugn...dom dör....
 
Ja, det är salthalten som jag är fundersam över i västerhavet. Skall ge mig ut och testa, hoppas att en "half n half" blandning skall funka.

Ngn som har salthalten för västerhavet i huvudet (eller lättillgängligt)?
 
Ja, det är salthalten som jag är fundersam över i västerhavet. Skall ge mig ut och testa, hoppas att en "half n half" blandning skall funka.

Ngn som har salthalten för västerhavet i huvudet (eller lättillgängligt)?

Beror lite på hur du definierar västerhavet men öppna Skagerak har en salthalt på 20-30 PSU vid ytan. Har för mig att PSU grovt räknat kan överföras till kilo NaCl/m3. 25 PSU skulle alltså innebära 25 kg NaCl/m3 vilket skulle ge 25 gram per liter pastavatten..... lite drygt en matsked finkornigt salt alltså.
 
"half n´ half" funkar för pasta. Åtminstone så långt norrut som Fjällbacka-arkipelagen. Och därifrån till Strömstad är det inte stor skillnad i promille angående salthalt.
 
Potatis OK

i Bohuslän medan pasta oftast blir för salt IMHO. Salthalten kan variera en hel del beroende på väder och strömmar.

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips