Hur varmt under ett trangia-kök?

Hejsan

Jag undrar hur varmt det blir under ett Trangia-kök med gasbrännare? Kan man sätta det på ett foot-print utan att det smälter, eller bör man ha något som isolerar/reflekterar mellan köket och underlaget?
 
Normalt blir det inte speciellt varmt under ett Trangia.
Inne i ett tält har man dock exakt de förhållanden man INTE vill ha för att undvika detta, nämligen blåst in i lufthålen vid basen av det undre stödet.

Jag skulle inte använda det direkt på tältgolvet, utan på en träbricka, gärna med lite aluminiumfolie på om den nödvändigtvis MÅSTE in i innertält ett av någon anledning.. vilket jag har svårt att se, absiden fungerar bra i de flesta tält.
Alternativt haka lös och dra undan delar av innertält ett om absiden är så liten att det känns oförsvarbart att ha Trangian där.

Brännare inne i tältet medför en risk för koloxidförgiftning, främst om man har ett kök/gryta med värmeväxlare (tror jag det heter) under. (Metalldelar som ska leda/hålla värmen under grytan.)
Risken vid användning av just Trangia är liten.
Var uppmärksam, använder man köket i tältet och börjar känna sig trött och dåsig kan det vara detta. Dödsolyckor sker vid bruk av kök inne i tält.
Som jag ser det är brännare inne i tältet (oavsett om det är absiden eller innertältet) en absolut nödlösning och ska i så fall ske med alla luftventiler öppna, samt gärna även yttertältets blixtlås.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Jag skulle aldrig använda ett kök i innertältet eller på footprint. Förutom de skäl som LightDan redovisar så finns alltid risken att man ställer ifrån sig eller tappar något varmt kokkärl, lock eller annat föremål på tyget. Ibland krånglar gasbrännare också och blir varmare än de ska. Vid vintertältning använder jag dock ibland köket i absiden, men då är god ventilation en livförsäkring.
 
Skulle heller aldrig tordas, inte i ett litet tält. All syntetväv... skulle olyckan vara framme blir not hela tältet som en marschall på nolltid. Inget jag vill befinna mig mitt i.
 
Att köra sprit ett multifuel kök på flytbränsle i tält är fan inte lämpligt.
Om det välter eller en slang går av då blir det som sagt eldflames därinne..

Gas är en sak om man har koll på det
 
Ja men det varar väldigt kort tid och man reser upp tuben så är läget snart under kontroll , värre med en utspilld t doje brännare eller en brusten slang till en bensinbehållare
 
Skulle heller aldrig tordas, inte i ett litet tält. All syntetväv... skulle olyckan vara framme blir not hela tältet som en marschall på nolltid. Inget jag vill befinna mig mitt i.

Jag har provat att bränna tält och förstår inte riktigt oron. Att bränna hål går förstås lätt, men att få till en självunderhållande låga är inte självklart. Det är så lite material per ytenhet att den där stora övertändningen inte alls är garanterad. En hoprullad dörrflik däremot kan brinna rätt bra.
Sen vet jag förstås inte om vissa dukar är mer eldfängda än andra.
 
Tack för svaren. Nä laga mat i innertältet var det inte tal om. Däremot har jag ett foot-print i absiden och frågan var väl lite mer på ett teoretiskt plan, om det går. Dock är det väl i och för sig bara att knäppa loss och vika bort ett hörn av foot-printen om man ska laga mat i absiden.
 
Kan bli rätt varmt, jag har mest erfarenhet av KAP Arctic med Optimus fotogenbrännare (typ 3000W), har flera gånger fått byta liggunderlagsmaterial som jag limmat på under alubrickan som Trangiat står på för att inte snö under köket skall smälta undan.

Skulle definitivt inte chansa med tyg under Trangiat.

Thure
 
De flesta kök med kastrull eller panna över kastar såpass mycket värme neråt att trä kolar.
Har upplevt ett par tältbränder som började i absiden, det gick fort och ändrade planerna direkt.

Var försiktig

go tur
 
Hajkbricka ...

var ngt jag fick med mej från scouterna för 50 år sedan. Det var helt enkelt en playwood-skiva som man sågade till för att ställa under trangiat när man lagade maten I tältet, snöbivacken eller bara behövde ett jämt underlag. Den kunde också användas till att skära bröd och annat på eller att bre mackor mm dvs väldigt mångsidigt.
Tror att iden kommer från Torvald Vermelin och hans "Ute" böcker som var en välläst bok för oss som började idka friluftsliv på 60-talet
Jag kör fortfarande med hajkbricka när jag är ute och tycker det är ett ypperligt tillbebör som inte tar mycket plats vare sig det handlar om ryggsäck eller kajak.
Mvh Omar som fortfarande tycker det är inne att vara ute
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips