Hjälp mig göra en lätt och billig packlista för den som vill prova på lätt vandring!

Det som är ny på vandring kan lätt råka köpa på sig en del onödigt tunga grejer. Och onödigt dyra grejer. Eller i värsta fall grejer som är både dyra och tunga.

Så jag tänkte att vi här på Utsidan kan hjälpa till lite.

Detta är en packlista för en person, låt oss kalla henne Alexandra. Hon gillar att vara ute i naturen och ska snart ut på sin första övernattningstur. Hon har en vecka på sig att förbereda sig men hon jobbar på dagarna så det får vara ganska enkelt att ordna allt.

Hon hoppas att hon ska fortsätta att övernatta ute men vet ännu inte riktigt vilken inriktning hennes friluftsliv kommer ta. Listan ska innehålla allt som behövs för en mysig helg i skogen, men ingenting som inte strikt behövs. Det gör inget ifall Alexandra sitter där och önskar att hon hade någon extra pryl, så länge hon är torr och varm och mätt och har det mysigt.

Om Alexandra tycker att det är kul kommer han troligtvis att skaffa lite bättre grejer. Därför är det bra om det som står på listan är sådant som kan vara bra att ha även i framtiden.

Listan lämnas över tillsammans med stränga order om att först leta hemma och låna det som kan lånas innan hon köper något.

Max budget: 4000kr
Maxvikt: 4,5kg

Länk till listan: https://lighterpack.com/r/tirist

Jag kommer uppdatera listan löpande med de tips som passar bäst in på temat.
 
Jag anser att detta är en trollförfrågan
Att vara ute en vandringshelg med övernattning kräver de tre stora (ryggsäck, sovsystem och skydd) och förmodligen matlagningsmöjligheter.
Att då som nybörjare på en vecka skaffa utrustning som ligger under 4,5 kg är idiotiskt.
Det är ingen större skillnad på basvikt för en övernattningshelg mot en veckas vandring. 4,5 kg basvikt är lågt till mycket lågt även för en erfaren vandrare i min mening

Dvs detta är en trollförfrågan
 
Jag anser att detta är en trollförfrågan
Att vara ute en vandringshelg med övernattning kräver de tre stora (ryggsäck, sovsystem och skydd) och förmodligen matlagningsmöjligheter.
Att då som nybörjare på en vecka skaffa utrustning som ligger under 4,5 kg är idiotiskt.
Det är ingen större skillnad på basvikt för en övernattningshelg mot en veckas vandring. 4,5 kg basvikt är lågt till mycket lågt även för en erfaren vandrare i min mening

Dvs detta är en trollförfrågan
Du är lite väl snabb med "skicka"-knappen. Hade du orkat läsa listan så hade även du insett att den är både välfungerande och genomtänkt.

FYI är min basvikt för ledlös tresäsongs tältvandring i nordiska fjäll ca 4 000 g. Men jag har också varit ute i hemmaskogen med barn utan minsta tradition av friluftsliv i sina familjer, och därmed helt renons på både kunskap och "friluftsprylar". Och det gick alldeles utmärkt att hjälpa dem att utan större utgifter få ihop allt som krävdes för både mysig och bekväm övernattning.
 
Vad bra, Utsidan är full av frågor från intresserade nybörjare, som blivit itutade om allt dyrt och "rejält" man "måste" skaffa, och håller på att ge upp i tron att de måste bli både dyrt och tungt. Det görs många försökt att hjälpa dem sänka dessa trösklar, men en samlad tråd med en samlad lista som kan uppdateras löpande blir ju mycket mer hjälpsam.
 
Jag anser att detta är en trollförfrågan
Att vara ute en vandringshelg med övernattning kräver de tre stora (ryggsäck, sovsystem och skydd) och förmodligen matlagningsmöjligheter.
Att då som nybörjare på en vecka skaffa utrustning som ligger under 4,5 kg är idiotiskt.
Det är ingen större skillnad på basvikt för en övernattningshelg mot en veckas vandring. 4,5 kg basvikt är lågt till mycket lågt även för en erfaren vandrare i min mening

Dvs detta är en trollförfrågan

Om du inte tycker att det är ett intressant tankeexperiment så behöver du inte läsa tråden.

Jag sov själv i vindskydd och under tarp när jag var ny. Hade ett gammalt stormkök. Den här listan är ungefär lika dan men billigare och lättare.

Har du läst på listan? Den är alltså inte färdig men om du upptäcker något som saknas för att en person ska kunna hålla sig mätt och varm och ha det mysigt så får du gärna säga vad det är!
 
Ryggsäck
För en trenätters utflykt i skogen skulle denna ultralätta ryggsäck vara hur vettig som helst. 119 g, 210 kr, vattentätt silnylontyg som inte kommer att delaminera med tiden, vattentäta YKK-blixtlås, sidfickor för vattenflaska,, en stor ytterficka för t ex blöta regnkläder, med mera.

Alexandra kan vid behov själv fixa vik-anvisningar i sitt sovunderlag så det i hopvikt tillstånd passar att styva upp säckens rygg med. Själv hatar jag att bära med axlarna och skulle också sy dit en enkel höftrem, men det är personligt.

Om/när Alexandra blir sugen på långvandring och därför skaffar en större ryggsäck, kan denna här fortfarande göra nytta som packpåse, kuddfodral och toppbestigningssäck, när man lämnat lämnat det mesta av packningen i ett "basläger". Så använder jag själv fortfarande min Green Hermit, och den väger bara 19 g mindre :)

EDIT: om 18 l verkar för litet så finns säcken även i en 22 l-version. 170 g, 301 kr.
 
Senast ändrad:
Kök
Känns lite onödigt att köpa hela Trangia Mini-paketet och ändå lämna stekpannan hemma. Om inte Alexandra VILL steka något på sina utflykter så spar hon både pengar och vikt genom att köpa kök och gryta separat, och fixa till ett lock av en engångs-pajform. Det ger henne friheten att välja en annan storlek på grytan, om hon vill - både större och mindre. Enlitersgrytan är konstigt nog 11 g lättare!

Ett lite stadigare och mer packbart alternativ till Minitrangian vore denna brännare + detta stöd, men då får man räkna med att fixa till ett eget vindskydd.
 
Vattenrening
Behövs det verkligen? Stor post i budgeten, som dessutom är återkommande när det är dags för filterbyte. Det klarar ändå inga kemiska föroreningar eller virus, och om enda tillgängliga vattnet är synligt grumligt, bör man ändå sila det först - förslagsvis genom en finfibrig sidencarf.

I läger skulle jag helt enkelt koka vattnet om det var misstänkt, och under dagen rena det men klortabletter (eller - billigare - några korn basäng-klor). Klorsmaken blir man enkelt och snabbt av med genom en knivsudd askorbinsyra i vattnet, efter att klor gjort sitt.
 
Bubbelplast...
...är bra som tilläggsisolering och skydd för det framtida tältgolvet, men nog lite kasst som oskyddat golv i sig. Kanske bättre som "köksbänk", bordsduk och allmän avställningsyta, men då är det smidigare med en mindre, lös, bit.

Rullens bredd passar ju perfekt under liggunderlaget, så jag skulle klippa en 180 cm lång bit och bara ha det under skumplastmadrassen - men bar de gånger det var för kallt i marken utan den förstärkningen.
 
Myggnät?
Beror såklart på årstiden, och platsen. Jag hade en bit myggnät, köpt som billig metervara, uppkrokad i tarpen som en sänghimmel över bara översta delen av sovsäcken. Men för det mesta räcker det att dra några streck myggmedel runt kanten på den buff, som jag använder som balaclava när jag sover.

Fast jag sover på magen, så det mesta av ansiktet kan myggjävlarna inte landa på 😈
 
Senast ändrad:
Jag kom på att det kunde vara kul att kunna gå tillbaka och se vad vi startar med. Listan kommer ju ändras allteftersom så när man följer länken i TS kommer man till senaste versionen.

Så här ser den ut nu i början. Helt okej tycker jag men än så länge mer ett diskussionsunderlag än en rekommendation.

