Incident- eller olycksstatistik

Ett gammalt kärt diskussionsämne över glögg eller grogg är ju huruvida klättring är livsfarligt eller inte. Och klart är ju att aktiviteten inte är utan olycksrisk. Men det hela handlar ju om hur man känner och tänker, och vad man jämför med. Och det är ju säkert inte helt lätt att försöka göra "objektivare" uttalande om hur farligt något är... I synnerhet som det säkert inte finns uppgifter om "basen", hur många klättrar och hur mycket.

Men ändå, och efter en misslyckat spaning på svenska klätterförbundets hemsida så ställer jag frågan här:

Finns det några uppgifter någonstans på hur många som årligen skadas/dör genom klättring? Och hur?
Sverige är en möjlig avgränsning, men det finns kanske bättre faktaunderlag i andra länder...

Hälsar och undrar,
Patric
(Som gammal klättrare brukar jag känna mig tvingad att stå på "det-är-ofarligt-barrikaden" i de ovan nämnda diskussionerna... Men det är ju knappast den mest nyanserade ståndpunkten. Den heller...)
 
SKF håller på att bygga upp en databas för incidenter/olyckor men vet inte hur långt det är kommet...

Annars ska Det norska klätterförbundet ha en bra databas.


Gustaf
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Detta har tagits upp tidigare på Utsidan. På en höft så har det dött ungefär 10 till 15 svenska klättrare de senaste 4 till 5 åren, både här hemma och i utlandet sammantaget.


En kommentar:

Att jämföra olycksrisken i klättring med t.ex bilåkning är fullständigt meningslöst eftersom det är helt omöjligt att veta hur många tidsenheter en människa befinner sig i klättringssituationer respektive bilkörningssituationer.

Jag personligen ser det som så att 10 till 15 dödsfall inom klättringen ger en bra mycket högre olycksfrekvens än de 1500 till 3000 dödsfall som inträffar inom trafiken under samma tidsperiod eftersom bilkörningssituationer säkert är minst 100 000-tals (miljoner?) gånger mer vanliga och med det i beaktande så är ju olyckorna i trafiken väldigt få.

Men det är ju å andra sidan bara min åsikt...

Peace!
[Ändrat av spacemonkey 2004-12-13 kl 14:21]
 
Himalaya

finns det lite statistik om kom jag just på.

Himalayaklättring är som bekant en extrem form av klättring och kan kanske inte räknas som "vanlig" klättring, vad Det nu är?

Iallafall, fram till sista december 2000, så såg statistiken i Himalaya (några exempel) ut så här;

Everest, 1314 toppbestigare, 167 dödsfall.

Dhaulagiri, 298 toppbestigare, 55 dödsfall.

K2, 189 toppbestigare, 49 dödsfall.

Nanga Parbat, 186 toppbestigare, 61 dödsfall.

Annapurna, 109 toppbestigare, 55 dödsfall.

Peace!
 
Har precis läst Chris Boningtons självbiografi och man slås av hur få i hans generation klättrare som har överlevt till "pensionsålder". Jag har inte gjort statistik men förmodligen har nog en majoritet av hans gamla replagskompisar dött pga klättringen. Nu är det självklart stor skillnad mellan att vara professionell höghöjdsklättrare och att amatörklättra. Dessutom kan man kanske hävda att tiden från 1950-talet fram till 1980-talet var den mest riskfyllda inom bergbestigning eftersom sportens utvecklingstakt var så snabb och det var så många nya toppar som skulle bestigas.

Johannes
 
Patric.

Efter ett antal år i "sporten" så tycker jag att såna här diskussioner börjar bli lätt tjatiga. Speciellt eftersom det inte finns något underlag att gå på, som du själv påpekar, utan det blir oftast bara en massa tyckande om "dödslängtan", mm. Och som bekant så är det ju oftast de som vet minst som är mest högljudda och tvärsäkra... ;)

Så jag brukar lägga upp det så att det är bara "dom där" (bouldering/frisolo/fjällknatande/aid/bigwall/alpint/Himalaya) som riskerar livet. Den sorts klättring som jag själv håller på med är naturligtvis heelt ofarlig ;) (Detta kan ju också vara en bra övning av psykets förträngningsmekanism de dagar man undrar vad i #&% man håller på med.)
 
gahne; sa:
Efter ett antal år i "sporten" så tycker jag att såna här diskussioner börjar bli lätt tjatiga.

Så jag brukar lägga upp det så att det är bara "dom där" (bouldering/frisolo/fjällknatande/aid/bigwall/alpint/Himalaya) som riskerar livet. Den sorts klättring som jag själv håller på med är naturligtvis heelt ofarlig ;)
Håller med om tjatigheten...

Och i synnerhet om det övriga resonemanget! ;-)

Tack även övriga. Jag visste ju att det är ungefär så här... Ta hand om er därute.
-p-
 
Lite input om än på intet vis perfekt

http://www.bml.umn.edu/~peter/climbing/ANAM/ANAM.html

http://alpineclub-edm.org/accidents/index.asp

I den förstnämnda länken finns orsakerna till olyckorna och det finns ett antal slutsatser att dra, typ:

* trilla inte :)
* undvik snö, is, regn och områden med lösa stenar
* använd rep
* chansa inte utan klättra med målet att komma ned (inte bara upp)
* använd bra utrustning och skaffa dig kunskap hur du använder den
* klättra inte ensam
 
Med risk för att fastna i den tjatiga lite hopplösa diskussionen så är det väl ändå så att det är färre som slår ihjäl sig vid en "klippa" än vid bergsbestigning med snö och kyla osv?

Det är väl också så att den totala riskexponeringen är större om man jämför med sport+trad+boulder på sommarklippa (+plast) med "alpin" klättring (inte minst om man inkluderar isklättring).

Jag lägger inga värderingar i det, och kan ju även konstatera att de alpina äventyren inkluderar så mycket fler händelser och scenarier. Egentligen kan man ju tycka att bilolyckor på väg till Karbin skulle inkluderas eftersom alpin klättring inkluderar en del mer "logistiska risker".
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips