kniv slipsten

Påminner om bimetall

På skridskor och på bågfilar finns det bimetallblad. De verkar fungera alldeles utmärkt i varje fall för mig. På skridskor går det bra att bryna och de håller skärpan längre. Måhända är det en bättre variant än laserhärdade knivar men jag vet inte om detta överhuvud är tillämpbart på knivar.

Borde kanske kunna fungera ett tag och om man bara brynar / slipar från ena sidan på samma sätt som man slipar en sax eller ett hyvelskär.

Thure
 
Finns det slipmallar för knivslip?

Finns det några vettiga slipmallar/filmallar för knivar, så att knivskärpan blir optimal vid knivslipningen? Det enda jag har sett i den vägen är två slipgiggar till Tormeks slipmaskiner.

Anledningen till att jag ställer frågan, är att jag nu går en motorsågskurs. Där får vi lära oss att alltid använda en filmall, för att få den optimala skärpan på motorsågskedjan. En bra filmall gör här enorm skillnad på skärpan gentemot att försöka fila på frihand, har jag noterat! :) En filjonte http://www.jula.se/Butik/docs/produkt.asp?OrderId=721470079&pf_id=SE-249581 är dock ännu effektivare. :) Det gäller alltså att hitta rätt feeling i filningen! :)

Med en bra slipmall för diverse knivar, borde en motsvarande förbättring även gå att uppnå på knivskärpan, anser jag!
/Niklas
 
Re: Re: Jag gick på det...

Ungefär som jag misstänkte då. Håller hyffsad/halvtaskig skärpa ett tag för den som inte är så kräsen. Sedan får man köpa en ny...

Ja men i vissa situationer är det bättre än att behöva bryna om kniven (eller byta knivblad) 15 gånger om dagen. Folk som t.ex. skär mycket glasfiberduk, mineralull och liknande uppskattar nog "självslipande" knivar.
 
Peter, jag tror att du håller på med en logisk saltomortal.

Vi leker med tanken att det är korrekt som reklamen säger angående denna kniv, dvs sidorna är mjukare än kärnan och dessutom är kniven likt ett saxblad brynt på endast en sida.

De ämnen som du nämner är mycket abrassiva. Det betyder att de kräver mycket material från de mjuka sidorna. Men! Även den hårda kärnan tar stryk. Det är ju trots allt den som gör själva jobbet eller hur? Hur du än gör, så kommer du bli tvungen att bryna kniven och EMÅ ganska fort ;).

Liknelsen med en bäver eller råtta är felaktig. Den innebär endast det faktum att tänderna måste slitas ned i samma takt som de växer, dvs väldigt fort. Det är av den orsaken som tänderna är vassa och inte pga vad råttan äter.

Hos andra djur hinner tänderna bli slöa, efter att från början också ha varit vassa. Allt beroende på en långsammare process när det gäller att regenerera tandemalj.

~Paul~
 
Re: Finns det slipmallar för knivslip?

niking; sa:
Finns det några vettiga slipmallar/filmallar för knivar, så att knivskärpan blir optimal vid att uppnå på knivskärpan, anser jag!
....
/Niklas

Jo, det brukar finnas slipstöd för knivar i en del lite mer ambitiösa butiker (Widforss, Walter Borg, Vapenspecialisten...).

Slipar man för hand med ett bra bryne är de normalt sett inte nödvändiga, bara man är noggrann med att slipa med en tunn egg som målsättning. Det är givetvis ofrånkomligt att man då vinglar lite med handen, men då kan man trösta sig med att man får en lite konvex och stark egg... Men det förutsätter alltså att man verkligen försöker få eggen tunn och att brynet inte är för grovt och att man bara vinglar ´lite grand´...
Alltså, man får en annan eggtyp, men som också är alldeles förträfflig, t ex starkare.

Men ska man ha superskärpa och/eller vässar en slöjdkniv, vill man inte ha konvex egg eller dubbelegg (primär+sekundär) utan bara en enda l-å-n-g-t uppdragen slipfas som hela vägen håller t ex exakt 22 grader... (gradantalet är inte så viktigt som att det är ´exakt´) För att då lyckas är slipstöd väldigt bra. Bäst är givetvis slipsten med hyggliga giggar.
Ibland kan man utnyttja bladets grundslipning och lägga det platt mot brynet och sätta sig och gno i ett par timmar... (det är mycket gods som ska avverkas!).

Problemet är att just på de knivar (slöjdknivar) där slipstöden mest behövs, de är svåra att använda på grud av de smala korta bladen... .
Och dubbeleggar (inkl konvexa slipningar) vill vi absulut inte ha på just slöjddknivar, de gör det svårt att styra skären, gör att eggen vill gå sina egna vägar...

Det här är ju en bladtyp som är vanlig i Norden. Men alltså svår att underhålla även med slipstöd. En jättebra lösning är då att bara "putsa" fram en ny primäregg på den yttersta millimetern så att en dubbelegg eller - om du ´vinglar´ - en svagt konvex egg uppstår. Men var försiktig så den inte rundas för mycket.

Ganska bra är också en del lösningar med brynstavar som står i lämplig vinkel så man kan föra handen ner och upp på ett mer kontrollerat sätt. Eller lösningar som det svenska ´Edge Pal´ (Googla!) som istället styr brynet.
På Clas Ohlson finns ett enkelt och billigt slipstöd för stämjärn och hyveljärn. Alldeles nödvändigt eftersom det vid slipning av eggar som ska tryckas genom arbetsstycket är en grannlaga uppgift att balansera skärpa mot eggstyrka...

Med slipstöd i någon form (egentligen: råkoll på slipvinklar) kan man få svinvassa egger med enkla karborundumbrynen och liknande, det är annars inte helt lätt vid handslipning. Dessutom går det snabbt och man slipar inte bort onödigt mycket gods, vilket inte är oviktigt i längden.

På robusta knivar med trubbigare eggvinklar har du ingen vingelmarginal. Rundar du av den eggen för mycket kan den plötsligt förlora all skärpa och det återstår i stort sett bara att utföra en ny grundslipning. Här finns ett utmärkt användningssområde för slipstöd, som snabbt tar fram optimal egg på den typen av knivar.
(Alternativt gör du en ny grundslipning med tunnare egg, men då behövs i praktiken en ordentlig slipsten och då är vi tillbaka på ruta ett)

Tormeks giggar går bara att använda på Tormeks slipstenar och (eventuellt) liknande apparater.
 
dePaul; sa:
Vi leker med tanken att det är korrekt som reklamen säger angående denna kniv, dvs sidorna är mjukare än kärnan och dessutom är kniven likt ett saxblad brynt på endast en sida.
Jaha, varför det sista påståendet?

Jag tänker mig ett rent V-format blad där ena sidan är belagd med ett tunnt härdat skikt på kanske nån hundradels millimeter.
De ämnen som du nämner är mycket abrassiva. Det betyder att de kräver mycket material från de mjuka sidorna. Men! Även den hårda kärnan tar stryk. Det är ju trots allt den som gör själva jobbet eller hur?
Javisst slits den också, det har jag väl inte sagt nåt om? Men den är väldigt tunn, vilket innebär att även om den slits kommer den fortfarande att vara lika tunn. Du kommer hela tiden att ha en egg som är nån hundradels mm tjock. Visst, eggen blir säkert lite sågtandad och så MEN (och det är det viktiga) den blir inte "trubbig".

Liknelsen med en bäver eller råtta är felaktig. Den innebär endast det faktum att tänderna måste slitas ned i samma takt som de växer, dvs väldigt fort. Det är av den orsaken som tänderna är vassa och inte pga vad råttan äter.

Eh, vad råttan äter har inget med saken att göra, råttorna "gnisslar tänder" för nöta ner tänderna. (En råtta som har tänder som växer snett så att den inte kan gnissla tänder kommer att dö om man inte klipper tänderna på den.)

Och det faktum att tänderna bara har emalj på framsidan gör dem väldigt vassa.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gnagare
Läs under Kännetecken.
 
Peter, jag har svårt att förstå andemeningen i hela ditt inlägg. Mycket förvirrande.

Menar du att jag har fel i sakfrågan? Dvs att eggen på en sådan kniv inte slits och att den förblir skarp för evigt, oavsett vad man skär i?

~Paul~
 
Slipmallar av olika fabrikat förutsätter knivblad med lite höjd. En hemmagjord styrklämma som består av ett dubbelt vinkeljärn 100x100 borde med mellanlägg kunna ge styrning till även låga slöjdknivar. Vi får väl göra en prototyp. Återkommer.
 
dePaul; sa:
Menar du att jag har fel i sakfrågan? Dvs att eggen på en sådan kniv inte slits och att den förblir skarp för evigt, oavsett vad man skär i?

Det är alltid svårt att förklara bilder med text.

Vi har troligen helt olika defintion på "egg". För mig är "egg" den kant på knivbladet man skär med, jag misstänker att för dig så krävs det att eggen har vissa egenskaper för att du skall kalla den egg?

Jag menar att ett 0,01 mm tjockt blad vars kant är rätvinklig eller möjligen lite rundad kan ses som en "egg". För din del antar jag att kanten på eggen måste vara brynt så den slutar i en spets.

Så grundfrågan här är vad vi menar med "skarp". Jag menar att så länge eggens kant förblir lika tjock/tunn som den var från början så är eggen inte sliten, den skär precis lika bra (eller dåligt) som förut. Naturligtvis skulle den skära bättre om den dessutom bryntes så den blev spetsig, men här handlar det om att skära "tillräckligt bra" utan att man hela tiden ska behöva slipa om eggen.
 
Alltså Peter, vi behöver inte krångla till det eller hur?

Frågeställningen är väldigt enkel. Reklamen påstår att kniven inte behöver brynas under hela sin livstid. Anser du att det löftet är trovärdigt?

~Paul~
 
dePaul; sa:
Alltså Peter, vi behöver inte krångla till det eller hur?

Frågeställningen är väldigt enkel. Reklamen påstår att kniven inte behöver brynas under hela sin livstid. Anser du att det löftet är trovärdigt?

Reklamen? Den har inte jag diskuterat, jag har diskuterat huruvida funktionen "självslipande" kan fungera eller inte.

Huruvida kniven behöver brynas eller inte beror ju på vad man skall använda den till. Det är ju därför som jag i nästan vartenda inlägg skrivit att det beror på användningsområdet och att den "självslipade" egg man får kanske inte är den vassaste men att den i alla fall blir bättre än om kniven varit av konventionell konstruktion.

Jag skulle nog vilja påstå att brynande av en sån kniv med största sannolikhet är onödigt eftersom den härdade ytan är så hård att den knappt går att bryna. Skulle den gå att bryna skulle den slitas lika mycket som det mjukare stålet och därmed inte fylla sin funktion.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
nilsj Kniv i bältet? Utrustning allmänt 57
holetaker Efterlyser kniv Utrustning allmänt 0
niklasus Rädda gammal rostig kniv (Solinger) Utrustning allmänt 12
stjärtove Köpråd kniv Utrustning allmänt 45
GARZA Bryna/slipa kniv Utrustning allmänt 2
MrFox Val av kniv Utrustning allmänt 32
thompalompa Vilken kniv Utrustning allmänt 24
Hattmakaren Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen? Utrustning allmänt 865
neverno Ojsan inte blir det nån Fällkniven för mig! Utrustning allmänt 53
erito Vad har jag köpt för kniv? Utrustning allmänt 7
FlyerSword Hjälp med val av kniv till Frun Utrustning allmänt 7
salvion Önskar råd om skötsel av kniv Utrustning allmänt 7
UnderEnTarp Vad är detta för kniv? Utrustning allmänt 6
Parzz Slipa kniv Utrustning allmänt 74
Jones Vilken kniv till min tjej? Utrustning allmänt 40
salvion Råd: Ryggsäck, Kniv och Camping/Fält-kök Utrustning allmänt 17
cliffisen Snygg svensk kniv/knivmakare Utrustning allmänt 11
Chrille999 Bröderna Jönsson kniv Utrustning allmänt 0
utenoobie göra min första kniv. Utrustning allmänt 16
Riddleo Att välja kniv Utrustning allmänt 3
Tung Sten Mora Bushcraft Utrustning allmänt 24
Niklasx Stor kniv Utrustning allmänt 32
cake Vad ska jag välja för kniv till min vän? Utrustning allmänt 25
Calski Hjälp att välja kniv. Utrustning allmänt 88
Pathag Fångrem till kniv Utrustning allmänt 2
popunonkok Slipa/Vässa kniv utan kunskaper? Utrustning allmänt 58
Onesport Vem räddar min kniv? Utrustning allmänt 24
Bark76 Kniv att tälja med? Utrustning allmänt 23
Jackiie Vad behövs för att slipa sin kniv? Utrustning allmänt 102
majjen Vacker kniv Utrustning allmänt 3
Klas123 Kniv underhållning Utrustning allmänt 32
pamplemousse Vem harRandall Kniv/Knivar Utrustning allmänt 0
nikbar73 Kniv KG Knutsson? Utrustning allmänt 9
glenn o.c. kniv istället för yxa Utrustning allmänt 34
niklaz Slipa kniv Utrustning allmänt 32
greendanger Slipning av kniv med keramiskt blad? Utrustning allmänt 12
bash Dags för ny kniv, men vilken??? Utrustning allmänt 14
qvick vilken kniv med konservöppnare? Utrustning allmänt 19
Rapps Kniv frågor Utrustning allmänt 12
marja kniv användning Utrustning allmänt 116
flanell din favorit kniv under 100:- Utrustning allmänt 41
wima Lång kniv - mission impossible Utrustning allmänt 18
wallyvirginia Att smida sig en kniv.. Utrustning allmänt 3
Mattias1981 Kort kniv... ?? Utrustning allmänt 106
seved1 Ny kniv Utrustning allmänt 19
flanell Att hugga med kniv -Aja baja...!!?? Utrustning allmänt 78
seved1 Forum kniv Utrustning allmänt 1064
marja ett inlägg i kniv debatten Utrustning allmänt 1
seved1 En Nessmuk kniv Utrustning allmänt 10
Octopussy Hjälp med att hitta en Kniv! Utrustning allmänt 12

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.