13B3F757-ED59-433A-AF3E-6EA19E06F75E.jpeg


98263854-CAB6-4AEA-889E-E676288BE214.jpeg

A579FA47-35E8-4C69-8CF8-8A01FA38EFE0.jpeg

6D152AB6-71E6-4054-9820-190E46A58EAB.jpeg


PS syns inte på bilderna men i listan står också tydligt att man ska leta hemma och låna i första hand till sina första turer.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Tordnado Lätt o billig ryggsäck? Lättpackning 21
Martin Fjäderlätt Billig, enkel och lätt tarp/presenning? Lättpackning 34
fyad Förslag på lätt skrivmaskin? Lättpackning 40
olaab Söker lätt vattenflaska som klarar 90 grader. Lättpackning 26
thureb Bra och lätt liggunderlag? Lättpackning 1
CalleNilsson Lätt enmanstält med vettig höjd på innertältet Lättpackning 19
Magnus H Lätt tält för svenska fjällen Lättpackning 13
vandrafjäll Stor lätt ryggsäck, exped lightning 60 Lättpackning 36
username2 Lätt rygga 30-40 L Lättpackning 4
xtrem Lätt stativ Tamrac ZipShot TR 404 Lättpackning 1
Tobias.H Lätt tält 1p/2p Lättpackning 22
fuchs Lätt hundvattenskål som är hopfällbar Lättpackning 16
dmchris Mångsidigt och lätt tält? Lättpackning 8
Tobias.H Nybörjare - Söker lätt utrustning Lättpackning 50
LightDan Packa lätt - rätt eller brist på vett? Lättpackning 252
tlundberg Lätt packbar ryggsäck Lättpackning 38
Jörgen Fjaderlatt.se Brooks Range Alaska med lätt packning Lättpackning 12
bredsand Lätt ryggsäck - ram vs ramlös Lättpackning 16
utesälen Stor lätt ryggsäck? Lättpackning 25
LightDan Lätt syntetisk sovsäck? Lättpackning 15
BeatriceK Hjälp mig hitta en lätt lösning för att bära med kameran Lättpackning 44
UnderEnTarp Lätt ryggsäck som tar upp till 15 kg Lättpackning 44
sofiah Lång lätt dunsovsäck Lättpackning 13
Davva2 Lätt cabin bag rygga? Lättpackning 2
Ifki Var hitta en frontmatad lätt ryggsäck? Lättpackning 9
Prankster Bred lätt sovsäck? Lättpackning 14
lokatten En fråga om en lätt sovsäck Lättpackning 29
Tordnado lätt ryggsäck Lättpackning 31
xblp Lätt handbagage? Lättpackning 14
FruViklund Lätt ryggsäck? Lättpackning 12
wistrom Lätt allroundskaljacka Lättpackning 12
lleberg Lätt och billigt kök, från dealextreme.. vågar man? Lättpackning 22
w2best Gnagare äter upp maten om man packar lätt? Lättpackning 25
kajhaj lätt tält för 3 personer Lättpackning 2
tsd 30l och lätt packning Lättpackning 25
Jörgen Fjaderlatt.se Haven - lätt tält för två Lättpackning 37
gro Tenkara - Lätt fiske? Lättpackning 5
lleberg I väntans tider! Lätt Sovsäck från polen :) Lättpackning 154
justsafe Så här lätt utrustning har inte DU! Lättpackning 24
Jörgen Fjaderlatt.se Lätt utrustning för Alaska-Yukon Lättpackning 20
såg lätt pckning för stora vandrare Lättpackning 4
avslutad130206 hajbettet packar lätt istället Lättpackning 55
avslutatmedlemskap150605 lätt mat för 14 dagar? Lättpackning 16
avslutat medlemskap1105 Lätt mat? Lättpackning 23
alven Lätt ryggsäck för toppturer och skidåkning Lättpackning 3
IvanH Lätt tält i hårt fjällväder? Lättpackning 33
såg finns det svenska hemsidor där man kan köpa lätt utrustning. Lättpackning 3
gusbo Lätt packning för 3 dagar i Vålådalen-Lunndörren Lättpackning 2
tsd lätt tält Lättpackning 2
BZ120 Lätt sovsäck för 0grader Lättpackning 24

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.