Kommer jag förstöra kniven? Fällkniven Idun

Jag fick en i princip oanvänd Fällkniven Idun NL5L av min morfar i present eftersom han "har för mycket knivar och inte kommer ut något längre".

Mycket fin kniv av vad jag kan se och läsa, och jag har själv funderat länge på att köpa en ny kniv. Mitt huvudsakliga användningsområde för kniv är dock mer av typen "överlevnadskniv" tror jag - att spänta grov ved, tälja hårt, ev kunna öppna nån konserv eller skära grova linor m m. Jag undrar om Fällkniven Idun är bortslösad på det och kanske förstörs av sådan grov användning, då den verkar primärt till för jakt?

Innan jag fick kniven hade jag kanske på sikt tänkt köpa en Fällkniven S1 som jag tyckte såg grövre ut i bladet och möjligen tåligare, men den verkar ha i stort sett samma specifikationer. En annan fundering hade varit en morakniv t ex Garberg (verkar dock ha tunnare blad, men ser prisvärd ut).
 
En fin kniv med många trevliga attribut och material. Vg10 håller skärpan rätt bra och är lätta att bryna.
Bladet är för tjockt för min smak på en sådan kort kniv. För att spänta lite pinnar etc tycker jag ett blad på 13-15 cm är lämpligare också.
Varför ska du öppna burkar med den? En liten öppnare väger bara några gram och sitter på de flesta Victorinox och dylika, som man ofta har med ändå. Du riskerar bara sabba spets och egg.
 
Jag skulle säga bra kniv till ditt användningsområde. För mig skulle det varit en extra plus att fått den av morfar. Fast till öppna burkar vet de väl fan, Men nog håller den väl! Jädrigt märklig användning av en kniv.
 
Kniv är till för att användas, misshandla på! Du hinner öppna tiotusentals konservburkar med den innan bladet är bortslipat.
Fint att få den av en släkting men annars hade jag sålt kniven för den dyra penning den verkar vara värd och köpt en vanlig brukskniv för 59 spänn på järnhandeln... man ska inte ha för fin kniv så man aktar den för mycket. Jag jobbar med tonåringar och friluftsaktiviteter och ser mycket misshandel av knivblad. Än har ingen ungdom lyckats slå av en vanlig standardkniv trots hårdhänt späntande med bristande handlag (max kanske lite av spetsen :)
 
Spara den, använd den förnuftigt, vårda den!
- när du sedan är i hans ålder så kommer du att se tillbaks på ett liv
som den troget har följt dig! Och tacksamt tänka på honom...

Jag har fortfarande kvar den Frosts 340 med skaft i jakaranda och nysilver
som min kära morfar gav mig när jag skulle in och göra min värnpliktsutbildning.
Och jag tänker på honom varenda gång jag ser den kniven...
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
Mycket "bushcraft" är inte avsett för en liten kniv Och speciellt inte för en kniv i rostfritt. Spänta ved, batoning och liknande aktiviteter kräver egentligen en kniv i kolstål, gärna lite lägre kolhalt (inte 1095!), inte allt för högt härdad.
Du bör vara bra på att slipa kniven, den behöver det ofta vid sådan användning.
Traditionellt knivanvändande kräver ingen misshandel av kniven. Så ett tunnare blad och vassare profil är vanligare på traditionella knivar.

Prova tex en samekniv 7" i kolstål från Knivsmed Strömeng, för en klassisk kniv som är byggd för sådan användning.
Finns i andra storlekar, om du vill.
Men ta med en Morakniv om du vill kunna tälja.

När jag ger mig ut i skogen tar jag med mig en morakniv. Bushcraftmetoderna krävs inte i skogen, utan är mest ett fantasifoster av skrivbordsgeneraler i storstäder. En stor kniv är tung att bära.

I min värld klyver man ved för att torka den. På vedbacken. I skogen samlar man torr ved och ris för att göra en brasa. Man behöver lite kunskap(var hittar man torrt ris o torr ved fast det regnar), inte en stor kniv.

Om du i Sverige tar sur ved i skogen, och klyver den, så har du sur kluven ved. :)

Jag har misshandlat många knivar i mina dar. Jag gör det än. Det är skoj.
Men jag gör det på vedbacken där jag har andra knivar inom räckhåll. Inte i skogen när jag är beroende av den kniv jag har med mig.

En del bushcraft är helt enkelt inte avsett för bushen och inte craft utan motsatsen.

/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips