Var hitta en frontmatad lätt ryggsäck?

Är intresserad av att skaffa en lätt ryggsäck som är frontmatad (panel load), med packvolym på 50-65 l och en egenvikt gärna under eller nära 1 kg. Det finns en massa fina toppmatade ryggsäckar men jag trött på att noga organisera mina kläder och prylar inför och under vandringen som en toppmatad ryggsäck ofta kräver.
För tillfället försöker jag så långt som möjligt köra med min frontmatade Osprey Kestrel 32 http://styl.mx/products/341672757 till vilken jag har låtit sy in spännen så att jag får fast ett topplock från Osprey på 8 l. Tillsammans väger dessa 1520g, har en fantastisk bärkomfort men på längre vandringar blir ca. 40 l ganska knappt.
Nu skulle jag gärna ta emot tips på lätta, frontmatade ryggsäckar som klarar mina kriterier, ta del av era erfarenheter av dessa och få information var man kan få tag i dem.
 
Decathlon har en modell, forclaz 50 ultralight. Inte den allra bekvämaste, men billig, ca 500kr, och väger runt kilot. Träffade på en tysk dam som gått halva GR20 på Korsika med den och hon var nöjd hittills.
Lär funka bra för vikter kring 10-15kg skulle jag tro. Lite för liten för min längd på 193cm.

Six moon designs Traveler har jag också testat och den är helt OK, men jag tycker min Gossamer Gear Mariposa Plus är bekvämare, men den är ju inte frontmatad.

Sent from my HTC Vision using Tapatalk
 
Mycket intressant den där Aji. Verkar på alla sätt bra med sitt bärsystem etc. En sak jag dock undrar är övre delen av säcken. Hur är det om det regnar och man lägger ett regnskydd på? Vinkeln är ju sådan att regnvattnet rinner mot ryggen eftersom övre delen vetter mot ryggen och får vattnet att rinna in mellan ryggen och ryggsäcken, eller hur? Kan i så fall inte vara så bra konstruktion eller så får man lägga in något klädesplagg etc. innanför närmast kroppen för att få lutningen utåt.
 
Bergans Helium

Har konstant använt denna säck på våra turer;(den äldre modellen med tunnare tyg).Mycket nöjd med den på alla vis.TIllräckligt hållbar uppenbarligen.
Använder ej den längsgående dragkedjan på jag föredrar att proppa i uppifrån och hade helst sett att det ej var nåt längsgående,men det håller ju bra ändå.
 
Ospreys travel sortiment

Kanske kan vara värt att ta en titt på Resesortimentet från Osprey, Farpoint och Waypoint. De har en stor och fin frontöppning.

Kanske inte aktuellt i detta fall då de kan anses för inriktade på resor med allt vad det innebär. Farpoint har ett ganska enkelt bärsystem. Waypoints ser lite vettigare ut. Den dagtursäck som följer med föreslår jag att man lämnar hemma då den förstör tyngdpunkten.

Jag har inte burit dessa säckar själv men har en gammal Transporter vilket idag motsvar deras Porter. Nya transporter är en enklare säck. Skulle min transporter ha ett bra bälte. Läs ordentligt bärsystem skulle jag bära den på vandring. Tycker det är helt fantastiskt att kunna öppna hela fronten.

Snigel design Specialist medium är en trevlig säck som verkligen öppnar upp totalt. Den är dock på 40 liter och därför något liten för dina önskemål. Här krävs även att bälte köps till separat. En enklare säck och något tung. Kanske inte rätt för detta ändamål men en glad slitvarg.

Säg gärna till om du hittar någon fantastisk lösning! Jag har länge hållit ögonen öppna efter något i den stilen.

Det går självklart att beställa en av McHale. Men då kostar det en slant.

Första gången jag ser Granite Gear Aji, den ser rätt trevlig ut måste jag säga!

Lycka till!
//Joel
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.