kniv slipsten

estetdrägg; sa:
Glömde säga det: Bäst är ju så klart att ha en rund slipsten som snurar, gärna då med en kamrat som vevar.
Precis.
Använder man en sådan slipsten, får man en något konkav slipning. Det betyder att man får en mer lättslipad kniv, och det är ju bra att ha när man är till skogs.
 
vuosko; sa:
Använder man en sådan slipsten, får man en något konkav slipning. Det betyder att man får en mer lättslipad kniv, och det är ju bra att ha när man är till skogs.
Konkavheten är beroende av storleken på sliphjulet. I de flesta fall så är hjulet så pass stort så att du märker knappt att sekundäreggen är konkav.

Spyderco är kända för sina konkava eggar. Deras sliphjul är avsevärt mindre i diameter. För den delen betyder det inte att en konkavt slipad egg är mer lättslipad än t ex en flatslipad dito. Det beror i stället på tjockleken på eggen.

M a o, en "tjock" konkavslipad egg kan vara avsevärt svårare att slipa än en tunn flatslipad.

Generellt föredrar de flesta som är "till skogs" en kniv med flatslipning eller konvexslipning, alt. sabel/nordisk slipning.

~Paul~
 
Rungá; sa:
Jag anade att det skulle bli svårt. Hur skall jag nu slipa mina knivar?
Du har missförstått mig lite. Det är inte av slipningsorsaken som jag säger att de flesta föredrar flatslipade, alt. konvexslipade knivar i skogen, utan för att dessa är pga bladgeometrin mer lämpade därtill.

Det är ingen större skillnad i metoden gällande bryningen/slipningen av en konvext- eller flatslipad kniv. Det som däremot är avgörande för hur svår en kniv är att få vass är sekundäreggens vinkel/tjocklek.

~Paul~
 
Självslipande kniv?

jlw; sa:
ska köpa något och vässa mina knivar med, ej köksknivar. Typmora kniv. Har hört att japanska slipstenar ska vara det bästa..´Eller? Vart köper man dom? Alla tips är välkommna.

Eller köp en sån här, har aldrig hört talans om dem tidigare och är tveksam till att de har optimal skärpa. Men jag kan ha fel? Finns förövrigt en del att fylla på med för den som är intresserad, ganska kortfattade beskrivningar på knivtemat.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kniv
"Vissa knivar har knivbladet laserhärdat. Sådana knivblad har fått ett hårt ytskikt på knivbladets ena sida och sägs vara självslipande. Eftersom knivbladets ens sida är hårt så nöts det ohärdade materialet bort i första hand. Kvar blir det hårda ytskiktet som friläggs efterhand som kniven slits. En sådan kniv kan därför hålla skärpan även utan slipning och bryning."
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Re: Självslipande kniv?

"Vissa knivar har knivbladet laserhärdat. Sådana knivblad har fått ett hårt ytskikt på knivbladets ena sida och sägs vara självslipande. Eftersom knivbladets ens sida är hårt så nöts det ohärdade materialet bort i första hand. Kvar blir det hårda ytskiktet som friläggs efterhand som kniven slits. En sådan kniv kan därför hålla skärpan även utan slipning och bryning."

Det där kan nog stämma, så fungerar i alla fall tänderna hos en del ganagare (åtminstone råttor). De har bara emalj på framsidan av tänderna vilket gör att deras tänder slipas av sig själva så att säga.

Fast sen beror det ju på vilken typ av egg man vill ha. Men råttänder är i alla fall väldigt vassa.
 
Problemet med ett sådant påstående är att man måste kunna bevisa detta i praktiska prov.

Jag tvivlar väldeliga på att en kniv oavsett stålsort eller beläggning blir vassare ju mer man skär i trä, hårda benbitar och senor i samband med passning av vilt eller när man skär mot en bräda. För att inte tala om abrassiva material som t ex mattor och kartonger.

~Paul~
 
dePaul; sa:
Jag tvivlar väldeliga på att en kniv oavsett stålsort eller beläggning blir vassare ju mer man skär i trä, hårda benbitar och senor i samband med passning av vilt eller när man skär mot en bräda. För att inte tala om abrassiva material som t ex mattor och kartonger.

Den blir inte vassare, men heller inte slöare.

Den härdade ytan blir ju som ett väldigt tunnt (nån hundradels millimeter?) blad som sen på ena sidan är "förstärkt" med det mjukare stålet (för att inte det tunna bladet skall brytas).

Du har alltså hela tiden samma tjocklek på eggen.

Men som jag skrev så är det ju inte nån egg som är optimalt anpassad för alla aktiviteter, men för sånt som sliter mycket på eggen funkar det nog bra för man slipper bryna om kniven hela tiden.
 
Jag gick på det...

Jo jag får erkänna att jag köpte en "laserkniv" som kökskniv en gång i tiden. (Vet inte om det är samma sort som dom syftar på i wikin) Och nej det var inte tv-shop utan från en "riktig" butik.

Ja den höll skärpan länge. Den var kanske vass ett år och användbar några år till. Men sen var den slut. Det gick inte att slipa eller bryna tillbaka skärpan.
 
Re: Jag gick på det...

GustavOh; sa:
Jo jag får erkänna att jag köpte en "laserkniv" som kökskniv en gång i tiden. (Vet inte om det är samma sort som dom syftar på i wikin) Och nej det var inte tv-shop utan från en "riktig" butik.

Ja den höll skärpan länge. Den var kanske vass ett år och användbar några år till. Men sen var den slut. Det gick inte att slipa eller bryna tillbaka skärpan.

Ungefär som jag misstänkte då. Håller hyffsad/halvtaskig skärpa ett tag för den som inte är så kräsen. Sedan får man köpa en ny...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips