kniv användning

Sjukt roligt att det alltid blir sådana kontroverser kring knivar.

Jag struntar egentligen i den här debatten. Jag använder främst mina knivar till att fixa eld, dvs. att spänta upp lite startved, eldtuppar och sånt. Sen blir det naturligtvis matrelaterade aktiviteter också. Och en del fiskrensning.

Jag använder nästan uteslutande samehuggare och ibland en mora.
 
Nischat eller inte, det finns många yrkeskategorier där arbetsredskapen är helt avgörande för ett lyckat resultat. Ett sådant exempel är kockyrket, som undertecknad har sysslat med. En vass kniv är helt enkelt ett krav, varken mer eller mindre.

De flesta kockar kör med sina specialknivar som de inte tillåter någon annan att röra. De allra flesta är dessutom mycket skickliga på slipning/bryning och i viss mån modifiering. Om intresse finns så är det bara att kika in på undertecknads tråd på ett matforum: https://www.flashback.org/t402637.

Där diskuterar en hel del yrkeskockar sina redskap, liksom på en den amerikanska forum såsom Foodieforums: http://www.foodieforums.com/vbulletin/forumdisplay.php?f=6

Kompetensen och diskussionsnivån är hög.

Jag medger att det finns en del yrkesfolk som totalt struntar i sina redskap men jag hävdar att det också finns det rakt motsatta, dvs de som är mycket noggranna med sina arbetsredskap. Att därför ha en teoretisk kunskap i samband med sitt praktiska utövande kan ju inte vara till nackdel, eller hur? ;)

~Paul~
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Jag medger att det finns en del yrkesfolk som totalt struntar i sina redskap men jag hävdar att det också finns det rakt motsatta, dvs de som är mycket noggranna med sina arbetsredskap. Att därför ha en teoretisk kunskap i samband med sitt praktiska utövande kan ju inte vara till nackdel, eller hur? ;)

~Paul~

Absolut, jag håller med, men nog kan du laga klart godkänd mat med halvvassa ikeaknivar om du har bra råvaror och ett bra kök i övrigt.

Frågan är om någon vill köpa din mat om du har taskiga råvaror men jävligt bra och vassa knivar? Om man skulle rada upp samtliga kockar som driver resturanger med stjärnor i Guide Rouge, hur många skulle kunna rabbla stålkvaliteter och hårdhetsgrader?

Det gäller ju att ha rätt fokus på sina detaljkunskaper. Ett långsökt exempel: på cykelforumet happymtb finns en massa cykelonanister (absoluta majoriteten är amatörer, eller tävlar inte alls) som oroar sig över vikter och vilka växlar skall ha på kassetten etc. Enligt mekchefen i proteamet Lampre så kör de 90 procent av alla tävlingar på en standard kassett (12-25 om jag inte minns fel) och med rätt mycket standardprylar. Däremot ställer de in sittställning med 1/20 mm nogrannhet (nåja, det är nogrannheten de har i sin mätjigg, vilket inte är detsamma som att de faktiskt har den nogrannheten), något som amatörer oftast helt överser.
 
1. nog kan du laga klart godkänd mat med halvvassa ikeaknivar om du har bra råvaror och ett bra kök i övrigt.

2. Frågan är om någon vill köpa din mat om du har taskiga råvaror men jävligt bra och vassa knivar?

3. Om man skulle rada upp samtliga kockar som driver resturanger med stjärnor i Guide Rouge, hur många skulle kunna rabbla stålkvaliteter och hårdhetsgrader?

4. Det gäller ju att ha rätt fokus på sina detaljkunskaper.
1. Nej. Faktum är att du inte kan laga mat på ett korrekt sätt om din kniv inte är vass. Om vi tar ett sådant exempel som brunoise. Du fixar helt enkelt inte denna tämligen vanliga teknik om du inte har en vass kniv. Likaså julienne eller mirepoix. Du kan heller inte filea på ett tillfredsställande sätt och gör dig skyldig till råvaroslöseri. Du riskerar att bli utkastad ur köket! En vass kniv är helt enkelt en förutsättning för ett väl utfört jobb. Det räcker således inte med bra råvaror i ett i övrigt bra kök.

2. Varför ställer du dessa två begrepp mot varandra? Självklart så letar man efter de bästa råvarorna man kan få tag i. Det är ens plikt. Men det betyder inte att man samtidigt måste köra med slöa knivar tillverkade i undermåliga material.

3. En del skulle säkert klara det, andra inte. Men det är ju inte det som den här frågeställningen handlar om. Vi diskuterar ju vare sig teori och praktik hör ihop och leder till ett bättre arbetsresultat eller ej. Vilket jag tycker är självklart att det gör.

4. Absolut.

~Paul~
 
Eftersom många gillar att spänta ved och använda kniven till att fixa eld så kommer här ett tips. Tuppkam även kallad featherstick är ett bra sätt att få eld i ett läge då det inte finns näver, töre, torrt gransris eller en dunk bensin. En feather stick görs oftast av en kluven bit ved, detta ger fördelen att veden oftast är torr i mitten. Att få till de där riktiga lockarna kan ibland vara svårt men använder man sig av torrfura eller sälg så krullar de ihop sig mycket lättare än andra träslag.

För den som däremot vill slöjda sig en smörkniv eller en sked rekommenderas färsk björk som är lätt att tälja men när det väl torkar blir riktigt hårt.

Men nog snackat, här är istället lite bilder då kniven använts (och i vissa fall yxan och sågen)

4b9e5b4cc704cbdd9755b15f08aa43ff.jpg


f597ed6726a60dd48778b0542fac4cdc.jpg


7dd718d8ef94120150e25c4655de5f36.jpg
 
när det gäller knivar så ser folk sällan till vad de ska använda kninven till utan man köper en kniv som ser snygg ut och så hävdar man att det är den bästa kninv som finns och man vågar inte erkänna att man köpte den för att den var snygg, och så försöker man få andra att tro att det är en extremt bra kniv för skogsandvändning. Om man ser till den nordiska designen på kniv (morakninv) så är den skapt för nordiska skogsförhålanden den är inte bäst på något men du kan göra allt. det är extremt lätt att återskärpa genom att det är en flat slipvinkel, knivar med en konvex slipvinkel och extremt hårda stål är svårare att återskärpå och det krävs mycket mera träning för att få ett bra resultat. och att sedan hävda att en kniv med nordisk designen inte är tillräckligt hållbar tyder bara på dåligt handhavande. Använder man vild ved så finns det inte någon andledning att klyva den med en kniv eller yxa. Då tycker jag att det är bättre släpa med sig en fällbar såg än yxa och stor knivar, då kan man skapa den optimla läger elden genom att elda med färskbjörk, med rätt teknik så används med fördel färsk björk även på sommaren. detta kräver så klar tillstånd av markägare.

Och får jag välja mellan en S1 Fällkninven eller en mora t.ex MORA 711 för att ta av ett större träd ca 20 cm så väljer jag lätt moran och den kapar trädet snabbare än S1.

men där i mot så är kanse inte en mora kniv det snyggaste man kan tiltta på men den är optimal för våran nordiska skog, det är 60 generationer som har varit med och utvecklat designen så det är nog svårt att hitta en mera lämplig design.

vill man få ögongodis med den nordiska designen så har vi samekninvar, tyvär så har jag sett på flera ställen att det börjar säljas sameliknande kninvar med sekundär egg vilket borde tyda på att det är dåliga kopior.
 
1. Nej. Faktum är att du inte kan laga mat på ett korrekt sätt om din kniv inte är vass. Om vi tar ett sådant exempel som brunoise. Du fixar helt enkelt inte denna tämligen vanliga teknik om du inte har en vass kniv. Likaså julienne eller mirepoix. Du kan heller inte filea på ett tillfredsställande sätt och gör dig skyldig till råvaroslöseri. Du riskerar att bli utkastad ur köket! En vass kniv är helt enkelt en förutsättning för ett väl utfört jobb. Det räcker således inte med bra råvaror i ett i övrigt bra kök.

~Paul~

Inga problem med grönsakstricksen med min flickväns pissiga lidlknivar. Filéer och annan köttbearbetning är däremot svårt.
 
när det gäller knivar så ser folk sällan till vad de ska använda kninven till utan man köper en kniv som ser snygg ut och så hävdar man att det är den bästa kninv som finns och man vågar inte erkänna att man köpte den för att den var snygg, och så försöker man få andra att tro att det är en extremt bra kniv för skogsandvändning. Om man ser till den nordiska designen på kniv (morakninv) så är den skapt för nordiska skogsförhålanden den är inte bäst på något men du kan göra allt. det är extremt lätt att återskärpa genom att det är en flat slipvinkel, knivar med en konvex slipvinkel och extremt hårda stål är svårare att återskärpå och det krävs mycket mera träning för att få ett bra resultat. och att sedan hävda att en kniv med nordisk designen inte är tillräckligt hållbar tyder bara på dåligt handhavande. Använder man vild ved så finns det inte någon andledning att klyva den med en kniv eller yxa. Då tycker jag att det är bättre släpa med sig en fällbar såg än yxa och stor knivar, då kan man skapa den optimla läger elden genom att elda med färskbjörk, med rätt teknik så används med fördel färsk björk även på sommaren. detta kräver så klar tillstånd av markägare.
.

Appappapp, det är generellt eldningsförbud på sommaren och där hjälper inga tillstånd från markägaren. Eller har jag missupfattat nåt?
 
Appappapp, det är generellt eldningsförbud på sommaren och där hjälper inga tillstånd från markägaren. Eller har jag missupfattat nåt?

är dyslektiker så kanse skriver jag lite otydligt, man bör ha tillstånd om man ska ta levande träd mende jag. Brukar ringa rädningstjänsten vid eldning på sommaren så talar de om det går bra att elda eller ej. skulle kanske ha skrivit åretrunt i stället eller tror du att någon annat hade passat bättre.
 
är dyslektiker så kanse skriver jag lite otydligt, man bör ha tillstånd om man ska ta levande träd mende jag. Brukar ringa rädningstjänsten vid eldning på sommaren så talar de om det går bra att elda eller ej. skulle kanske ha skrivit åretrunt i stället eller tror du att någon annat hade passat bättre.

Näe, inga stavfel eller otydligheter, men som sagt så spelar det ingen roll om man har markägarens tillstånd att ta levande björk eller ej, man får (oftast) inte elda ändå.

Sen tycker jag också att Johan visar fina bilder. Precis vad som behövs!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips