kniv användning

Kolla lokala räddningstjänstens eller länsstyrelsens statistik över eldningsförbud över en längre period så får du se att det råder eldningsförbud i största delen av landet under sommaren.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
1. Nej. Faktum är att du inte kan laga mat på ett korrekt sätt om din kniv inte är vass. Om vi tar ett sådant exempel som brunoise. Du fixar helt enkelt inte denna tämligen vanliga teknik om du inte har en vass kniv. Likaså julienne eller mirepoix. Du kan heller inte filea på ett tillfredsställande sätt och gör dig skyldig till råvaroslöseri. Du riskerar att bli utkastad ur köket! En vass kniv är helt enkelt en förutsättning för ett väl utfört jobb. Det räcker således inte med bra råvaror i ett i övrigt bra kök.

2. Varför ställer du dessa två begrepp mot varandra? Självklart så letar man efter de bästa råvarorna man kan få tag i. Det är ens plikt. Men det betyder inte att man samtidigt måste köra med slöa knivar tillverkade i undermåliga material.

3. En del skulle säkert klara det, andra inte. Men det är ju inte det som den här frågeställningen handlar om. Vi diskuterar ju vare sig teori och praktik hör ihop och leder till ett bättre arbetsresultat eller ej. Vilket jag tycker är självklart att det gör.

4. Absolut.

~Paul~



jag tycker det där var väldigt bra svar, som går att tillämpa på många olika typer av arbeten och hantverk, där verktyg och redskap används, där liknade diskussioner förövrigt också brukar uppkomma.

klart man kan byta olja i bilen genom att öppna bottenpluggen med en skiftnyckel, måla om väggen hemma med en pensel från rusta eller spika upp panel med en micki-hammare från lidl.

men sett ur mitt perspektiv är ett sådant jobb lika raffligt utfört som när akademikern särskriver, felstavar och bygger meningar som ett dagisbarn. visst det går att läsa och förstå, men en välskriven text ska också utstråla harmoni, känsla och någon slags rytm.

ett proffs i köket, på bilverkstaden eller i snickarbrallan som har taffliga verktyg och redskap sjunker ganska snabbt i min aktning. det blir lite tattaraktigt, på nå´t sätt.

sen skulle nog den glada amatören vinna en hel del på att snegla mer på vad proffsen använder. förutom att den typiske "gör-det-självaren" har betydligt mindre erfarenhet och kunskap, köper han eller hon ofta både sämre material och redskap. självklart är det svårt att få ekvationen; mindre kunskap + dåliga redskap + dålig råvara /material att gå ihop och komma i nivå med yrkesmannens resultat.
 
Kolla lokala räddningstjänstens eller länsstyrelsens statistik över eldningsförbud över en längre period så får du se att det råder eldningsförbud i största delen av landet under sommaren.

lite OT men
urklipp från www.mbs.se
"Under sommaren kan det vara förbjudet att göra upp eld i naturen på grund av stor brandrisk. Vid eldningsförbud är normalt all öppen eld förbjuden. "

det är skillnd på "kan" och "är" så jag vet inte var du vill komma. ska jag skriva en ursäkt att jag gav ett förslag som någon aldrig någon kan använda enligt dej.
 
det är inte alltid som profs hantverkarna använder bra utrustning som det är på el sidan nu så andvänder de flesta hultafors knivar men enligt mej så är de dåliga, bladena spricker otroligt lätt om man gemför med sandviksbladen så har skulle lite materile kunskap inte vara dåligt. jag ser många som går med trasiga skalkninvar.

Depaul; kan min erfarenhet stämma att hultafors knivarna har ett mera sprött blad
 
Depaul; kan min erfarenhet stämma att hultafors knivarna har ett mera sprött blad
Alltså låt oss jämföra de olika stålsorterna.

Frosts/MoS rostfria är tillverkade i Sandvik 12C27, HRC 56-58 (ändrat under förra året, då den högre gränsen var 59).

De i kolstål i Uddeholm UHB 20C (AISI 1095) kallvalsat och härdat till 59-61 HRC. En annan kolstålstillverkare som Frosts/MoS använder är Tyska C.D. Wälzholz-Brockhaus GmbH CK 101 samt CK 95, kallvalsat kolstål, HRC 60.

Hultafors rostfria är tillverkade i japansk Aichi AUS-8 stål och kolstålsknivarna i japanskt Nishin SK-5 (AISI 1080). HRC för båda ~ 58.

Vi kan självklart inte jämföra kolstål med rostfritt. Jämförelsen måste göras mellan kolstål och kolstål, samt rostfritt och rostfritt.

Således jämför vi Sandvik 12C27 HRC 58 med Aichi AUS-8 och Uddeholm UHB 20C med Nishin SK-5.

När det gäller de rostfria så bör sandvikstålet helt klart vara mer slagsegt och flexibelt. Det skulle ta alltför lång tid att förklara varför det föreligger på det viset men har med den sammanlagda ekvationen av värmebehandling, stålets renhet och den kemiska analysen att göra.

Jämför vi kolstålsknivarna så är förhållandena de omvända. Det japanska stålet är avsevärt slagsegare och därmed flexiblare än det svenska dito. Uddeholmstålet är däremot slitstarkare, dvs tål nötning bättre.

Så det blir dött lopp, med andra ord ;). Snarare handlar det om vare sig man väljer kolstål eller rostfritt.

~Paul~
 
Snarare handlar det om vare sig man väljer kolstål eller rostfritt.

~Paul~
Ett tillägg.

Det är lika viktigt att bladprofilen/geometrin är densamma annars kan man inte jämföra. Dvs, både bladtjocklek, bladbredd och längd, samt gärna inpassning bör vara lika.

Den upplevda skillnaden i hållbarhet kan därför ha att göra med själva bladgeometrin och inte så mycket med stålet som sådant.

~Paul~
 
Intressant diskussion om stålet och om användninge. som vanligt här går det ihop på ett sätt som gör ämnena svårlästa. Tänk om vi hade haft ett underforum här för knivar. Då hade detta kanske utvecklats till flera lättlästa trådar. Sett till antalet inlägg om knivar här på utrustning allmänt så skålle det inte vara tokigt med den lösningen.

Bosse
 
En liten reflektion.
Jag känner endel snickare och även slaktare. Jag tycker de är bra på sin utrustning. De kanske inte kan ståldata men de har ändå hittat fram till bra material som de gärna pratar om.

Slaktarna använder inte Icas slaktknivsformade skapelse utan de debatterar mer om det är dick, geisler eller mora som är bra samt huruvida fällknivens nya superdyra slaktknivar kan va nåt. De vet kanske inte vad dick använder för stål men de har en klar åsikt om kvaliten på det de använder. detsamma gäller snickarna, altifrån kniven till hur många tänder som är lämpligt på cirkelsågen eller vilken skruvdragare som har bästa chucken.

Bosse
 
1. Jag tycker de är bra på sin utrustning. De kanske inte kan ståldata men de har ändå hittat fram till bra material som de gärna pratar om.

2. Slaktarna använder inte Icas slaktknivsformade skapelse utan de debatterar mer om det är dick, geisler eller mora som är bra samt huruvida fällknivens nya superdyra slaktknivar kan va nåt. De vet kanske inte vad dick använder för stål men de har en klar åsikt om kvaliten på det de använder. detsamma gäller snickarna, altifrån kniven till hur många tänder som är lämpligt på cirkelsågen eller vilken skruvdragare som har bästa chucken.
1. Håller med. De flesta inom yrket vet vad de talar om.

2. Är du säker på att du inte snackar om styckare i stället för slaktare? ;)

~Paul~
 
Senast ändrad:
Måste instämma - är i "hantverksbranschen" och där finns det faktiskt hos väldigt många (trots den mediala bilden) som sätter yrkesstoltheten främst och då innebär det alltid att man har rätt verktyg till rätt jobb. Och: man vårdar även sina verktyg väldigt noga.

...hos de mindre skickliga hantverkarna märker man en mer "låt gå" mentalitet när det handlar om material och verktyg - det syns väldigt, väldigt ofta på deras mediokra resultat.
Dessa borde, i mina ögon, inte få kalla sig hantverkare. Jag har länge varit för ett "körkort" (med hårda krav) för alla som vill kalla sig för utövare inom de större skråerna (är det ett ord..?).


Men det är jag det :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips