Kängor för vinterbruk?

Har två frågor eftersom jag på äldre dagar blivit så frusen om fötterna på mina vinterturer.....

Vilka kängor är lämpliga för vinterbruk med tanke på att man samtidigt skall gå 2-3 mil om dagen?

Märke/Modell?

Vilken typ av strumpor tycker ni fungerar bäst i kyla och vilken sort är egentligen bäst?Senast så körde jag med Bridgendalstrumpor när det var ca -18 men blev tvungen att byta till de hederliga Norska Ulwang strumporna som jag fick låna av min tur kompis.Efter ett tag kändes det stor skillnad i fötterna, som tur var annars hade nog turen blivit outhärdlig!!!!

Även andra tips när det gäller att hålla sig varm om fötterna mottages med glädje?????
 
Några tips från en frusen och ovan skidåkare

Yllestrumpor och yllesockar rekommenderas, märke är nog mindre väsentligt. Kör själv med en blandning av Lundhags sockar och armens gråa innerstrumpor, funkar bra.

En fuktspärr dvs helt vattentät inneslutning av foten är bra i kyla eftersom socka och sko inte blir fuktig från insidan. Vatten leder kyla 23 gånger bättre än luft så fuktspärr har en mycket positiv effekt. 3L fryspåsar funkar bra, dra över innerstrumpan, dra sockan utanpå och kör som vanligt. Innerstrumpan kommer att bli genomfuktig och lukta illa men bättre det än att frysa. Låt foten lufta ordentligt på kvällen, torka av och byt till torra sovstrumpor så håller sig foten fräsch.

Jörnkängan Antifrys är min favoritkänga för allround vinterbruk i låga temperaturer. Den är lätt, har skidsula som ger bra vridstabilitet och cellgummi längst ner. Fordrad med en tjock yllefiltinnersko skyddar den bra i sträng kyla. Med fuktspärr håller sig innerskon snustorr och kan användas som lägersko på kvällen. Komplettera med fotpåsar så har du en skön kombination att softa runt tältet med. Den stora nackdelen är att den bara funkar med bindningar typ stövelbidning och inte med rottefella.

Om man kör rottefella så kan kanske en plastsko för tur/telemark vara lösningen. Har kompisar som numera bara använder plastskor på långtur, även i sträng kyla.

Mvh,

Johan
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
I mina unga år som tävlingsåkare på skidor hade vi alltid en grov yllesocka (typ lovika) utanpå pjäxorna, kan inte minnas att det var problem vid sträng kyla. Okej, man håller igång kontinuerligt då, så jag vet inte hur det skulle fungera på tur.
 
Kalla fötter

Använder strumpor i 100% ylle eller ylle/polyester. Har ett par tunna yllesockar (Lundhags) innerst och ett par grövre sockar utanpå. Har ett par Lundhags Husky känger sen ett antal år tillbaka. Skidsula och cllgummi längst ner. Skaft av läder med löstagbar filtsocka inuti. Har numera en hemmatovad innersock i sället för filtsockan. Vid snö och låga temperaturer har jag ofta ett par heltäckande damasker (täcker hela kängan). Damaskerna skyddar nog mer än man kan tro, både mot snö och kyla. Annars är kängan ganska lik Jörn Antifrys kängan som några polare till mig använder. Hade nog valt Jörn i stället för Lundhags i dagsläget. Har inte vandrat några längre sträckor med mina utan mest åkt skidor. Dom är dock mycket varma och jag har inte frusit om föttern än trots låga temperaturer.

mattias
 
Själv kör jag med Lundhags Alaska som är ett par nummer för stora. Då får jag plats med extrasula och ett extra par sockar. När det blir kallare än -25 blir det kallt att stå still. Skulle gärna ta mig en närmare titt på Jörnkängan antifrys, då jag har en känsla av att man inte plattar till innerskon av filt så lätt som ullsockarna.

Sockmässigt har jag använt mycket ullsockar, men jag tycker de slits ut för fort. Ofta använder jag ullfrotté som mellansocka och de verkar ha både bra värmeförmåga och hållbarhet. Så jag funderar på att skaffa ett par extra tjocka sådana för framtida bruk.

Sedan var det där när man stannar till och kylan smyger upp genom sulan. Mitt knep är att lägga en bit rosa/lila plastisolering XPS isolering under fötterna. Vips har jag 50 gånger bättre isolering ner mot snön! Skicka addressen till mig så skickar jag ett par skivor i dimensionen 50x300x300. De går även att använda som underlägg för spritkök då de är svårantändliga (OBS EJ obrännbara).
 
Kängorna efter natten???

Har ytterligare en fråga:

När man som jag själv övernattar under bar himmel så ofta som möjligt så har jag kängorna i ryggsäcken.Problemet är på morgonen när man kränger på sig kängorna igen.De är ju svinkalla och det tar minst en 30 min innan man har fått upp riktig värme i dom igen.

Hur kan man lösa detta på bästa sätt?????

Vill helst inte stoppa ner kängorna i min sovsäck!!!!!

Tack på förhand!!!
Mvh L-O
 
Finns det någon annan lösning?

Än att stoppa dem i sovsäcken alltså. Jag skakar av dem ordentligt först och stoppar dem sedan i sovsäckspåsen.
 
Varma fötter

Innan du går och lägger dig på kvällen fyller du 2st 0,5liters petflaskor med kokande vatten. Dessa stoppar du ner i kängorna under natten och de torkar kängorna förvånansvärt bra, dessutom har du smält vatten till morgonmålet och slipper tina så mycket snö (om det är vinter).
Själv använder jag Rocky Snowstalker på vintern som har en löstagbar innersocka som är mkt lättorkad. De passar bra på tegsnäsbidning och är lätta och väldigt varma.
/E
 
I vilka temperaturer kan du använda vattenflaskor?

För kortare turer när bränslevikten inte spelar så stor roll är ju detta en lösning. Men jag har svårt att se hur de skall klara -30 utan att vara inpackade i dunjackan eller något sånt. Så därav denna fråga.
 
Varma kängor

Själv brukar jag borsta av skorna så de blir helt fria från snö/is, därefter ställa dem i en vattentät påse (= Konsum- alt. ICAkasse) och sen ner i sovsäcken. På så sätt är pjucken både varma och mjuka på morgonen!

mvh p-a
 
Under huvet mm

Man kan lägga pjäxorna i en påse under huvudet också, det går att få till det så att man ligger bekvämt. Om det är riktigt kallt så kan de frysa på den sidan som ligger mot marken men man slipper isblockskänslan. Har man fuktspärr och torra kängor blir det ännu bättre.

Ett norskt tips som jag fått är att ställa ner ett värmeljus i varje sko och tända när man går och läger sig. Jag har aldrig vågat testa tyvärr :).

Mvh,

Johan
 
Norskt tips!!!!

Jag kör nog det Norska tipset.....

Norrmännen är väldigt duktiga på natur och friluftsliv så jag får väl lita på dom.

Finns det någon försäkring som täcker eventuell kängbrand(får kolla hemförsäkringen ifall)He he!!!!!!

Tack för alla tips!!!

Tar gärna emot fler tips!!!!!!

Annars får jag väl pressa ner kängerna i sovsäcken vare sig jag vill eller inte.

Mvh L-O
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips