Koka i havsvatten

Enligt de saltstänkta uthyrarna på Orust kajak så går det bra... Landkrabbor som jag pratat med nöjer sig med ca 1/3 havsvatten utom för potatis som inte tar så mycket smak så där kan man köra med havsvatten. Själv testade jag pasta i havsvatten på norges västkust. Det blev inte speciellt bra.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.
Tack, skall testa att dra med mig några knölar ut på nästa tur. Blir ju ofta ett väldigt släpande på vatten i vanliga fall.
/Jens
 
Jag var upp i Håningsvåg, ett stenkast från nordkap, då fiskade vi småsej från land och kokade den "sprattlande" färsk i havsvatten på stranden. Sedan åt vi den i tunnbrödsklämmor, smör, lök, paprika mm som tillbehör, mmmmm!

Men till pasta?
Då blir den väl lika salt som skolans köttsoppa...
 
Nån som har ngt förslag på kolhydrater lämpliga att tillredas i havsvatten- västkusten (för att slippa vattensläpet)?
/Jens
 
Om det är salthalten du är orolig för är det bara att räkna lite.

Hur mycket salt tar du själv när du kokar pasta? Jämför med salthalt i västerhavet och östersjön.

Är det bakterier du är orolig för så var lugn...dom dör....
 
Ja, det är salthalten som jag är fundersam över i västerhavet. Skall ge mig ut och testa, hoppas att en "half n half" blandning skall funka.

Ngn som har salthalten för västerhavet i huvudet (eller lättillgängligt)?
 
Ja, det är salthalten som jag är fundersam över i västerhavet. Skall ge mig ut och testa, hoppas att en "half n half" blandning skall funka.

Ngn som har salthalten för västerhavet i huvudet (eller lättillgängligt)?

Beror lite på hur du definierar västerhavet men öppna Skagerak har en salthalt på 20-30 PSU vid ytan. Har för mig att PSU grovt räknat kan överföras till kilo NaCl/m3. 25 PSU skulle alltså innebära 25 kg NaCl/m3 vilket skulle ge 25 gram per liter pastavatten..... lite drygt en matsked finkornigt salt alltså.
 
"half n´ half" funkar för pasta. Åtminstone så långt norrut som Fjällbacka-arkipelagen. Och därifrån till Strömstad är det inte stor skillnad i promille angående salthalt.
 
Potatis OK

i Bohuslän medan pasta oftast blir för salt IMHO. Salthalten kan variera en hel del beroende på väder och strömmar.

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips